moze komuś sie przyda mi niektóre wskazówki (ktore nadawąły sie na CKD) pomogły zejśc z ciśnienia 150 na 110 do 120 na 80 więc tak jak być powinno, wystarczyło mi na to miesiąc i mam nadzieje że nie podskoczy już. od tygodnia trzyma sie w normie więc jest dobrze. źrudło mediweb.pl Możesz dokonać zmian w składnikach twojego pożywienia i sposobie [...]
[...] Nie wolno spożywać jednego obfitego posiłku raz dziennie, ale co najmniej 3 posiłki. Zmiany w żywieniu należy wprowadzać stopniowo. Na przykład powoli eliminować cukier, zamiast soli kuchennej używać świeżych ziół lub suszonych. Nie wolno stosować przypraw z glutaminianem sodu i solą. Z punktu widzenia przeciwdziałania otyłości, w ramach [...]
[...] oczu pojawiają się ciemnobrązowe koła, świadczy to o spożywaniu dużych ilości soli i produktów zawierających sole. W takich przypadkach należy przejść na dietę bez soli, zamiast soli używać różnego rodzaju przyprawy (suszony czosnek, pietruszka itp.). WARIANTY OCZYSZCZANIA NEREK: Spośród wielu wariantów oczyszczania nerek omawiamy 3 [...]
jak w temacie jakies propozycje,bo mimo że odżywiam się zdrowo do każdego posiłku dodaje mnóstwo soli,a wiadomo że sól dla naszego organizmu nie jest zdrowa są jakies zamienniki?
[...] sie teraz soli, chociaz wiem ze bedzie to zdecydowanie trudniejsze. Gorzka kawa/herbata to pikuś w porównaniu do bezpłciowych nieposolonych ugotowanych kartofli. Tak wiec zamiast soli zapewne zostaje mi jedynie zastąpienie jej ziołami i przyprawami (bez zawartosc soli w skladzie oczywiscie). Co polecacie ? Co z czym wedlug Was sie najlepiej [...]
Znalazlem w sklepie cos co nazywa sie substytutem soli i w 99% sklada sie z chlorku potasu. Smakuje troszke inaczej ale mozna sie przyzwyczaic. Czy mozna to stosowac bezkarnie (ewentualnie czy sa jakies skutki nieporzadane jesli sie przedawkuje) np do jajek na twardo, kanapek z serem i rzodkiewka i innych potraw, do ktorych uzywalismy wczesniej [...]
[...] za to, że jest tu niewielka ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Sam skład jest przeciętny. Owszem, większość to składniki naturalne, ale można by uniknąć dodatku cukru i zamiast ekstraktu przypraw, dać po prostu nieco ziół. Jak smakują pulpety? Plus za to, że są miękkie i dość soczyste. W smaku dość neutralne, żeby nie powiedzieć, że mdłe. [...]
[...] w 100% z roślin, stanowi dobre źródło białka i błonnika, a także ma niską zawartość cukrów. Ile jest w tym prawdy? Białka i błonnika rzeczywiście ma sporo, jednak uważam, że zamiast niskiej zawartości cukru, mogłoby go nie być wcale. W składzie są ogórki konserwowe oraz musztarda (i to w nich znajduje się cukier), które można by wyprodukować bez [...]
[...] odżywcze: Ciasto podzieliliśmy na 8 kawałków. Każdy z nich to 260 kcal. Białko 6 g, Tłuszcze 18 g, Węglowodany 25 g. Rada - jeśli chcecie obniżyć wartość kaloryczną ciasta, zamiast mleka kokosowego możecie użyć gęstego jogurtu greckiego, ale dajcie odrobinę więcej żelatyny. Kolejne odchudzenie - zrezygnujcie z polewy czekoladowej - górę posypcie [...]
Innowacyjność na rynku spożywczym nie polega wyłącznie na znajdywaniu nowych związków nadających specyficzne właściwości smakowe czy nowych technik obróbki kulinarnej, ale również na ułatwianiu wykorzystania produktów konwencjonalnych. Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów [...]
Zakładając, że prawdziwa dieta wegańska opiera się o produkty uprawiane i zbierane lokalnie, można bez wątpienia stwierdzić, że jest to dieta tania. Niestety obecnie za dietę wegańską uznaje się również stosowanie chemicznych zamienników produktów odzwierzęcych, takich jak syntetyczne pseudo-mięsa produkowane w fabrykach, które wegańskie są tylko [...]
[...] Rekordowo działał tutaj stewiozyd oznaczony przez autorów badania numerem 14, który aktywował receptor androgenowy o ponad 30% silniej od testosteronu. Jeżeli się więc zastanawiasz – czym słodzić zamiast cukru (?), a jednocześnie dbasz o masę i siłę swoich mięśni, to wartym uwagi wyborem będzie stevia. Sławomir Ambroziak Materiał reklamowy
Piękna pogoda skłania nas do odpalenia grilla w przydomowym ogródku. Czy można cieszyć się pyszną grillowaną kiełbaską, karkówką czy kaszanką bez narażania się na wyższe ryzyko zachorowania na raka? Niestety wiele badań donosi, że grillowanie z użyciem węgla drzewnego się z tym wiąże. Nie znaczy to, że już nigdy nie będziesz się cieszyć ulubioną [...]
Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]
Dieta ketogeniczna początkowo może pomóc zgubić nadprogramowe kilogramy szybciej niż tradycyjne diety odchudzające. Tak przynajmniej pokazują badania. Wielu jej zwolenników twierdzi, że przejście na dietę o bardzo małej ilości węglowodanów zwiększa ich energię i pomaga im myśleć jaśniej. Nie podejmujesz współpracy z doświadczonym dietetykiem [...]
Pełniejsza twarz to zwykle atut, ponieważ sprawia, że wyglądamy młodziej. Jednak nie zawsze jest to zgodne z naszym ideałem urody i niekiedy zastanawiamy się, co można z tym zrobić? Oczywiście można próbować tuszować to odpowiednim makijażem, ale to raczej tylko panie mają taką możliwość. Czy da się jednak jakoś wpłynąć na szczuplejszy wygląd [...]
Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]
Amerykanie kojarzą nam się zwykle jako naród z nadwagą i otyłością, biegający od jednej restauracji typu fast food do drugiej. Potwierdzeniem tego są statystyki opublikowane w Reuters, gdzie Stany Zjednoczone uchodzą za najbardziej "otyły" kraj. Mieszka w nim aż 34% osób, które mogą być narażone na problemy zdrowotne z powodu nadmiaru kilogramów. [...]
[...] oraz rozdrażnienie. Od tego czasu dieta hCG była badana w randomizowanych próbach, które obejmowały grupy kontrolne otrzymujące zastrzyk z placebo (soli fizjologicznej) zamiast hCG. Niemal w każdym przypadku badacze stwierdzili, że utrata wagi była spowodowana dietą niskokaloryczną, a nie działaniem gonadotropiny kosmówkowej. Meta-analiza 24 [...]