[...] dużo wody, w konsekwencji zajmują dużo miejsca w przewodzie pokarmowym. Przy relatywnie niskiej zawartości białka nie są znaczącym źródłem aminokwasów, • niska zawartość białka w diecie prowadzi do niedożywienia; stanu, które hamuje proces rozwoju organizmu, wzrostu mięśni, gromadzenia rezerw energii, zaburzenia w pracy jelit [...]
[...] praca, eksplozywna - od tego rośnie siła, rosną mięśnie. Poza tym jak jest taka intensywna praca to siłą rzeczy jeść z czasem się chce coraz mniej, bo inaczej zwracamy zawartość żołądka i cały sekret sylwetki. Dobre produkty, mało i nie sama siłownia :-) Tak jest zdrowo, a nie zdrowo jest tak : głodzenie się, trening siłowy, nudne cardio [...]
Węglowodany pod względem wagowym w żywieniu ludzi zajmują najważniejszą pozycję ponieważ do 60 % pokrywają zapotrzebowanie energetyczne człowieka dorosłego. W organizmie zawartość węglowodanów jest mała, stanowi 1 % masy ciała. Widać z tego, ze zapas, węglowodanów w organizmie jest małyu, musi być stale uzupełnianiny. Biorąc pod uwagę znaczne [...]
[...] nerwowego, nie na ćpalni. ALC,kofeina, tauryna, tyrozyna,tauryna, ekstrakty adaptogenów - to "brainfood" , nie "brain punishment". Składniki te nawzajem się uzupełniają - zawartość tyrozyny zapobiegają charakterystycznemu roztrzęsieniu/rozdrażnieniu które może mieć miejsce przy dużych dawkach kofeiny. Pomoże mi to dźwigać "duże" (względem [...]
[...] i w związku z tym w różnym stopniu przewodzą elektryczność. W czasie badania mierzona jest ilość tkanki mięśniowej, tłuszczowej, tkanki wisceralnej (brzusznej), całkowita zawartość wody w organizmie, masa kości, dobowe zapotrzebowanie na energię (w kcal lub kJ), wiek metaboliczny i oczywiście waga ciała. Skład ciała jest bardzo ważny w [...]
Carne labs witamina C 1000. (o stopniowym czasie wchłaniania) Witamina C 1000 jest produktem o stopniowym uwalnianiu w układzie trawiennym. Czas uwalniania witaminy z tabletki wynosi do 6 godzin. Dzięki temu uzyskano produkt o długotrwałym działaniu antyoksydacyjnym, stymulującym wytwarzanie przez organizm wchodzącego w skład tkanki łącznej [...]
Na temat kazeiny było już sporo dyskusji - nie zachowałem linka do własnych wypowiedzi, ale podobne do ''zaden ssak na swiecie (oprocz czlowieka)bedac doroslym juz osobnikem nie spozywa mleka.tak urzadzila to natura.jesli chodzi o koty to my ludzie nauczylismy je pic mleko.koty ktore go nie pija zyja 2 x dluzej(co zostalo udowodnione przez [...]
[...] sprzedawane w przemysłowych workach lub nawet w opakowaniach zastępczych, opatrzonych etykietą zakładu mleczarskiego. Ich podstawowa zaleta to bardzo niska cena - bo ich zawartość, to większości cukier, laktoza i tłuszcz. Wszystkie te informacje są bardzo skrzętnie ukryte na pseudoetykietach. Na takiej etykiecie nie znajdziemy żadnej [...]
Ministerstwo Zdrowia Danii wydalo broszure ”Podrecznik udanego karmienia piersia. Poradnik dla personelu medycznego” (http://www.sst.dk/publ/Publ2006/CFF/Vellykket_amning/Vellykket_amning3udg.pdf) Jest bardziej up-to-date (dementuje m.in glupi przesad panujacy w PL, ze od picia wody ma sie wiecej pokarmu ) Przetlumaczylam tylko [...]
[...] mięsa mielonego wołowego, w tym o obniżonej zawartości tłuszczu. Stwierdzono w nim dodatek mięsa wieprzowego, bez uwzględnienia tego faktu w wykazie składników oraz zawyżoną zawartość tkanki łącznej, wpływającą na obniżenie jakości finalnego produktu. W grupie przetworów mięsnych najwięcej zastrzeżeń dotyczyło dodatku skrobi(!!!), niedeklarowanej [...]
w innym temacie dawalem badania - ale na szczurach - mowiace o tym ze po uplywie ~12tygodni zmnijesza sie ilosc receptorów/transporterów kreatyny tym samym spada zawartosc kreatyny w miesniach do normalnego poziomu! dlugotrwale stosowanie nie ma negatywnych skutkow (jak do tej pory nie wykazano negatywnego wplywu na osoby zdrowe!) choc po tym [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] rozszerzania naczyń krwionośnych dzięki czemu krew ze składnikami odżywczymi jest w większej ilości "pompowana" do mięśni. Jaka pierwsza przed-treningówka? Zwróć uwagę na zawartość AAKG,L-argininy lub l-cytruliny. To najpopularniejsze związki chemiczne rozszerzające naczynia krwionośne. Jaka powinna być ich ilość? Około 3-5g na porcję (z tym, [...]
artykuly bardzo ciekawe, co do pierwszego mam pewne zastrzezenia: 1. Trening aerobowz dyiala katabolicznie, owszem ale tylko w wypadku gdy organizm traci inne zrodla energii czyli glikogen, ATP etc. rowniez tluszcz dlatego katabolicznosc treningu aerobowego owszem jest wrecz zastraszajaca lecz u profesjonalnych sportowcow (kolarze szosowi, [...]