Współczesne produkty żywnościowe często dostarczają zbyt dużo soli i cukrów prostych. Na największe ryzyko nadmiernego spożycia chlorku sodu są narażone osoby korzystające z wysokoprzetworzonych produktów, w tym fast foodów (pizza, hamburgery, kebaby, hot-dogi, frytki itd.). Wydawałoby się, iż ustrój człowieka jest zabezpieczony przed nadmiarem [...]
Jak można się bronić przed procesami utleniania? Przede wszystkim należy stosować zbilansowaną dietę bogatą w witaminy: A, C i E. Intensywny, submaksymalny wysiłek fizyczny powinien być powoli wprowadzany do planu, nie należy bez przygotowania forsować ustroju ciężkim treningiem interwałowym czy bieganiem długodystansowym. Brak stopniowania [...]
Magnez jest jednym z kluczowych pierwiastków. Wiele osób wiąże jego niedobory z zaburzeniami funkcjonowania układu nerwowo-mięśniowego, ale to dopiero czubek góry lodowej. Magnez jest kationem niezbędnym biorącym udział w wielu reakcjach enzymatycznych, jako kofaktor. Magnez, jako związek niezbędny dla sportowców Magnez jest niezbędny do syntezy [...]
Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]
Zespół jelita drażliwego (IBS - Irritable Bowel Syndrome) to przewlekłe i osłabiające zaburzenie żołądkowo-jelitowe, które dotyka 9% -23% populacji na całym świecie. Odsetek pacjentów generujących koszty w systemie opieki zdrowotnej związane z IBS wynosi 12% w podstawowej opiece zdrowotnej i jest zdecydowanie największą podgrupą w klinikach [...]
Środki pobudzające ośrodkowy układ nerwowy były początkowo wykorzystywane przez sportowców w celu poprawy wydolności (fizycznej, umysłowej) w dniu zawodów. Od początku istniały dowody na to, że mogą być związane z nagłą zapaścią lub śmiercią, zwykle z powodu zatrzymania akcji serca i/lub niewydolności układu oddechowego, szczególnie podczas [...]
Diuretyki należą do niesłychanie groźnych środków, jeśli są nadużywane, a tak właśnie dzieje się w kulturystyce. Te same problemy są związane z hormonem wzrostu, IGF-1, insuliną, beta-mimetykami, sterydami anaboliczno-androgennymi. W małych dawkach i w zastosowaniach leczniczych nie stanowią one zagrożenia dla życia. Tymczasem przedawkowywane [...]
Niestety użytkownicy SAA w większości nie zdają sobie sprawy, z czym mają do czynienia. Wiedza większości ludzi sięgających po sterydy anaboliczno-androgenne jest powierzchowna, a nader często ich twierdzenia nie mają nic wspólnego nauką. Jest to wytwór złożony z domniemań, fałszywych wniosków, mitów, obiegowych opinii. Jaki wpływ ma aspiryna na [...]
Nadciśnienie tętnicze zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i niewydolności nerek oraz wielu innych. Chociaż może ono mieć różne przyczyny, u większości pacjentów nie jest znane główne źródło problemu. Niemniej jednak, istnieje wiele dowodów wskazujących na związek między wzrostem aktywności współczulnego układu [...]
Przekonani o swojej wyjątkowości jako gatunku, który niemalże podporządkował sobie cały świat, skłonni jesteśmy uwierzyć, że na tle innych stworzeń charakteryzujemy się daleko posuniętą autonomią i decyzyjnością. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej. My, ludzie bezwzględnie potrzebujemy bliskiej obecności innych organizmów, bez niej bowiem nigdy nie [...]
Część ludzi uważa, iż największym zagrożeniem dla estetyki sylwetki są pokarmy z popularnych restauracji, serwujących dania wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, [...]
Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu. Doustne [...]
Czy wiesz, że w Twoich jelitach żyją biliony bakterii jelitowych? Ponad 10 000 gatunków bakterii zasiedla nasz przewód pokarmowy. Okazuje się, że te małe organizmy odgrywają niezwykle ważną rolę w zdrowiu. Podsumowując Bakterie jelitowe mogą odgrywać kluczową rolę w kontrolowaniu masy ciała, wpływając na wybory żywieniowe, jak i trawienie, oraz [...]
Jedną z częściej przekazywanych informacji przez dietetyków na temat naszej diety, jest konieczność dbania o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Wynika to z tego, że większość ludzi nie dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, [...]
Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]
We współczesnym świecie powszechna jest dezinformacja. Część autorów posługuje się nią celowo, inni nie znają się na danym zagadnieniu, więc nieświadomie powielają mity i półprawdy. W tym wszystkim najgorsze są informacje częściowo prawdziwe, potrzeba ogromnego nakładu czasu, aby pokazać, co jest prawdą, a co fałszem. Oto kilka przykładów. Jeśli [...]
Wydawać by się mogło, że jelita i kości mają ze sobą niewiele wspólnego. Rozwój badań naukowych nad funkcją naszych jelit jest obecnie na tyle zaawansowany, że dysponujemy wieloma danymi na temat niezwykłych właściwości układu pokarmowego. Dane te potwierdzają, że około 70% naszej odporności uwarunkowane jest od kondycji jelit. Można z powodzeniem [...]
Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]
We współczesnym świecie dostęp do informacji jest niezwykle prosty, niemniej wiele osób decyduje się na usługi różnorakich trenerów i dietetyków. Jeśli chodzi o trening siłowy, istnieją kwestie, które trudniej wyjaśnić on-line. Poza tym, o wiele szybciej można przedstawić komuś np. sposób wykonania ćwiczenia. Liczba mniejszych lub większych [...]
Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]