[...] składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć supermarkety takie jak Tesco czy Auchan również przedstawiają dobrej [...]
[...] kobiet odchudzały się w ten sposób i...” — są to tzw. dowody anegdotyczne. Po drugie to, że trzymamy się „magicznego” pułapu energetycznego, nie oznacza, że nie niszczymy organizmu i to w sposób drastyczny, np. jedząc kebaby. Co z tego, że osiągamy doraźny efekt? Być może wyniszczenie mięśni, pogorszenie tolerancji węglowodanów, [...]
[...] że desery mleczne powodują większość chorób zabijających współczesnych ludzi (od otyłości, przez oporność insulinową, cukrzycę, skończywszy na raku), to naprawdę nie mamy o czym rozmawiać. Dostaniesz raka i jest to prawie pewne. Dlaczego? Bo zjadasz wysokoprzetworzone produkty, które są szkodliwe dla zdrowia. Nie ma tu żadnego znaczenia dodatek [...]
[...] zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka. Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? Maltitol wykazuje o wiele mniejszy wpływ na glikemię i stężenie insuliny, więc jest lepszym wyborem dla osób [...]
[...] Wyczerpanie jest większe w tych sesjach, w których ćwiczenia wykonywane są z dużą liczbą powtórzeń i z umiarkowanym obciążeniem. Jednak proszę o chwilę uwagi. Zupełnie czym innym jest leniwy trening bicepsa i tricepsa, a ciężka sesja nóg (przysiady, wykroki, martwy ciąg, wyciskania na suwnicy, uginania, prostowania). Jeszcze gorsza sytuacja [...]
[...] tym czasie monitorowali zarówno dietę uczestników, jak i ich poziom aktywności. Co zaobserwowano? W ciągu miesiąca obie grupy, które spożywały ocet, straciły na wadze, przy czym najwięcej schudły osoby z grupy pierwszej, które piły największą porcję octu. Po trzech miesiącach grupa placebo przybrała na wadze, podczas gdy dwie pozostałe wciąż ją [...]
Żółte sery to jedne z najpopularniejszych dodatków do kanapek. Mają jednak dużo szersze zastosowanie, o czym wiedzą wszyscy miłośnicy pizzy, zapiekanek itp. Weganie jednak omijają ten produkt ze względu na zawartość surowca pochodzenia zwierzęcego. Ostatnio w Biedronce pojawiły się roślinne plastry, które do złudzenia przypominają żółty ser. Napis [...]
[...] znaleziony w Biedronce. Wady i zalety Kolorowe opakowanie zachęca dużą ilością białka i dodatkiem witaminy B12 i żelaza, czyli wszystkim, czego nam dostarcza mięso, a z czym weganie i wegetarianie mogą mieć kłopot, jeśli nie bilansują odpowiednio swojej diety. I na tym chyba kończą się zalety tego produktu, jeśli mowa o składzie. Jak na tak [...]
[...] postanowilem zamiescic tu ten post.... Mysle ze odpowie na wieklszosc pytan zwiazanych z tematem Skąd się bierze u ludzi nadwaga? Odpowiedź jest prosta: jemy za dużo, a ćwiczymy za mało. Oznacz to, że wartość energetyczna codziennego pożywienia (kalorie) jest większa niż ilość energii zużywana na czynności życiowe. Tę prostą prawdę można [...]
[...] beztlenowych ulega odwróceniu i po 90 sekundach procesy tlenowe są niemal wyłącznym źródłem resyntezy atp. Z każdą następną minutą udział wkt wzrasta, a glukozy maleje, przy czym beta-oksydacja tłuszczy osiąga sensowny poziom po 10-20 minutach. System fosgaenowy, alaktyczny i glikotyczny, czyli polegający na beztlenowym metabolizmie kwasu [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] tak zwane „minimum białkowe”, które jest niezbędne dla zachowania szeroko rozumianej sprawności organizmu. Białka roślinne – bardzo powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym nie są jednak w mojej ocenie sensowną podstawą w codziennym odżywianiu – jako podstawowe białko uważam białko pochodzenia zwierzęcego ze względu na wysoką wartość [...]
[...] Amazonki i Pary (Brazylia) oraz w dorzeczu rzeki Orinoko (Wenezuela). Jest także uprawiana na północy Brazylii. Od niepamiętnych czasów guarana była znana ludom tubylczym tych rejonów, które zażywały ją w różnych postaciach dla podniesienia sprawności fizycznej i psychicznej w stanach wzmożonego wysiłku. Lokalnie przyrządzana była również [...]
[...] potwierdzają ich korzystny wpływ na ogólnie pojętą formę sportową. Skrótowa nazwa BCAA pochodzi z języka angielskiego od terminu: branched chain amino acids, co tłumaczymy, jako „aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach”. Wspomniana nazwa wynika ze specyficznej budowy tych związków. Leucyna - uważana jest za jeden z najważniejszych [...]
Na wstepie chcialbym zaznaczyc ze nie do konca zgadzam sie z wiekszoscia znawcow(chodzi o dietetyke) na tym forum i nikogo nie chce urazic swoimi tutaj wypowiedziami. Wydaje sie przeciez ze wzorce nalezy czerpac od najlepszych i najskuteczniejszych. A takimi sa przeciez kulturysci. Sportowcy tej dyscypliny potrafia w 12-16tygodni zrzucic tak duzo [...]
[...] potu), resorpcja, wymiana gazowa, ochrona tkanek i organów wewnętrznych przed czynnikami mechanicznymi, fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi (bakteryjnymi, grzybiczymi, wirusowymi itd.), wydzielanie różnych substancji, regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej, przetwarzanie (metabolizowanie) cukrów, białek, tłuszczy i witamin, [...]
[...] jako monomer jest syropem, jednak z reguły występuje w postaci dimeru, który jest substancją stał~ krystaliczn~ trudno rozpuszczalną w wodzie, a dobrze w etanolu i eterze, czym zasadniczo różni się od cukrów wyższych, zbudowanych z 4-7 atomów węgla. Dihydroksyaceton również występuje w postaci krystalicznego dimeru. Jest jednak łatwo [...]
[...] oraz inne aktywne substancje i związki organiczne. Zastosowanie Nibyjagody jałowca są znane powszechnie jako przyprawa potraw mięsnych, głównie dziczyzny i sosów, przy czym po utłuczeniu są wydajniejsze w smaku. Używa się ich szeroko przy kiszeniu kapusty, produkcji octu ziołowego, marynat, pasztetów, wyrobie konserw rybnych i mięsnych. [...]
[...] dostępny w składzie innych substancji. Efedryna dobrze się wchłania z tkanki podskórnej i oczywiście z przewodu pokarmowego. Jej metabolizowanie jest dość powolne o czym mogli przekonać się amatorzy Tussipca. Dezaminacja efedryny prowadzi do przekształcenia jej w norefedrynę (różnią się grupą metylową). Niestety, ale na szczęście dla [...]
[...] w tym temacie. Króciutko przypomnę najważniejsze zasady Żywienia Optymalnego. Naczelną zasadą jest zachowanie proporcji między między głównymi składnikami odżywczymi B:T:W jak 1:2,5-3,5:0,5 ; w przypadku pojawienia się ciał ketonowych, należy zwiększyć ilość zjadanych węglowodanów (średnio o 10-25g na dzień), aby wątroba nie musiała [...]