[...] ogórki kiszone) i marynaty, sery żółte, konserwy, śledzie solone, wędzonki, pasztety, wędliny podrobowe, przegryzki w rodzaju słonych paluszków, chipsów i snacków. Bogate w sód są również mieszanki przyprawowe typu jarzynka, Vegeta, kostki rosołowe oraz buliony w proszku. Dużych ilości soli dostarcza także pieczywo, zbożowe produkty śniadaniowe [...]
[...] lecz po dłuższym czasie stosowania. Objawia się to głównie zatrzymaniem azotu ( dodatni bilans azotowy), zwiększeniem masy mięśni, zatrzymaniem niektórych pierwiastków tj. sód, potas, wapń, zwiększeniem ilości hemoglobiny, powiększeniem narządów wewnętrznych(wątroba, nerki, serce), pogrubieniem masy kostnej (wbudowaniem wapnia) itp. Sterydy [...]
[...] rozumie potrzebę uzupełniania płynów. Zapominają jednak czasem, że po intensywnym wysiłku powinni uzupełnić nie tylko wodę, ale również elektrolity. Pierwiastki takie jak sód, magnez, wapń i potas są niezbędne dla prawidłowych skurczów i rozluźnienia mięśni. Kiedy dojdzie do zaburzeń równowagi elektrolitowej, jak podczas intensywnych ćwiczeń [...]
[...] 4,3 Nerki wołowe 0,9 Konina, cała tłusza 0,5 Węglowodany proste Źródło Glukoza cukier we krwi Fruktoza cukier w owocach i miodzie Galaktoza cukier w mleku Meltoza sód i kiełkujące ziarna zbóż Sacharoza cukier spożywczy, syrop, miód Laktoza cukier w mleku Węglowodany złożone Źródło Glikogen tkanki zwierzęce Skrobia ziemniaki, [...]
[...] 4,3 Nerki wołowe 0,9 Konina, cała tłusza 0,5 Węglowodany proste Źródło Glukoza cukier we krwi Fruktoza cukier w owocach i miodzie Galaktoza cukier w mleku Meltoza sód i kiełkujące ziarna zbóż Sacharoza cukier spożywczy, syrop, miód Laktoza cukier w mleku Węglowodany złożone Źródło Glikogen tkanki zwierzęce Skrobia ziemniaki, [...]
DLACZEGO STERYDY I CO JEST MOŻLIWE?? Ciało znajduje się w nieustannym stanie "obrotu białkiem". Są dwa terminy, z którymi czytelnik powinien być zaznajomiony: kataboliczny (katabolizm) i anaboliczny (anabolizm). Katabolizm to stan, w którym niszczona jest tkanka, a anabolizm to stan jej odbudowy tudzież wzrostu. ‘Obrót białkiem’ jest stanem [...]
Chlor: Chlor, bierze on udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej płynów ustrojowych. Występuje z sodem i potasem w złożonych związkach chemicznych. Wspomaga procesy usuwania toksycznych produktów przemiany materii przez wątrobę. Osoby pijące wodę chlorowaną powinny pamiętać, że zawarty w niej chlor niszczy witaminę E oraz naturalną florę [...]
[...] Kobiety karmiące 19-50 lat 1,5 2,3 *(według Dietary Reference Intakes ustalone przez National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, USA) Ciekawostki: • sód jest antagonistą potasu, • sód występując w nadmiarze, wiąże wodę w organizmie prowadząc do nadciśnienia, obrzęków, a nawet przewodnienia, • w soli stołowej znajduje [...]
[...] jak osteokalcyna) znajdujących się w kościach. Procesy te są niezwykle ważne dla organizmu, gdyż obecność składników mineralnych (do których należą m.in. wapń, potas, sód, chlor, magnez, fosfor, siarka, żelazo) jest konieczna do jego właściwego fukcjonowania. Biorą one bowiem udział m.in. w budowie kości, skurczach mięśni, produkcji [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
Witam. Na podstawie artykułów na forum dotyczących diety, dziennika VITALMAX oraz innych materiałów, takich jak np. artykuły na menshealth.pl sporządziłem sobie dietę, z uwzględnieniem dni tygodnia. Na początek rzucę troche informacji, nie wszystkie mogą być przydatne (dla oceniających). Cel: przyrost masy Typ budowy: przy obliczaniu posługiwałem [...]
[...] łatwo przyswajalnej dla organizmu i niewiele białka. Gruszka jest zasadotwórcza i bogata w witaminy: A, z grupy B oraz C. Zawiera sporo mikroelementów, m. in. potas, sód, wapń, magnez, jod i fosfor. W niektórych gatunkach występuje jednak ten rodzaj wapnia, którego organizm nie przyswaja. Gruszki lekko obniżają ciśnienie krwi, a suszone [...]
[...] na witaminy na cały dzień . Pomidory- kalorii dostarczają dość mało. Zawierają komplet witamin: A B1, B2, C, PP, nieco D, E i K (zależnie od odmiany), składniki mineralne: sód, potas, wapń, żelazo, miedź, fosfor, chlor, nikiel, kobalt, magnez, mangan. Są zasadotwórcze chociaż kwaśne w smaku, bo zawierają kwas cytrynowy i jabłkowy. Nieocenione [...]
Dolegliwości i schorzenia przy niedoborach w organiźmię, które możemy zapobiegać / zwalczać za pomocą Witamin i Minerałów. Jak wiadomo, z Witaminami i Minerałami (w postaci tabl. / kaps.) trzeba postępować ostrożnie, jak i z każdym Lekiem, czy Suplementem, który może doprowadzić do nadmiaru w organizmie, dzięki któremu mogą pojawić się [...]
[...] mobilizację tłuszczów i zwiększenie stężenia wolnych kwasów tłuszczowych w osoczu. . Wykazuje niewielką aktywność mineralokortykosteroidową: zatrzymuje w organizmie sód i chlor, zwiększa wydalanie wapnia (co powoduje odwapnienie kości), potasu i fosforu z moczem. , bywa określany nazwą hormon stresowy. Zwiększa odporność organizmu na [...]
[...] się ją również w chorobach nerek oraz leczeniu anemii. Roślina ta zawiera witaminy takie jak A,K, B2,C oraz magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód. Pokrzywa poprawia nasz metabolizm i trawienie, dlatego też warto dodawać ją do potraw. Związki w niej zawarte regulują pracę wątroby, trzustki oraz żołądka. [...]
[...] %) oraz witaminy (A; B1; B2; B6; C; E) i sole mineralne (wśród nich, w mg/100 g suchej masy: wapń 150-258; żelazo 15,4-16,6; miedź 5,9; cynk 3,8; mangan 0,8; potas 20-50; sód 18,7; jod) . W bulwach znaleziono także: - glukozynolaty (glikozydowe połączenia siarkowe), które prawdopodobnie odpowiadają za wpływ rośliny na układ rozrodczy i [...]
[...] zależą od temperatury i wilgotności otoczenia, od aktywności fizycznej oraz od wieku. Natomiast zapotrzebowanie na potas zależy od tempa wzrostu. Zalecane dzienne spożycie: sód - 575 do 625 mg, potas - 3500 mg, chlor - 750 do 800 mg ŻRÓDŁA Na sól kuchenna ryby solone 1000 mg/100g wędliny i wędzonki 700 - 1000 mg/100g konserwy mięsne 700 - 800 [...]