[...] Niestety to wcale nie takie proste i łatwe. Przede wszystkim kalorie to pewien model, który niezbyt się sprawdza w rzeczywistości. Czy 1 g białka jest równy jednemu gramowi węglowodanów? Tylko na papierze. Jeszcze gorzej wypada zestawienie teoretycznie tych samych wartości energetycznych pochodzących z tłuszczy, etanolu i protein. A więc po [...]
[...] Sprawa nie jest niestety taka prosta i jednoznaczna. Po pierwsze, chodzi o to, czy dana osoba ma dużo czy mało tkanki tłuszczowej. Zupełnie inaczej na tą samą ilość węglowodanów, białek i tłuszczy reagują osoby odtłuszczone, o normalnej tolerancji glukozy, a osoby z początkami cukrzycy, nadwagą czy otyłością . Wydzielanie różnych [...]
Większość „poradników treningowych” w sieci zawiera mniejsze lub większe błędy merytoryczne. Inne z kolei projekty powstają w głowie osób niemających zbyt dużo wspólnego ze sportem. Efekty są opłakane. Proporcje wydatku energetycznego wyglądają następująco: spoczynkowa przemiana materii — około 60–70% dobowego wydatku wysiłek fizyczny lub [...]
[...] carbohydrate but not with monounsaturated fat: A randomized controlled trial in centrally obese subjects" Grafika: potężny wyrzut insuliny po posiłku dostarczającym 158 g węglowodanów (kolor czerwony). Dwa pozostałe schematy dotyczą posiłku dostarczającego 16 g protein, 88 g węglowodanów i różnego rodzaju tłuszcze (w ilości 51 g w porcji). [...]
[...] dziesiątki lat za główną przyczynę np. chorób serca wcale nie są groźne dla zdrowia. Za to istnieją dziesiątki przekonujących badań na temat szkodliwości nadmiernej podaży węglowodanów (a szczególnie cukrów prostych – glukozy i fruktozy, cukru stołowego – sacharozy czy syropu glukozowo-fruktozowego). Jeśli chodzi o różnego rodzaju słodziki, są [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]
[...] aktualna, niż z połowy zeszłego wieku). Bardzo często rzekome „tuczenie przez proteiny” wynika z ogólnego dostarczania nadmiaru energii, w postaci tłuszczów i węglowodanów. Stwierdzono, iż konsumpcja alkoholu po treningu odwraca korzystne adaptacje zachodzące u sportowca, m.in. wywołuje poposiłkową lipemię, czyli zaburzenia stężeń [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] paradoksalnie fruktoza jest lepiej tolerowana, jeśli jest spożywana razem z glukozą. 4. Unikaj odwodnienia. 5. Pamiętaj, iż organizm ma ograniczone możliwości przyswajania węglowodanów, a więc dla ćwiczeń trwających od 1 do 2,5 h zaleca się spożywać od 30 do 60 g węglowodanów na godzinę. 6. W trakcie pracy trwającej 2-3 h sportowcy powinni [...]
[...] wsp. mają inną teorię, dotyczącą lokalnej oporności na leptynę, występującej w tkance tłuszczowej białej. Najprawdopodobniej leptyna ma również wpływ na kości. Wysoka podaż węglowodanów w posiłku i paradoks leptyny W badaniach zaobserwowano, kompletnie różne reakcje organizmu w zależności od podaży węglowodanów, protein i tłuszczów w porcji. [...]
[...] dla osoby trenującej amatorsko. Co więcej, aby budować mięśnie potrzebujesz energii, która powinna opierać się na węglowodanach i tłuszczach. 3. Korzystaj ze złożonych węglowodanów O tym, że węglowodany są potrzebne w zbilansowanej diecie sportowca przekonać się możemy choćby po wynikach, jakie osiągają sportowcy w korelacji z ich dietą. [...]
Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]
[...] wzwyż (−3.4 ± 9.1%), Konwencjonalne diety niskokaloryczne są ogólnie dietami niskotłuszczowymi i większość charakteryzuje następujący skład makroskładników: 20% białka, 50% węglowodanów, 30% tłuszczów. Szczególny nacisk kładzie się na zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych (pochodzenia zwierzęcego) i zwiększenie spożycia pokarmów bogatych w [...]
[...] Watchers) oraz Zone w czasie 1 roku. Odnotowano spadek masy ciała od 2.1 do 3.3 kg. Skuteczność diet była podobna, a różnią się one zasadniczo: Atkins 25-35% protein, 5-20% węglowodanów, 54-60% tłuszczów, Ornish 14% protein, 77% węglowodanów, 9% tłuszczów, Weight Watchers (20% protein, 55% węglowodanów, 25% tłuszczów). Więcej czy mniej protein? [...]
Kreatyna jest związkiem zbudowanym z fragmentów 3 aminokwasów. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Można ją też podawać w postaci suplementów diety (np. kreatyna w kapsułkach, w proszku itd.). W ciągu doby z moczem tracimy ok. 2 g kreatyny. Zasoby kreatyny odtwarzane są dwiema drogami. Mniej więcej połowę kreatyny [...]
[...] jeszcze dużo energii, gdyż miał zapotrzebowanie przekraczające pewnie 5000 kcal dziennie. Jednak dla większości ludzi obowiązuje złota zasada: tuczy każda, znaczna nadwyżka węglowodanów i/lub tłuszczów. Najszybciej tuczy “obżeranie się”, gdy jesteś mało aktywny fizycznie. Najbezpieczniej jest się po prostu trzymać od takiego jedzenia z daleka. [...]
[...] (w wieku ~23 lat) byli podzieleni na dwie grupy. Każdej zaproponowano dwie diety w układzie randomizowanym: grupa 1 (n 22): normalna zawartość protein (NP; 10% białka, 60% węglowodanów i 30% tłuszczów) wysokobiałkowa (HP; 30% białka, 40% węglowodanów i 30% tłuszczów) grupa 2 (n 23): normalna zawartość protein (10% białka, 60% węglowodanów i 30% [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
[...] posiłku cały czas krążą sobie w ciele? Podobnie poziom insuliny po posiłku bogatym w węglowodany może być podniesiony nawet przez kilka godzin. Jeśli przesadzisz z podażą węglowodanów, dostarczając 158 g węglowodanów o szybkiej kinetyce, poziom insuliny może być podwyższony nawet przez 6 godzin!
[...] ... tłuszcz jest głównym źródłem energii w spoczynku.Źródła energii w spoczynku: tłuszcze są utleniane i dają ok. 56 ± 11% energii (0.08 ± 0.02 g na minutę), z węglowodanów pochodzi 44 ± 11 % energii (0.15 ± 0.04 g na minutę). Tylko w samym spoczynku zużywamy 0.08 g, w trakcie wysiłku nawet 0.6-0.7 g ma minutę (8.5 [...]