[...] że spożywanie codziennie kilku łyżek nasion chia może wzmocnić efekty lekkiej diety redukcyjnej. Lekkiej, czyli rozsądnej, w której spożywa się do 500 kcal mniej, niż wynosi zapotrzebowanie. Wyniki badania zostały opublikowane w Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases. Badanie Naukowcy przeprowadzili badanie na grupie 58 dorosłych [...]
[...] jest indywidualna opieka dietetyczna, która będzie uwzględniała m.in. większą podaż białka serwatkowego po treningu. Jak wiadomo osoby trenujące siłowo posiadają podwójne zapotrzebowanie na białko w porównaniu do osób, które nie wykazują aktywności tego typu. Jednym ze sposobów, aby dostarczyć bogate w aminokwasy BCAA proteiny jest przyjęcie [...]
[...] od 1,6 do 2,9 g cynku, głównie w mięśniach, wątrobie, tkance kostnej, prostacie, nasieniu, skórze i w oku. Mężczyzna potrzebuje 16 mg cynku dziennie, kobieta 13 mg, jednak zapotrzebowanie może rosnąć w trakcie ciąży i karmienia. Jak często występują niedobory? Według danych ONZ szacuje się, że 17,3% światowej populacji jest zagrożonych [...]
[...] skład, najlepiej złożony z samych produktów roślinnych lub przypraw. Kiełbaski mają sporo tłuszczu, ale nie są to z kolei aż takie ilości, że mogłyby mocno zaburzyć czyjeś zapotrzebowanie. Warto z kolei zwrócić uwagę na białko, którego jest tutaj całkiem dużo. Z pewnością docenią to osoby, które szukają produktów wysokobiałkowych, by móc [...]
Chyba już każdy miłośnik sportu oraz legalnych słodyczy skosztował królewsko smacznych batonów F**KING DELICIOUS Protein Bar. Dla entuzjastów tych wyjątkowych batonów mamy bardzo dobrą wiadomość. Te topowe łakocie doczekały się kolejnej odsłony w rodzinie słodyczy bez dodatku cukru. Marka ALLNUTRITION postanowiła stworzyć kolejny wyborny baton, [...]
[...] Poruszone zostaną tematy dotyczące zwiększania sprzedaży, pojawią się innowacyjne narzędzia dla trenerów personalnych, które są skuteczną odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie w branży. Specjaliści tacy jak Krzysztof Pakulec, Katarzyna Figuła, Marcin Zaworonek od lat zajmują się doradztwem w branży fitness. Podczas Konferencji PEI [...]
[...] masę ciała. O ile nie jedzą wegetariańskich fast foodów (tak, można żyć na samych przetworzonych frytkach i walczyć przez to z nadwagą), to zwykle ciężko jest jeść ponad zapotrzebowanie kaloryczne. Nawet jeśli spożywają dużo tłuszczów w postaci orzechów, awokado itp., to i tak jest to zupełnie coś innego niż tłuszcze z żywności przetworzonej, [...]
[...] przeziębienia. Z tego samego względu dodawany może być do wzbogacenia smaku potraw, czy innych napojów. Jest to szczególnie ważne, gdy obniżeniu ulega apetyt i nie jest zaspokajane zapotrzebowanie energetyczne. Woda z miodem sprzyjać może również regulacji nawodnienia organizmu, a to przydatne z kolei może być przy stanach podgorączkowych.
Węglowodany stanowią bardzo liczną i różnorodną grupę związków o charakterze energetycznym. Niektóre z nich przyswajane są przez organizm szybciej, a inne wolniej, z czym też wiążą się ich potencjalne zastosowania. Do najbardziej rozpoznawanych węglowodanów zalicza się m.in. dekstrozę, inaczej zwaną glukozą. Co to jest dekstroza? Dekstroza to [...]
[...] do osób narażonych na niedobory Co-Q10 w największym stopniu zalicza się wegan. Ubichinon występuje bowiem przeważnie w podrobach, mięsach i rybach. Nie jest znane dokładne zapotrzebowanie ludzi na ten związek, jednak szacuje się, że przeciętna dieta dostarcza go w ilości około 3 – 6 mg dziennie, podczas gdy 30 – 150 mg (lub nawet więcej) [...]
[...] fantastycznie wpływają na przyszłe mamy. Jest to też możliwość nawiązania kontaktów i spotkań towarzyskich z innymi kobietami spodziewającymi się dziecka. Ruch zwiększa zapotrzebowanie organizmu na tlen i wzmacnia układ odpornościowy. Kobiety w ciąży stają się bardziej świadome swojego ciała i oddechu, co może im również pomóc podczas [...]
[...] wolnej lub związanej z białkiem. Wolną biotynę dostarczają przede wszystkim produkty mleczne i roślinne, natomiast związaną mięsa, jaja czy drożdże, a także zboża. Dzienne zapotrzebowanie zaspokoić może większa porcja wątróbki, czy kilka jaj kurzych. W organizmie częściowo przechowywana jest w wątrobie, a pewne jej ilości mogą wytworzyć [...]
O tym, że warzywa i owoce stanowić mogą cenne źródło witamin, flawonoidów, błonnika i składników mineralnych, wiedzą chyba wszyscy. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że włączenie konkretnych produktów tego typu do diety może nieść za sobą namacalne korzyści zdrowotne. Tymczasem istnieją dowody na to, że regularne spożywanie owoców, może [...]
[...] a może być szkodliwe dla zdrowia. W przypadku ochrony zdrowia więcej prawie nigdy nie znaczy lepiej. Według badań osoby trenujące potrzebują więcej witaminy C, podobnie zapotrzebowanie na ten antyoksydant rośnie w trakcie infekcji. Którą witaminę C wybrać i jakie dawki stosować? Komplet odpowiedzi na te i wiele innych pytań [...]
Różnego rodzaju infekcje mogą mieć mocno zróżnicowane w dotkliwości skutki, jednak często zespół objawów jest przybliżony. Katar, ból gardła, czy kaszel i ból głowy lub ból uogólniony to najczęstsze dolegliwości towarzyszące skutecznej inwazji wirusów, lub (nieco rzadziej) bakterii. Warto znać pewne różnice pomiędzy chorobami wywołanymi różnymi [...]
Słoneczna witamina, bo tak często nazywana jest witamina D, pełni szereg kluczowych funkcji w ludzkim organizmie. W pierwotnych, najprostszych organizmach żyjących na Ziemi służyła głównie do ochrony przed promieniowaniem ultrafioletowym (UV). Kolejne miliony lat doprowadziły jednak do rozszerzenia funkcjonalności tego związku po udział w rozwoju [...]
[...] Obok witaminy D u osób zmagających się z aftami przydatne może być również zbadanie poziomu witaminy B12 w organizmie. Stosowanie dawek tego związku przekraczających dzienne zapotrzebowanie poskutkowało bowiem w licznych eksperymentach znaczną poprawą jakości życia, co spowodowane było m.in. redukcją bólu. Potencjalnym mechanizmem stojącym za tym [...]
Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Przyczynia się ona do utrzymania zdrowia człowieka jako przeciwutleniacz, kofaktor w syntezie kolagenu i czynnik immunomodulujący, a także w szerokim zakresie dodatkowych działań biologicznych wspierających zdrowie skóry, układu krążenia i układu nerwowego, wykazuje nawet pewne właściwości [...]
[...] otyłych w porównaniu do zdrowych. Problemem nie jest skóra, ale dalsze procesy, które są związane z powstawaniem aktywnej formy witaminy D w ustroju człowieka. Zwiększone zapotrzebowanie występuje jesienią, zimą, u osób aktywnych fizycznie i w podeszłym wieku. Z tego wynika, iż w naszym kraju większość osób może być narażona na braki witaminy [...]
Krzepnięcie krwi jest procesem niezbędnym do utrzymania równowagi w układzie krwionośnym. To niezwykle istotne zjawisko fizjologiczne zabezpiecza organizm przed nadmierną utratą krwi w sytuacjach przerwania ciągłości tkanek i krwawienia. Istnieje wiele czynników wpływających na skuteczność koagulacji (krzepnięcia), a jednym z nich jest poziom [...]