[...] eliminowanie z jadłospisu tego typu żywność. Można zaplanować sobie to tak, że jednego tygodnia likwidujemy całkowicie jedzenie typu fast food, drugiego ograniczamy słodzenie napojów cukrem i tak dalej aż wyeliminujemy po kolei nasze niezdrowe słabości. Pieczywo białe oraz inne przetworzone wysoko węglowodany zastępujemy kaszą, ryżem [...]
[...] Więcej mięśni, to więcej palenia kalorii. BTW, Montignac wychodzi z błędnego założenia, że w każdym wypadku trzeba liczyć ig. To jest kompletna ignorancja, tak samo jak słodzenie fruktozą, bo ma niski ig. Jest to zwykłe uproszczenie, w dodatku z pominięciem tego co na prawdę jest istotne w odżywianiu. Podstawą odżywiania powinno być [...]
[...] ale nie wiem co mam zrobić jeśli chodzi o zamiennik cukru? Stevia raz, że droga, to niby zmienia trochę smak potraw. Słodzików nie ogarniam jeśli chodzi o proporcje :P a czy słodzenie fruktozą jest dozwolone?? Bo wpadła mi w ręce w sklepie i się zaczęłam zastanawiać jak to jest. Miska dzisiejsza @-| [...]
Herbapol czemu nie powinny być słodzone...? Dokładnie tak jak napisał termitek. A słodzenie fruktozą, glukozą czy miodem też będzie "złe"?? W przypadku kwiatostanu lipy stosowanego w przeziębieniach można zastosować do słodzenia naturalny miód, który będzie działał synergistycznie z kwiatostanem. Ale np. już w przypadku ziela dziurawca, [...]
nie ma co demonizowac fruktoze - owoce czy warzywa bardzo wazne sa w diecie ale nadmierne ich spozywanie - planowy nacisk na NADMIERNE - a tymbardziej sokow pseudoowocowych,slodzenie duzymi ilosciami cukru stolowego (50% glukoza + 50% fruktoza) - prowadzi to takich efektow owoce sa bardzo wazne - klopot stanowi zywnosc wysoce przetworzona,gdzie [...]
[...] w uzyskaniu "rzeźby". A te badania z zamianą ryżu na fruktoze to były robione za pomocą szystej fruktozy w proszku. Jest to dosyć ważne gdyż dziś propaguje sie np słodzenie herbaty,kawy,ciast itp własnie fruktozą.Twierdzac ze dzieki niskiemu IG jest "bzkarna" i lepsza od cukru. Zgadzam sie to moze miec Bardzo Duże znaczenie [...]
fruktoza w proszku zamiast cukru będzie ok ale po co? to juz nie lepiej w slodzik zainwestowac, sztucznych słodzików unikam, mam stevię, ale ona "na sucho" się nie nadaje, fruktoza miała być do b.sera na słodko jak Martuccazabierze mi jeszcze olej lniany to go nie przełknę chodzi ci o slodzenie herbaty? piję zieloną i od lat uwielbiam [...]
http://www.foodintolerances.com.au/downloads/fructose-food-table.aspx -> Martucca, mowilas o tej tabelce? fruktoza w proszku zamiast cukru będzie ok ale po co? to juz nie lepiej w slodzik zainwestowac, a najlepiej w ogole zrezygnowac? chodzi ci o slodzenie herbaty? idzie sie przyzwyczaic picie gorzkiej. ja juz nie przelkne poslodzonej, a [...]
[...] łatwo wchodzi na szlak lipogenezy), natomiast najnowsze badania zaprzeczyły temu przekonaniu, co też opisywaliśmy w PB. Dokładnie to samo, co napisano w tym artykule odnośnie syropu glukozowo-fruktozowego, tyczy się również cukru (disacharydu glukozowo-fruktozowego), więc nie rozumiem - dlaczego słodzenie cukrem miałoby być zdrowsze.