Posiłek potreningowy to bardzo szeroki temat. Ile źródeł tyle stanowisk. Jedni twierdzą że natychmiast po treningu nie powinno się niczego jeść bo krew podczas treningu odpływa z żółądka do mięsni i wraca dopiero po 40min po treningu, według tej wersji, natychmiast po treningu powinno się jeść suplementy antykataboliczne i antyutleniacze a dopiero [...]
http://www.sfd.pl/Dieta_na_mas%C4%99%2C_du%C5%BCa_pomoc_dla_pocz%C4%85tkuj%C4%85cych.-t545008.html Powyżej wklejam link który na pewno pomoże. Postaraj się selekcjonować pożywienie. Źródła białka: piersi z kurczaka, jajka, ser twarogowy Węglowodanów: Kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, ryż basmanti Tłuszcze: Olej lniany, Oliwa z oliwek, [...]
na pewno warzywa (oprócz strączkowych, bo zawierają dużo białka, które trawione jest przez enzym kwaśny), owoce chyba też... co do węglowodanów to nie chcę się wypowiadać, bo różne źródła różnie podają, tak więc nie wiadomo komu wierzyć (dziwny jest ten świat:) <<< Wszystko zaczyna się w umyśle... >>>
Ba, nawet nie na tydzień a na cały miesiąc. Kupuję w hurtowni (Selgros) 5kg torbę ryżu paraboiled, kaszę gryczaną, kus kus/jaglaną, flaszkę oliwy. Czyli w sumie źródła tłuszczów i węglowodanów można zakupić z góry w większych ilościach, ze względu na to, że mają długi czas przydatności do spożycia. Resztę, czyli mięsko i warzywa/owoce kupuję co [...]
w miare ok Białko zmniejsz do 2 - 2,3 g na kg masy ciała jednego banana potreningowego daj w inny posiłek, gdyż za dużo węglowodanów w jednym posiłlu np. do śniadania Brakuje jednonasyconych kwasów tłuszczowych : Źródła tłuszczy: tłuste ryby, olej lniany, oliwa z oliwek, orzechy, olej rzepakowy , awokado
Skoro nie jesteś w stanie zjeść objętościowo takiej ilości pożywienia, to prostym rozwiązaniem jest ograniczenie węglowodanów a podbicie tłuszczów. Nie będzie z tym żadnego problemu, ponieważ źródła ich są małe pod względem objętości.
Przez 2-3 dni w lodówce żaden posiłek nie powinien się Tobie zepsuć. Nawet jakieś surówki z cebulą, nabiał, a szczególnie mięsa i ryby już po obróbce. Jeżeli więc tak jest Tobie wygodniej, to śmiało można robić w ten sposób aby sobie ułatwić życie. Aby wiedzieć jak tworzyć dobrej jakości posiłki, należy znać zalecane źródła białka, tłuszczów i [...]
Są to inne produkty, więc porównanie ich nie ma większego sensu. Jeżeli chcesz coś porównywać, to produkty, które coś łączy, pod danym względem. Np. źródła białka, tłuszczów, węglowodanów, błonnika, magnezu, wapnia, czy witaminy D3. Tutaj porównujesz serek wiejski, który jest źródłem białka i w pewnym stopniu tłuszczów, z dodatkiem do posiłków, [...]
Bez względu na to jaki jest Twój cel, czy też dyscyplina sportu, którą trenujesz, lub nawet nic nie trenujesz, warto odżywiać się zdrowo, bazując na jak najmniej przetworzonych produktach. W przypadku określonego celu ustala się tylko ilość spożywanych kalorii, tak aby bilans ich był dodatni lub ujemny. W wypowiedziach powyżej otrzymałeś zalecane [...]
Pomoże ale poczytaj pierwsze posty podwieszone , w diecie źródła białka różnicuj a nie tylko pierś , dodaj podrobów , tłustych ryb ( śledź , makrela , łosoś ). Z źródeł węglowodanów doaj ziemniaki , kasze a następnie wstaw jadłospis w takiej formie : http://www.sfd.pl/ZRZUT_DIETY_Z_POTRENINGU__INFO_JAK_TO_ZROBI%C4%86.-t922822.html Pozdrawiam
Legin, nikt ci nie mówi, ze masz jeść cały czas to samo. zjadlem wlasnie 2 hamburgery z biedronki 2 hamburgery??? tak?? tu jest problem, opychasz się za kazdym razem, podczas tych trzech posiłków w ciagu dnia. I myślisz, ze im zadziej tym lepiej się chudnie. No niestety nie. Przestaw się na czestą ilośc posiłków w ciagu dnia. Jedz zdrowo: dobre [...]
co te pacany doradzaja niektorzy... NIE TRENING MA TU ZNACZENIE!! Zbadaj tarczyce - juz pisalem, poza tym pisanie ile przyjmujesz kcal malo daje - zrodla owych kcal, przykladowo warzywa zielone maja duzo weglowodanow, ale rowniez maja duzo blonnika, tak wiec szybko opuszczaja jelita i takich sie nie wlicza do puli b/t/w w codziennym spozyciu.
no zamiast serka wiejskiego właśnie mięso jakieś + źródło węglowodanów np ryż nie ma czegoś takiego jak porcja gainera, daj 100 g po treningu i tyle z rana dajesz sobie same cukry, a nie ma tam niczego wartościowego zamiast słonecznika daj inne źródła tłuszczy i zmniejsz podaż białka do 2 g na kg
W jakim sensie z samych białek? Dlaczego masz zamiar ograniczać się w ten sposób w posiłku? Białka jaj jak najbardziej mogą być elementem posiłku, ale nieszczególnie posiłkiem. Osobiście bym je użył do przygotowania pełnowartościowego posiłku, który by się składał ze źródła białka, tłuszczów i węglowodanów. Np. omlet z białek jak, mąki owsianej, [...]
Niestety dostalem od lekarza polecenie zliwkwidowania weglowodanow w diecie do max 50g. tak więc siła rzeczy przy ilosci kalorii rownej 4000 tych tluszczow musi troche byc Domer, jeśli 30g białka w posiłku to za mało to nie wiem jak wyglada Twoja dieta :D Btw makeo to 175g białka 50g węgli (niewliczajac błonnika) i 320g fatu Glowne zrodla tluszczy [...]
Kolego zacznij jeść! Poczytaj posty podwieszone, zwracaj uwagę na to co jesz - na źródła białka, węglowodanów, tłuszczy, przede wszystkim jedz czyste, nieprzetworzone produkty. Wklej nam Twój przykładowy dzień jedzenia, będzie wiadomo jak u Ciebie ze świadomością żywieniową :)