[...] konkretow(zapnijcie pasy bedzie jazda bez trzymanki i bez sprawnego ukladu hamulcowego ) Kilka żelaznych zasad: 1. Dziennie jemy 5-6 posiłków o stałych porach. 2. Węglowodany spożywamy głównie rano i w posiłkach przed i po treningowych, im później tym liczba węglowodanów w posiłkach powinna ulegać zmniejszeniu. 3. W ostatnim posiłku nie [...]
[...] przyjmowanej kreatyny (tabletki czy proszek). Istnieje możliwość wzmocnienia działania kreatyny poprzez przyjmowanie jej z niektórymi produktami zawierającymi proste węglowodany, np. z sokiem pomarańczowym. Czynnikiem hamującym działanie kreatyny może być kofeina. Nie zaleca się spożywania kofeiny na godzinę lub dwie po zażyciu kreatyny. [...]
[...] 24 osoby podzielono na dwie grupy: -przyjmująca 5g kreatyny -> 4x dziennie przez 5 dni (A) -przyjmująca 5g kreatyny + 93g węglowodanów prostych -> 4x dziennie przez 5 dni (B) Grypa A przez dzień spożywała 20g monohydratu -> i tak przez okres 5dni. Grypa A przez dzień spożywała 20g monohydratu + [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] z odżywkami, które dla wielu są lekarstwem na niedożywienie (trochę wredne – aczkolwiek mające podstawy stwierdzenie). http://img.iap.pl/s/153/202087/Edytor/Image/Ilustracje/woda%20leje.jpeg Nawodnienie organizmu Człowiek to średnio w 60% woda – tak więc nie możemy zapominać o jej odpowiedniej ilości czy jakości. W naszym pięknym kraju normy [...]
[...] 6 miligramów tego pierwiastka. Chrom poprzez pobudzanie aktywności komórek beta trzustki wpływa na produkcję insuliny, a przez to aktywnie uczestniczy w przemianach węglowodanów. Chrom zwiększa magazynowanie glukozy w mięśniach wspomagając syntezę glikogenu. Chrom stymuluje przemiany energetyczne i syntezę kwasów tłuszczowych, pobudza [...]
[...] się zmieniało, to ostatni wiek a szczególnie ostatnie dwie dekady, przyniósł zmiany polegające na wzroście spożycia tłuszczów nasyconych i cukru na niekorzyść skrobi (węglowodany złożone) i tłuszczów wielonienasyconych. Nawet oficjalnie zalecane normy nie odpowiadają temu, co jedli nasi przodkowie, ani temu, co zaleca idealna dieta. Do [...]
[...] ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. [...]
[...] Każdy w świecie wegetarianizmu, weganizmu, ale także w społecznościach prozdrowotnych mówi regularnie na temat tłuszczu. Mówi się także bardzo dużo na temat węglowodanów. Więc zawsze słyszymy na temat niskowęglowodanowej diety, wysokowęglowodanowej diety, niskotłuszczowej diety, nie słyszy się za bardzo o wysokotłuszczowej diecie. [...]
[...] litra napojów ogółem w przeważającej ilości wody niegazowanej/lekko gazowanej (8-9 szklanek) - samej lub z cytryną. Woda mocno gazowana nie nawadnia w takim stopniu jak woda niegazowana. Woda smakowa nie jest polecana, ponieważ zawiera dodatkowe kalorie (1 litr wody smakowej może zwiększyć kaloryczność diety o 250-300 kcal), lepiej jest [...]
[...] ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. [...]
[...] ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. [...]
[...] ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. [...]
[...] co to jest prawidłowa dieta? Prawidłową dietą możemy nazwać sposób odżywiania się , w którym dostarczamy odpowiednią ilość podstawowych składników odżywczych: białek ,węglowodanów oraz tłuszczy, zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Należy uwzględniać makro i mikroelementy oraz witaminy- których organizm sam nie potrafi wytworzyć. [...]
[...] Jeśli chodzi o medycynę, bardzo istotną rolę odgrywa absorpcja. Cząsteczki absorbujące w tkance , którymi w skórze mogą być : • hemoglobina • melanina • kolagen • woda nazywamy chromoforami. Penetrację światła do skóry warunkuje wypadkowa absorpcji i rozpraszania. Im dłuższa jest długość fali, tym większa jest penetracja w skórze. [...]
Praca pochodzi z UR w Krakowie z przedmiotu Ekologia. Wody mineralne i źródlane Skąd pochodzi woda? To pytanie po dzień dzisiejszy trapi także i naukowców, gdyż do tej pory nie przyjęto jednej, właściwej wersji. Dominują jednak dwie hipotezy: •Solarna - zakłada, ze woda powstała w wyniku wiązania się z tlenem w atmosferze wodoru, docierającego do [...]
[...] jedzenia". Proszki nie wykorzystują tego metabolicznego dopalacza. "Pożywienie jest podstawą żywienia. Jeżeli nie jesz odpowiednich produktów - chudego mięsa, węglowodanów złożonych, błonnika - nic innego nie będzie się liczyło. Żaden suplement nie zapewni Ci tych wszystkich korzyści, które pożywienie może. Zostaliśmy stworzeni, by [...]
[...] bezpośrednio nazywa się promieniowaniem bezpośrednim. Ilość promieniowania odbitego i rozproszonego zależy od rodzaju powierzchni odbijających i rozpraszających (śnieg, woda i piasek na plaży dobrze odbijają promieniowanie słoneczne). Organizm ludzki pochłania prawie 75% promieniowania słonecznego, a odbija tylko 25%, dlatego też słońce [...]