[...] rodzaju mięsa wysokoprzetworzonego (czynnik I klasy rakotwórczości), unikać nadmiernej ekspozycji na promieniowanie elektromagnetyczne itd. Przeczytaj koniecznie: Czy witamina D przedłuża życie chorym na raka? Wbrew obiegowym opiniom z nowotworami nie powiązano większości dodatków do żywności, słodzików, a tym bardziej glifosatu. [...]
Opuchlizna na stopach pojawia się zwykle po całym dniu w butach, po podróży, po wielu godzinach w pozycji siedzącej lub jeśli Twoje buty nie należą do najwygodniejszych. Dolegliwość ta może być całkowicie nieszkodliwa, ale w niektórych przypadkach daje nam wskazówkę na temat stanu zdrowia. Skutki uboczne leków Wiele leków może powodować obrzęk. [...]
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroby wątroba (ang. NAFLD – non-alcoholic fatty liver disease) zaczyna odgrywać coraz ważniejszą rolę w medycynie XXI wieku. NAFLD odnosi się do grupy stanów charakteryzujących się stłuszczeniem wątroby przy braku znacznego spożycia alkoholu. Od dobrych kilkudziesięciu lat wiemy, iż alkohol wywiera określony, [...]
Moda na posiadanie brody nie przemija, a w obecnej sytuacji nawet się nasila. Jednak nie wszyscy mężczyźni mogą równie łatwo wyhodować brodę. Na szczęście istnieje kilka metod, które mogą w tym pomóc. Jedną z nich jest przyjmowanie suplementów zawierających biotynę, która znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na skórę, włosy i [...]
[...] „odziedziczonym” po przodkach. Stan odżywienia i zdrowie psychiczne Bardzo ważnym dla samopoczucia psychicznego na jesień i zimę aspektem jest poziom odżywienia organizmu witaminami i składnikami mineralnymi. Sezonowe skrócenie czasu w ciągu dnia, podczas którego jest jasno oraz do powierzchni Ziemi docierają promienie UV, powoduje obniżenie [...]
Przed i podczas miesiączki spotyka nas cały wachlarz różnych dolegliwości. Wahania nastroju, bóle brzucha, a czasem wahania wagi. Niezależnie od tego, czy czujesz się wtedy tylko trochę wzdęta, czy nagle nie możesz dopiąć spodni, to z pewnością nie czujesz się komfortowo. Podsumowanie Przyrost masy ciała podczas miesiączki jest normalny i nie ma [...]
Witam Skierowali mnie do tego działu wuiec... ...Mam takie pytanie co do witaminy Która zwalcza alkohol... Otoz to słyszałem ze jest pewna taka witamina która zwalcza alkochol w organizmie... Słyszałem ze działa ona tak ze jak sie zje jej duzo rankiem to wieczorem mozna pic np: wódke i ona mniej działa na człowieka czyli nie daje takiego [...]
[...] choć wiem że jest ich tu pare ale żaden(przynajmniej ja nieznalazłem)nie jest tak dokładnie opisany jak ten WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A wytwarza się [...]
[...] wymaga witamin A i C oraz cynku. Witamina C aktywuje białe ciałka krwi. Witamina A i cynk pomagają w produkcji białych ciałek krwi. Miedź i magnez współpracują z witamina C w wiązaniu trucizn w systemie limfatycznym. Oczywiście, to co do znudzenia powtarzam, nadmierne spożycie cukru w białej, czy ukrytej w produktach spożywczych [...]
Witamina A (Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol): Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931, a od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie. Witamina A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występuje tylko w produktach zwierzęcych [...]
[...] piwo typu porter - powyżej 6% alkoholu. Możesz wypić dziennie max. 1 duże piwo (0,5 litra). Aby uniknąć odwodnienia musisz wypić dodatkowo przynajmniej 2 szklanki wody + witamina C. Ciekawostki: Nie musisz się obawiać chemii i konserwantów. Piwo jest 'przemysłowo' konserwowane syntetyczną witaminą C, co z naszego punktu widzenia jest akurat [...]
[...] chroniące przed wirusami i bakteriami. W mleku znajduje się również cynk, który pomaga regenerować się organizmowi (m.in. przyspiesza gojenie się ran). Zawarta w mleku witamina A odpowiada za sprężystość zewnętrznej warstwy skóry, a ta dba, by zarazki z zewnątrz nie przedostały się dalej. będę się lepiej uczyć Mleko dobrze wpływa na [...]
[...] i minerały w codziennej diecie. W niniejszym artykule chciałbym wam przybliżyć nieco role witamin w diecie. WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A wytwarza się [...]
[...] zwiększały dzienne spożycie wapnia do 1100 mg. • Trzeba zadbać o to, aby w diecie nie zabrakło witaminy D. Ludzie starsi rzadko korzystają ze słońca, a więc w ich skórze witamina D nie jest syntetyzowana w wystarczającej ilości. Źródła witaminy D w żywności to przede wszystkim tłuste ryby (śledź, makrela, tuńczyk), mleko o zawartości tłuszczu [...]
[...] i zwiększenie ilości tłuszczy. Jeśli chodzi o białko to zaleca jeść go zawsze sporo. * Zalecane suplementy to: multiwitaminy, rybi olej (z łososia, bogaty w Omega 3) , witamina D i zwiększona ilość wapnia. *Dla treningu na czczo, BCAA lub inna mikstura aminokwasów. Jeśli natomiast wychodzi to zbyt drogo, białko serwatkowe również zrobi [...]
Z pewnością kazdy z was chciał kiedys poprawić ,jakis element rzemiosła piłkarskiego,lecz nie wiedział jak się za to zabrać pisząc tą prace mam zamiar wam w tym pomóc ,w osiągnięciu wyznaczonych celi,rozwoju piłkarskim.Stworze fikcyjną(ynternetową ) postać ,model na podstawie którego będzie wam lepiej wczuć się w świat trenigu. Mojim [...]
1 Podzial cukrów ================================================================== Najprostszymi przedstawicielami polihydroksyaldehydów i polihydrosyketonów są aldehyd glicerynowy (gliceroza wg nomenklatury cukrowej), czyli 1 "2-dihydroksypropanal i dihydroksyaceton, inaczej 1,3-dihydroksypropanon. Wszystkie cukry są pochodnymi tych związków i [...]