A ja bym w zasadzie zostawił to tak jak jest... Oczywiście takie rzeczy jak warzywa i czasem owoc do posiłku to koniecznosć (z róznych względów)... Olej - rozumiem oliwa z oliwek? Innego nie ma sensu pić chyba że jest to olej lniany. Co do posiłku przed snem, o ile spożyjesz go conajmniej 2h przed snem raczej nie powinno mieć to wpływu na tkankę [...]
Słodzone napoje i pieczywo pszenne warto zmienić na lepszej jakości źródła węglowodanów. Dlaczego nie jesz mięsa? Słodzone napoje? Chodzi Ci o tego nesquika tak? Łącze go z resztą rzeczy i robię shake. Na co zamienić pieczywo pszenne? Dlaczego jest nie zdrowe?
W wielu badaniach jest pokazywane że źródła węglowodanów po treningu nie mają aż takiego znaczenia lecz proste węgle są lepszym źródłem . Jak Ci tak pasuje jedz, zależy też wiele od Twojego treningu jak i całej diety. Pozdrawiam
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Około 2 h przed treningiem warto zjeść pełnowartościowy posiłek który zdąży się przetrawić do czasu ćwiczeń - nie powinniśmy oćwiczyć z pełnym żołądkiem .W tym posiłku warto by były źródła węglowodanów i białek. Przeciętna sesja treningowa nie wyczerpuje zasobu glikogenu , dlatego nie ma potrzeby natychmiastowego spożycia węgli , mimo wszytko [...]
Będzie bardzo złym wyborem źródła węglowodanów, bez względu na cel, a budując masę mięśniową nawet gorszym. Jeżeli masz ujemny bilans kaloryczny, to cukry przetworzone nie wpłyną negatywnie na efekty zmiany sylwetki. W sytuacji dodatniego bilansu kalorycznego nie dość, że będzie miało znaczenie, to jeszcze podogrszy wrażliwość insulinową, a w [...]
Ja się nie spotkałam z jakąś ostro wyznaczoną granicą. Po prostu wrzuć jakąś sensowną ilość do swoich posiłków i trzymaj się wyliczonego bilansu. Powinno się uwzględnić różne źródła węglowodanów: trochę ziemniaków i kasz, trochę warzyw, strączków, może być pieczywo - więc sobie to jakoś rozplanuj, bo wątpię, żeby połączenie białka z dużą ilością [...]
to tylko jedzenie mieszasz jak chcesz, to tak jakby nasze mamy zastanawiały się czy zrobić pierogi ruskie, bo nie wiadomo czy łączyć ciasto (mąka) z farszem (ziemniaki) to i to to źródła węglowodanów
nie ma wiekszych przeciwwskazan mozna jesc, pamietac nalezy jednak, ze ziemniaki to prawie sama skrobia, wysokozlozony wegiel o wysokim ig, jako posilek potreningowy pewnie wiekszosc zaakceptuje przy okazji: kolega gora-forte wymienil same najelpsze zrodla weglowodanow: carbo gainer etc moj boze.. Zmieniony przez - 120208 w dniu 2008-02-13 [...]
Jeden produkt w skali całej diety, który będzie trochę bardziej przetworzony nie zrobi różnicy. Jednak większość lub nawet wszystkie źródła węglowodanów mocno przetworzone już będą miały wpływ np. gospodarkę hormonalną i wrażliwość insulinową. Warto więc zwracać na to uwagę w ogólnym pojęciu diety, a niekoniecznie jednego okazyjnie zjedzonego [...]