[...] Tę prostą prawdę można wyrazić w postaci równania: Kalorie spożyte - Kalorie zużyte = Przyrost wagi Nadmiar kalorii zostaje zmagazynowany w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej, a rezultatem jest nadwaga. Aby uniknąć nadwagi trzeba: -Zmniejszyć spożycie kalorii. -Zwiększyć zużycie kalorii. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli ograniczeniu [...]
[...] taki sposób, aby w każdym podstawowym posiłku oprócz odpowiedniej ilości energii znalazły się wszystkie potrzebne człowiekowi składniki odżywcze. Są to: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Obecnie przyjmuje się, że człowiekowi, a szczególnie dzieciom i młodzieży w okresie rozwoju, niezbędnych jest około 60 składników [...]
[...] starszych osób posiłki tłuste nie są tolerowane tak dobrze jak u osób młodych. Dlatego normy zalecają, aby dieta osób po 60. roku życia dostarczała mniej niż 25% energii z tłuszczu. Najważniejsze zasady diety • Zaleca się, aby kobiety po 60. roku życia zwiększały dzienne spożycie wapnia do 1100 mg. • Trzeba zadbać o to, aby w diecie nie [...]
[...] posiłek i przekąskę. W diecie tej zaleca się zmniejszenie ilości produktów zawierających tzw. "puste kalorie" i "bomb kalorycznych", czyli duże ilości tłuszczu, słodycze, tłuste mięsa, wędliny i sery (szczególnie żółte), piwo, alkohol. Wszystko krój na cienkie plasterki - stwarza to pozory obfitości. Wyłącz ostre [...]
[...] aminokwasy w zbyt wielkim stężeniu mogą powodować uszkodzenia układu nerwowego u dzieci. (Na przykład w mleku krowim mentioniny jest znacznie więcej.) Osobna historia to tłuszcz w mleku. W mleku ludzkim przeważają tłuszcze nienasycone, a w zwierzęcym nasycone. W wyniku działania lipazy, enzymu trawiącego tłuszcze, powstaje kwas wiążący wapń i [...]