Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Zarówno wegetarianie, weganie, jak i osoby chcące wprowadzić do swojej diety więcej produktów roślinnych, szukają sposobów na dodanie do swojej diety substytutów mięsa. Problem jest jednak taki, że wiele z nich jest mocno przetworzona. Jedyną radą jest dokładne czytanie etykiet, żeby móc wybrać produkty o jak najmniejszej ilości zbędnych [...]
Zielone warzywa to jeden z kluczowych składników prawidłowo zbilansowanej i odżywczej diety. Producenci wychodzą nam naprzeciw i ułatwiają zadanie. Przygotowanie sałatki jeszcze nigdy nie było tak łatwe i szybkie. Gotowy paczkowany miks sałaty wystarczy wrzucić do miski, dodać kilka warzyw, ser, rybę lub mięso, doprawić i gotowe. Trudno pokonać [...]
Czy wiesz, czym są nasiona chia? Niech Cię nie zwiedzie ich niepozorny wygląd. Nasiona chia to prawdziwy miks składników odżywczych. Zawierają mnóstwo niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, przeciwutleniaczy, magnezu, błonnika, cynku, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Zacznij dodawać nasiona chia do swojej diety i czerpać z tego [...]
Według przeprowadzonych w ostatnich latach badań diety wegetariańskie wiążą się z niższym ryzykiem śmierci oraz mają korzystny wpływ na liczne markery metaboliczne (np. stężenie insuliny i glukozy na czczo; stan zapalny). Naukowcy wiedzą, dlaczego tak się dzieje. Dieta wegetariańska zazwyczaj dostarcza dużo warzyw i owoców, które są bogate w [...]
Przy wyższym tempie przemiany materii komórki ulegają większemu "zużyciu", m.in. w postaci uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Dodatkowo układy biologiczne mają zagwarantowaną tylko określoną liczbę cykli (liczbę podziałów komórkowych), później występuje dużo większe ryzyko powstania uszkodzeń metabolicznych (defekty naprawy DNA), [...]
Różne rodzaje raka stały się prawdziwą plagą XXI wieku. Co roku eliminują przynajmniej 10 milionów ludzi, w tym ponad 608 tysięcy w USA (na 1,9 mln nowych przypadków odnotowywanych każdego roku w Stanach Zjednoczonych). Czy naturalny polifenol resweratrol, występujący w winogronach, winie, orzeszkach ziemnych i suplementach diety ma wpływ na [...]
Dla jednych suszona śliwka to wspomnienie z dzieciństwa, kiedy wyjadało się dekoracje z półmiska wędlin lub warzywnej sałatki, a dla innych to dziwny, suchy i pomarszczony owoc. Niech jednak nie zwiedzie nas ten niepozorny wygląd. Suszone śliwki mają wiele korzyści zdrowotnych i to nie tylko te związane z zaparciami. Przyjrzyjmy się, jakie to [...]
Już od wielu lat mamy oraz babcie przekonywały i nadal przekonują swoje pociechy, żeby jadły warzywa. Niestety w młodym wieku warzywa niekoniecznie są ulubionym produktem, a dzieci niechętnie je zjadają. W wieku dorosłym zaczyna się dostrzegać ich zalety i prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej [...]
Każdy, kto dba o swoją dietę, pilnuje także, aby była ona bogata w roślinne produkty, które dostarczają witamin, minerałów i błonnika. Mało kto jednak posiada solidną wiedzę o bogactwie naturalnych fitoskładników. Niektóre z nich mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i są szczególnym darem dla naszego organizmu. Jeśli pójdziesz do [...]
Do realizacji głównego zalecenia diety mającej za zadanie zredukować tkankę tłuszczową można podejść na wiele sposobów. Kilka podpowiedzi dotyczące dokładnego liczenia staraj się zachowywać podobny poziom spożycia kalorii każdego dnia kontroluj codziennie postępy swojej diety - waga/lustro/pomiary o odpowiednim spożyciu białka i treningu siłowym [...]
Rozpoczynając ćwiczenia na siłowni, wiele kobiet bazuje jedynie na aktywności fizycznej jako elemencie, który ma za zadanie determinować ich odchudzanie. Jednak dość szybko orientują się, że efekty, jakie osiągają, nie są zadowalające oraz że przydałoby się jakieś wsparcie. Najczęściej wpadają na pomysł, aby do aktywności dołączyć suplement, który [...]
Badania nad tak zwaną florą bakteryjną jelit nabrały w ostatnich latach tempa. Mówi się o niej w kontekście prewencji i terapii wielu chorób, a także o konsekwencjach jej zaburzeń. Konsekwencje te mogą być naprawdę dotkliwe i utrudniać codzienne życie, zatem warto wiedzieć, jak zregenerować potencjalnie zaburzoną mikrobiotę jelitową. Czynniki [...]
Masło orzechowe, a raczej według obowiązujących przepisów dot. nazewnictwa pasta lub krem orzechowy to smaczna i sycąca przekąska dla wszystkich miłośników orzechów. Najpopularniejsze jest robione z orzechów arachidowych, znanych także pod nazwą fistaszków lub orzeszków ziemnych. W rzeczywistości są to nasiona roślin strączkowych, ale tak się już [...]
Jeśli jesteś weganinem, to na pewno wiesz, że spożywanie dużej ilości produktów roślinnych to wiele korzyści dla Twojego zdrowia. Minusem dla niektórych osób, zwłaszcza tych, które dopiero zaczynają przygodę z weganizmem, mogą być niestety wzdęcia i gazy. Jednak, zamiast się zniechęcać do diety roślinnej, poszukaj rozwiązań, które pomogą Ci [...]
Opuncja figowa to egzotyczny owoc, który nie pochodzi, jak by się zdawało z figowca, lecz z jadalnego kaktusa. Istnieje ponad 150 odmian tej rośliny, a jej popularność coraz bardziej wzrasta. Roślina ta pochodzi z Meksyku, jednak zaczęto ją również uprawiać w Australii, Afryce oraz Europie, a dokładniej w krajach Morza Śródziemnego. Dodatkowo [...]
Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.
Rak jelita grubego (CRC) jest trzecim najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i drugim u kobiet na świecie. Jako trzeci najczęściej występujący nowotwór złośliwy i drugi pod względem śmiertelności nowotwór, rak jelita grubego spowodował około 1,9 miliona zachorowań i 0,9 miliona zgonów na całym świecie w 2020 roku. Referencje: Yue Xi i in. [...]
Ciecierzyca to jeden z moich ulubionych strączków. Nie mogłam zatem przejść obojętnie obok kotleciorków, które mają ciekawy skład. Ciecierzyca, bób, bataty, przyprawy, woda i olej. Zero aromatów, konserwantów i innych składników o tajemniczych nazwach. Duży plus za świetny skład. W opakowaniu jest osiem małych kotlecików. Z powodzeniem wystarczą [...]
Witam ! NIestety mam za dużo błonnika i straszne wzedęcia..brzuch puchnie (jelita zapchane i pierdze) nie jest to przez laktoze bo nigdy z tym problemów nie miałem...więc moje dieta wygląda tak 1. Płatki owsiane twaróg chudy mleko 0,5% rodzynki oliwa 2. Razowy szynka z indyka 1 jajko na twardo plasterek pomidora orzechy włoskie 3.j.w (przed [...]