[...] aż tyle pytań np. jak brać kreatynę, jak brać białko itp. Dobra zaczynamy. Miłej lektury 1.Gainery: a) Co to jest gainer? Gainer jest to odżywka posiadająca w swym składzie węglowodany i białka. Węglowodany są materiałem energetycznym zużywanym przez nasz organizm do między innymi budowania masy mięśniowej. Ale żeby zbudować masę mięśniową sama [...]
[...] spać, gdyż ich szybki metabolizm stwarza niebezpieczeństwo ujemnego bilansu kalorycznego podczas snu. Ci, którzy pragną stracić trochę tłuszczu powinni raczej jeść węglowodany wcześniej: rano i w okolicy treningu, gdy zapotrzebowanie jest największe. Znaczenie ma także rodzaj węglowodanów. Węglowodany o szybkim działaniu, inaczej [...]
[...] (do przemiany białek) i nawet jak przekraczam te 1600 kcal to ledwo co mam tą wymaganą ilość węglowodanów (wszędzie trąbią, że jak chce się schudnąć to trzeba obciąć węglowodany...mam jeszcze obciąć??) i jeszcze jedno....cokolwiek bym nie jadła zawsze mi wychodzi, że jem za dużo tłuszczów.....czy te 26 g to nie jakiś mit...bo niby tłuste [...]
[...] minut po treningu już takiej szansy nie masz i całkowicie uzupełnienie zapasów glikogenu w ciągu następnych 24 godzin staje się niezwykle trudne. Najlepiej działają proste węglowodany, więc jest to najlepsza pora na napój sportowy. 8. Najczęściej popełnianym przez początkujących błędem jest przetrenowanie. Nazywacie to ambicją lub amerykańską [...]
[...] kilograma tygodniowo, co jest zdrową porcją zgodnie z większością zasad żywienia. Weźmy pod uwagę trzy podstawowe rodzaje składników odżywczych diety: białko (proteiny), węglowodany i tłuszcze. Białko . To, co jest konieczne do odbudowy i wzrostu mięśni. Składa się z 22 aminokwasów (właściwych cegiełek budujących komórki), z których część [...]
[...] w środku dnia. Jeśli więc chcemy stymulować umysł przez L-tyrozynę, powinniśmy na śniadanie spożyć żywność bogatą w białko, zanim weźmiemy do ust kęs żywności bogatej w węglowodany - czyli cukry. W białku zwierzęcym i roślinnym znajduje się mnóstwo L-tyrozyny, natomiast niewielkie ilości L-tryptofanu. Ponadto L-tryptofan potrzebuje [...]
[...] ktoś zbiera pieniądze lub z przyczyn niezależnych J nie kupił jej to myślę ze art. mu się przyda. Płatki owsiane górskie - 130g, w 100g - białko 11,9g, tłuszcze 7,2g, węglowodany strawne 69,3g, kalorie 389,5 Musli własnej roboty - 125g, w 100g - białko 10g, tłuszcze 10g, węglowodany strawne 55g, kalorie 350 Pestki z dyni - 155g, w 100g - [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] ciepłej przegotowanej wody, owoc, bakalie, magnez chelatynowy 555mg, lecytyna 1200mg Inne: białko zaraz po przebudzeniu rozdrobnione na ciepłej wodzie, 15-45min później węglowodany i tłuszcze. Posiłek II (jako drugie śniadanie) Białko- 15g, 9% dziennego zapotrzebowania Źródło białka: jaja, twarożek, szynka z piersi kurczaka, domowy, [...]
[...] na regenerację po treningu. Węglowodany nie są konieczne, ale mogą być przydatne w przypadku wykonywania ciężkich treningów – chyba, że trenujemy rano, a wieczorem zjedliśmy węglowodany złożone. Potreningowy posiłek hamuje katabolizm, nasila syntezę białek, dodatkowo ma największy potencjał skutecznego odrobienia rezerw energetycznych. Jest [...]
[...] mathematicians" Opiszę teraz dwie wersje na masę: I. Wersja złożona(bardziej skomplikowana) Dla tych co lubią odmierzać 147g piersi i 124 g ryżu a) mamy dni: -High Carb(węglowodany wysoko)np. 4-6 g ww /kg mc -Moderate Carbs(średnio) np. 2-3 g /kg mc -Low carbs/No carbs(nisko lub wcale)np. 1-2 g kg mc Białko i tłuszcze trzymamy na tym samym [...]
[...] że dieta taka zawiera 240 g białka, którego wartość energetyczna stanowi 960 kcal ogólnego spożycia kalorycznego. Pozostała część energii, czyli 2540 kcal, przypada na węglowodany i tłuszcze. Jak już wiemy, organizm dla potrzeb syntezy 1 g białka ustrojowego potrzebuje około 24 kcal. Niestety węglowodany i tłuszcze w powyższej diecie [...]
[...] jeść mniej innych pokarmów. W badaniach przeprowadzonych przez dr Testolin z Mediolanu, podczas porównywania pokarmów wysokoproteinowych do wysokotłuszczowych i bogatych w węglowodany biorąc pod uwagę subiektywne uczucie sytości konsumenta, zdecydowanie najlepiej wypadły pokarmy bogate w białko. Mało tego, badani, którzy najwyżej oceniali ich [...]
[...] glikemicznym oraz dodatkowo witaminy C, E i magnez, - W ciągu pół godziny od zakończenia treningu wypicie odżywki węglowodanowej lub zjedzenie posiłku bogatego w węglowodany złożone. Bezpośrednio po zakończeniu treningu przyjmowanie dawki aminokwasów o łańcuchach rozgałęzionych (leucyna, izoleucyna i walina). Mają one kluczowe [...]
[...] jeść mniej innych pokarmów. W badaniach przeprowadzonych przez dr Testolin z Mediolanu, podczas porównywania pokarmów wysokoproteinowych do wysokotłuszczowych i bogatych w węglowodany biorąc pod uwagę subiektywne uczucie sytości konsumenta, zdecydowanie najlepiej wypadły pokarmy bogate w białko. Mało tego, badani, którzy najwyżej oceniali ich [...]
Zma albo apteka co lepiej wg mnie apteka Jak kazdy wie zma jest to polaczenie cynku magnezu i witaminy b6 czaem miedź. Na poczatku artykułu podam definicja trzech głownych składnikow zma Cynk jest jednym z minerałów śladowych, którego ilość w organźmie ocenia się na 1,5g do 2,2g, a który występuje jako składnik około 70 enzymów biorących udział [...]
[...] że dieta taka zawiera 240 g białka, którego wartość energetyczna stanowi 960 kcal ogólnego spożycia kalorycznego. Pozostała część energii, czyli 2540 kcal, przypada na węglowodany i tłuszcze. Jak już wiemy, organizm dla potrzeb syntezy 1 g białka ustrojowego potrzebuje około 24 kcal. Niestety węglowodany i tłuszcze w powyższej diecie [...]
Wiek 30 Waga 59 (redukcja z 65 w ciągu 6 tygodni) Wzrost 168 BF 21% Cel: redukcja BF, ukształtowanie sylwetki szczególnie nogi Dieta z trzech dni śniadanie: Nazwa Ilość Kalorie Białko Tłuszcz Węglowodany Kefir 2% tłuszczu 1.00 x 100 g (100g) 51 3.4 2 4.7 Truskawki 5.00 x dkg (10g) 14 0.35 0.2 3.6 Śliwki suszone z pestką 1.00 x dkg (10g) 26.6 0.35 [...]
[...] ilości białka. Stąd tak istotne jest konsumowanie produktów bogatych w białko zwierzęce: mięsa, ryb, nabiału, preparatów białkowych. Bardzo ważną rolę odgrywają również węglowodany. Przede wszystkim, u sportowców dyscyplin wytrzymałościowych, u których wydatek energetyczny jest znaczny i długotrwały. Zwiększone zapotrzebowanie na węglowodany [...]