Może głupie pytanie, może nie. Jak liczyć kcal z udka z kurczaka? Przed smażeniem/gotowaniem ważyć, a po kosci osobno zważyć i wage kosci odjąć od wagi udka z przed smażenia/gotowania?
Surowy ziemniak posiada około 80 kcal, 17g węglowodanów, 2 g białka oraz 0,1g tłuszczu na 100g produktu. Produkty zwsze powinniśmy ważyć przed obróbką tj. gotowaniem, smażeniem itd. -Makaron, ryż, ziemniaki, kasza itp nabierają wody przez co stają się cięższe, co jest chyba oczywiste. A ich kaloryczność jak i wartości odżywcze podane są dla [...]
no właśnie masz ważyć przed gotowaniem. ryż nasiąka wodą, więc staje się cięższy (bodajże około 40%),a przeliczniki w kalkulatorach dotyczą surowych produktów, dlatego tak mnie zdziwiło, że zjadasz aż tyle tego ryżu %-)
Jeśli chodzi o mięso należy je ważyć po obróbce termicznej z racji tego, że surowe mięso zawiera przeważnie sporo wody. Co do ryżu, kaszy czy ziemniakow należy ja ważyć przed obróbka. Kasza, ryż, czy makaron, może zwiekszyć swoją masę po ugotowaniu kilkukrotnie, i naprawdę nie ma to znaczenia? Nie jestem ekspertem i nie wiem czy oprócz [...]
Witam! Chcialbym sie dowiedziec kiedy mam wazyc piersi z kurczaaka przed gotowaniem czy po?? Bodzis z ciekawosci zwazylem piersc przed gotowaniem wazyla 163 gr a po gotowaniu 106gr
Może pytanie naiwne, ale jak to jest z wartościa odżywczą pokarmów? Czy tabela wartości przedstawia dane ryżu, kaszy, makaronu przed gotowaniem czy po? Czy mięsa I ryby wazyć przed obróbką termiczną czy po, kiedy juz stracą wage?:-?
Ważenie produktów to podstawa jeżeli chodzi o rozsądną dietę. Dlaczego? Prowadzi to do jak najlepszych efektów bo licząc "na oko", nigdy nie mamy pewności ile tak naprawdę kalorii i makroskładników spożyliśmy, co w bilansie dziennym może doprowadzić do efektów odwrotnych niż zamierzone. Jak ważyć? Pomimo iż wydaje się to banalnie proste, wiele [...]
Mięso przed pieczeniem, gotowaniem będzie ważyć więcej niż po obróbce termicznej kiedy puszcza wodę . Czyli jak zważę pierś z kurczaka przed obróbką to wyjdzie że zjadłem więcej białka niż w rzeczywistości. Ryż ,kasza,pierogi itp. nabiorą wody i będą cięższe po zagotowaniu. Czyli tu akurat logiczne wydaje się ważenie przed . Wszystko ważymy przed [...]
Nie takie, a zważyć przed gotowaniem zaplanowaną ilość i tyle ugotować, a potem zjeść. Brokuł ma tak mało kalorii, że nawet można nie ważyć, tylko zjeść na raz jakieś pół brokuła.
[...] pewny a dziś po treningu zarzuciłem oliwe. W ogóle problem żeby do pracy brać ta oliwe. ... dwa sloiczki i hej. .. jakieś inne opcje ktoś proponuje. ? aa jak kasze ważyć? Bo przed gotowaniem torba 100g po gotowaniu waży 300 to jak odwazyc 20 g? Normalnie. ? ugotowane biorę i waze. ? Zmieniony przez - Amazed321 w dniu 2015-09-01 12:08:20
Siemanko :D Chciałem zasilic swoja wiedze kilkoma dosyc prostymi pytaniami, ktore bardzo mi pomoga :D 1. Jak wazyc jedzenie typu makaron,ryz itd ? Zawsze bylem pewien, ze po ugotowaniu, a teraz juz sam nie wiem bo gdzie bym nie czytal to wszedzie pisze ze przed gotowaniem :) 2. Czy wazna jest przerwa miedzy posilkami? Np. Majac diete rozlozona na [...]
Kiedy ważyć produkty żywieniowe? Ryż, makaron, kaszę ważę przed obróbką, a w zasadzie nie muszę, bo jest w woreczkach 100g. A co z piersią z kurczaka? Dla przykładu - wrzuciłem wczoraj na patelnię niecałe 300g piersi z kurczaka i po usmażeniu zostało 200g. Z gotowaniem jest podobnie. Jeśli jem to na jeden posiłek to mam policzyć, że zjadłem 300g [...]
No tak, bede musiał przetestowac na sobie jak na mnie działąją odpowiednie proporcje. Mam jeszcze jedno pytanie chodzi o piersi z kurczaka. A mianowicie czy należy je ważyć przed gotowaniem czy po ? Bo np. Po ugotowaniu moje 100g zamrożonej piersi zmniejszyło swą wagę do 54g po ugotowaniu. No i teraz nie wiem czy w dzienniku posiłków mam wpisać [...]
Witaj, Duże jajko (L 63-73g) waży średnio 68g plus-minus 5g, waga skorupki mieści się w granicach tolerancji (ale osobiście nie ważyłem), jajko ugotowane powinno ważyć tyle co przed gotowaniem (ale nie przeprowadzałem takiego testu ), smażone plus-minus to samo = ewentualny tłuszcz, który był użyty do smażenia. Samo żółtko - tego nie wiem Pozdro [...]
[...] tym jadlospisie pociagnac pare dni, a w miedzyczasie bede ukladal juz calkiem inny :) zeby nie bylo monotonni w jedzeniu :) no i mam kilka pytanek... otoz ryz i kurczaka mam wazyc przed gotowaniem itd ?? proponujecie jakies zmiany w jadlospisie czy ogolnie jest ok?! heh teraz pytanie o motywacje ;p jak sie zmotywowac w chwili zawachania, [...]
wazyc przed gotowaniem czy po wartosc kaloryczna? np gdy jem gotowane warzywa typu machew,cebula. przed waza wiecej ,a po mniej. wiec gdy jem gotowana marchew traci ona wode z siebie i jest wagowo mniejsza niz przed. Czyli zwazyc ja po i wtedy obliczyc jej wartosc? Bo z z makaronem wiadomo waze po ugotowaniu wage i wtedy obliczam, czyli z [...]
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Jeszcze jedna sprawa która przed chwilą wyszła. Wiem że produkty powinno się ważyć przed gotowaniem (np ryż). Z tym, że chciałem sobie ugotować za jednym razem większą ilość na kilka razy. I jak mam to teraz policzyć? Wiadomo że ugotowany jest cięższy wiec nie wiem, odjąć przykładowo 20% od wagi po ugotowaniu?
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Jeszcze jedna sprawa która przed chwilą wyszła. Wiem że produkty powinno się ważyć przed gotowaniem (np ryż). Z tym, że chciałem sobie ugotować za jednym razem większą ilość na kilka razy. I jak mam to teraz policzyć? Wiadomo że ugotowany jest cięższy wiec nie wiem, odjąć przykładowo 20% od wagi po ugotowaniu? np po [...]