[...] takie same jak w klasycznym serze? Otóż nie. Tradycyjny ser to przede wszystkim tłuszcz i białko. W tym przypadku nie ma ani grama białka. Jest duża ilość tłuszczu i trochę węglowodanów. Plastry roślinne mają też nieco niższą kaloryczność niż zwykły ser żółty. W smaku jest niezły. Nawet przypomina ten żółty ser, choć ja miałam skojarzenie ze [...]
Glutamina jest głównym substratem dla komórek nabłonka jelita cienkiego, odgrywającym ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych. Podawanie glutaminy ma duże znaczenie dla stanu jelit - wspomaga wzrost błony śluzowej, zwłaszcza w przypadku urazów tego narządu. Podsumowanie Glutamina zapobiega atrofii kosmków jelitowych związanych z wiekiem. Można [...]
[...] w 100 g produktu, zatem w całym pojemniczku jest tylko 201 kcal. Spokojnie możesz to potraktować jako lekką przekąskę, kolację, lub właśnie dodać wspomniane wcześniej źródło węglowodanów. Skład dania jest przyzwoity - same warzywa, przyprawy, nieco oleju. Jedyne, do czego można się przyczepić, to dodatek cukru. Producent spokojnie mógłby z niego [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W styczniu 2020 r. włoscy naukowcy (Gervasi M. i wsp.) opublikowali wyniki badania dotyczącego suplementacji [...]
Produkty na bazie owsa są bardzo popularne i odżywcze. Są źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów i związków przeciwutleniających, m.in. manganu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, kwasu foliowego, witaminy B1, B5 oraz w mniejszych ilościach B3 i B6. Płatki owsiane są bogate w przeciwutleniacze i korzystne związki roślinne zwane [...]
[...] SOYA występuje w dwóch wersjach - słodzonej i niesłodzonej. Jak łatwo się domyślić, zdrowsza jest wersja bez cukru, jednak warto zauważyć, że nawet słodzony napój ma mniej węglowodanów (i cukrów) niż klasyczne mleko. ALPRO SOYA ma 2,5 g cukrów na 100 ml a klasyczne mleko ok. 4,5 g. Nie jest to zatem żadna tragedia. Poza cukrem nie ma w napojach [...]
[...] wsparcie w utrzymaniu optymalnego poziomu cukru we krwi poprzez poprawę wrażliwości na insulinę. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wydłuża się też czas trawienia węglowodanów. Spożywanie awokado może być korzystne w strategiach regulacji wagi. Błonnik zawarty w awokado nie tylko stabilizuje poziom cukru we krwi, ale poprawia też [...]
[...] (są także wersje wegańskie) było strzałem w dziesiątkę. W opakowaniu jest 250 g pierożków. Mogą to być zatem dwie skromne porcje lub jedna solidna. W daniu tym jest sporo węglowodanów, ale biorąc pod uwagę, że 60% stanowi ciasto makaronowe, to nie jest to zaskakujące. Jak na posiłek, to jest tutaj jednak trochę mało białka. Skład pierożków [...]
[...] rodzaje mleka u ośmiu cukrzyków insulinozależnych (z cukrzycą typu I). Po całonocnym poście badanym (w wieku 20–45 lat) podano śniadanie zawierające dwa herbatniki (20 g węglowodanów) z: 500 ml zwykłego beztłuszczowego mleka (25 g laktozy), 500 ml nowego mleka beztłuszczowego o niskiej zawartości laktozy (3,75 g laktozy i 4,25 g fruktozy). [...]
[...] ketchupu czy wegańskiego sosu czosnkowego, jak to się mówi "dają radę". Kiełbaski mają sporo białka, bo aż 17 g w porcji 100 g. To sporo. Znajduje się tutaj niewiele węglowodanów i optymalna ilość tłuszczu jak na tego typu produkt. Sam skład nie jest zły, choć warto zwrócić uwagę na ilość soli i substancje zagęszczające. Przykładowo, choć [...]
[...] produktach spożywczych. Fruktoza i glukoza w owocach i sokach, laktoza w mleku i jego przetworach, czy popularny w okresie jesienno-zimowym miód to tylko niektóre źródła węglowodanów w naszym codziennym jadłospisie, które dostarczają cukrów prostych. Jednak istnieją sposoby na słodkie szaleństwo bez obawy o nadmierne spożycie cukrów. KREM [...]
[...] 70 lat, wykonać trening z wykorzystaniem maszyny do wyprostu nóg. Następnie podano: grupie pierwszej 9 młodych mężczyzn - szejka składającego się z 10 g białek mleka, 24 g węglowodanów, jak i dodatku leucyny 4,2 g, grupa druga 9 mężczyzn w młodym wieku - otrzymała z kolei napój białkowy, gdzie wykorzystano dodatek 4,2 g alaniny. Naukowcy [...]
Istnieje wiele substancji, które mogą mieć wpływ na osiągi kolarza, pływaka, maratończyka czy sprintera. Wśród najbardziej znanych znajdują się kreatyna, beta-alanina, wodorowęglan sodu i węglowodany. Te ostatnie są szczególnie ważne, jeśli kontynuuje się pracę dłużej niż 60 minut. W cytowanym eksperymencie najbardziej rzuca się w oczy wpływ [...]
[...] opakowania, jeśli więc pilnujesz diety, to polecam wersję kieszonkową, ponieważ kabanosy są dość kaloryczne. W 100 g znajduje się aż 415 kalorii. Mają sporo tłuszczu i węglowodanów, ale plusem jest wysoka zawartość białka i błonnika. Jak to jednak bywa z przetworzonymi produktami (a niewątpliwie kabanosy do nich należą), zawierają sporo [...]
[...] słodzonej i niesłodzonej. Skład tych napojów różni się jedynie dodatkiem cukru trzcinowego. Widać to także w tabelce wartości odżywczych - w napoju słodzonym jest więcej węglowodanów. Ciekawostką jest dodatek alg morskich, dzięki którym w 100 ml otrzymujemy dodatek 120 mg wapnia. Jest to 15% zalecanego spożycia wapnia przez osobę dorosłą. [...]
[...] zaczęły „zalewać” produkowane masowo czekolady, pralinki, cukierki, ciastka czy batony spoza granic kraju. Społeczna świadomość na temat szkodliwości nadmiaru przetworzonych węglowodanów oraz tłuszczy w diecie była wtedy niższa niż obecnie. Dbano wtedy raczej o smak, aniżeli skład. W konsekwencji półki w sklepach uginają się od cukrów i tłuszczy [...]
[...] mamy przed sobą bardzo smaczny i pełnowartościowy posiłek. W porcji 140 g otrzymujemy 231 kcal (ale przy większym apetycie śmiało można pokusić się o podwójną porcję), 27 g węglowodanów, 6,4 g białka i 11 g tłuszczu. Jak przygotować danie? Wystarczy podgrzać w mikrofali lub na patelni przez kilka minut i gotowe. Szybkość przygotowania sprawia, [...]
Cynk jest pierwiastkiem śladowym pełniącym wiele podstawowych funkcji w ustroju. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Jest niezbędny dla zdrowia skóry, ponieważ uczestniczy w regeneracji naskórka, jest konieczny dla odpowiedzi immunologicznej ustroju. Taką samą rolę [...]
[...] był zgodny z istotnym zmniejszeniem współczynnika wymiany oddechowej (im niższy RER, tym większy udział tłuszczów w energetyce ustroju. Im wyższy RER, tym „spala się” więcej węglowodanów. Dlatego z punktu widzenia redukcji podskórnej tkanki tłuszczowej kofeina jest niesłychanie przydatna) kofeina zwiększała wychwyt tlenu Wyniki pokazały również, [...]
[...] należy uwagę, że wersja wegańska ma dużo mniej białka. W sumie to nic dziwnego skoro jej skład się opiera głównie na miąższu kokosa i owocach. Są to źródła tłuszczu i węglowodanów. Jeśli ma to dla nas znaczenie, wówczas warto zadbać o to, by w naszym posiłku znalazło się inne źródło białka, które dopełni całość. Może to być np. odżywka [...]