[...] wchłanianie utrudniają również niektóre polifenole, chociażby te zawarte w kawie czy herbacie, ale także błonnik i duże ilości wapnia. Pamiętać należy zatem o tym, że wapń jest składnikiem, który upośledza wchłanianie żelaza, więc należy tak komponować posiłki, aby nie zawierały jednocześnie źródeł wapnia i żelaza, jednak nie należy [...]
[...] mięsa i najczęściej używanym w polskiej kuchni. Zawiera sporo witaminy A, ale też nieco E i C. Ponadto bogata jest w witaminy z grupy B oraz potas, fosfor, magnez, sód, wapń i pewną ilość żelaza oraz cynku. Jest produktem bogatym w pełnowartościowe białko, które zawiera wszystkie aminokwasy. Jest mięsem chudym, ma więcej białka niż schab. [...]
Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]
[...] w kwasy tłuszczowe - sądzę że 30 g będzie ich wystarczającą ilością. Dobrym pomysłem może być również spożywanie witaminy D łącznie z produktami nabiałowymi. Zawarty w nich wapń doskonale współgra z witaminą D. Taka kombinacja może mieć jeszcze dodatkowe pozytywne skutki, ale o tym ciut niżej. Skąd czerpać witaminę D? Witaminę D możemy [...]
Dobre odżywianie jest niezbędne dla optymalnego zdrowia na każdym etapie życia, od narodzin do śmierci. Jednak wraz z wiekiem zmienia się zapotrzebowanie na niektóre witaminy i minerały — może być większe lub mniejsze. Na zmiany te wpływa wiele czynników np. wiek, ciąża lub menopauza. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się w późniejszym życiu, [...]
[...] właściwości wynikają ze składu pierwiastkowego, który jest zbliżony do płynu wewnątrzkomórkowego w ludzkim organizmie. Bogactwo elektrolitów, takich jak sód i potas, wapń i magnez, nie tylko może wspomóc funkcjonowanie mięśni, umożliwiając ich skuteczne skurcze i relaksację, ale odgrywa też istotną rolę w przewodnictwie nerwowym w mózgu, [...]
Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]
Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
[...] zadanego kopnięcia w pobliże biodra Dustina Poirier, nałożenie się mikrourazów wskutek lat ćwiczeń i rywalizacji, stosowania określonej diety niepełnowartościowej, ubogiej w wapń, w witaminę D, zaburzeń wchłaniania określonych składników odżywczych czy może kwestia występowania zaburzeń hormonalnych i wynikających z nich problemów z kośćmi [...]
Kortyzol uznaje się za jednego z najgorszych „wrogów” sportowca. Wszyscy jak jeden mąż, straszą kortyzolem, gdyż ma on powodować szereg chorób: rozbijać mięśnie (katabolizm białek), działać antyanabolicznie, podwyższać ciśnienie krwi (zwiększenie rzutu serca i napięcia naczyń krwionośnych), niszczyć kości, wypływać na spadek odporności [...]
Pomimo tego, że mamy łatwy dostęp do żywności, to i tak wielu z nas nie otrzymuje odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych. Nie mamy za to problemów z kalorycznością. Część z nas, dostarcza ich nawet za dużo, ale kalorie a wartości odżywcze to dwie różne kwestie. Niestety, ale wiele produktów to tzw. puste kalorie o bardzo niskiej [...]
Ostatnio, gdy moda na zdrowy styl życia i bycie fit wiedzie prym, półki sklepowe przepełniają się dietetycznymi produktami, a w mediach coraz częściej można usłyszeć o nowych wspaniałych produktach, mających poprawić stan naszego zdrowia, osiągi sportowe i ukształtować ładniejszą sylwetkę. Dużą popularność zyskują napoje spożywane okołotreningowo, [...]
[...] które pomogą Ci naturalnie wybielić zęby. Jogurt naturalny Jogurt zawiera pewną ilość wapnia, który jest niezbędny do utrzymania zdrowych i białych zębów. Produkty bogate w wapń pomagają wzmocnić szkliwo i poprawiają ich wygląd. Nabiał jest także dobrym źródłem fosforu, minerału, który wzmacnia działanie wapnia. Pamiętaj jednak, by wybierać [...]
[...] nieprzyjemnych objawów. Jarmuż Na liście pożądanych produktów nie może zabraknąć zielonych warzyw liściastych. Ciemne, liściaste warzywa, takie jak jarmuż, są bogate w wapń i magnez - dwa minerały, które mogą odgrywać ważną rolę w zmniejszaniu objawów PMS. Wapń może zmniejszyć wahania nastroju, podczas gdy magnez może złagodzić wzdęcia. [...]
[...] uszkodzeniu mogą ulec nerki (potrzebują stale określonego przepływu krwi), serce musi ciężej pracować. Ponadto w zależności od klasy środka traci się np. sód, chlor, potas, wapń, magnez. Problem polega na tym, iż ustrój może znieść chwilowe, spore odwodnienie, ale absolutnie nie toleruje np. spadku stężenia potasu (stale jest go mało), wapnia [...]
Regularnie trenujesz i dbasz o dietę? Zależy Ci na dobrej formie i zdrowiu? Jeśli tak, to Vitamin Pack z ALLNUTRITION jest właśnie dla Ciebie! Suplementacja jest jedynie dodatkiem do diety, więc i tak musisz dbać o to, co masz na talerzu. Być może nie masz do tego motywacji, siły. Może myślisz, że nie ma sensu dbać o dietę? Brak motywacji może [...]
[...] dawka witaminy C powinna wtedy wynosić około 500 mg na dobę. W przypadku ostrych stanów zapalnych możemy śmiało podnieść jej ilość do 1000 mg na dobę. 2. Witamina D i wapń O ile nie ma jednoznacznych badań, które potwierdzałyby, że odpowiednie spożycie witaminy D i wapnia zapobiega powstawaniu choroby zwyrodnieniowej i wspomaga jej [...]