[...] Na chwilę obecną na śniadanie zjem 1-2 kromki chleba żytniego (ew. graham) , obiad jest (typowo polski ziemniaki/kluski, schabowy,surówka itp.), kolacja to kromka chleba i szprot w sosie pomidorowym (makrela wędzona). Nie pochłaniam COCA COLI w ilościach litrowych (w zasadzie staram się w ogóle jej nie pić) - spożywam wodę lekkogazowaną(czy to [...]
Ryby - po które warto sięgać? Do tego, że ryby są wartościowe nikogo chyba nie trzeba przekonywać. Pytanie jakie ryby należy wybierać, by wpływały dobrze na nasz organizm i nasze zdrowie. Z racji tego, że wiele się teraz mówi o skażonych rybach, karmionych paszami, antybiotykami postanowiłam napisać kilka słów o tym, które ryby powinny znaleźć [...]
Małe ryby takie jak sardynki Szprot czy śledź słabiej wchłaniają cały ten syf ze środowiska. Kiedyś byłem na wykładzie super pana profesora (niestety zapomniałem nazwiska), przedstawiał badania ryb i te małe miały w sobie najmniej metali ciężkich i innego syfu. Mówił aby te wszystkie omegi czerpać właśnie z nich.
bardzo, bardzoooo chętnie... jest mały szkopuł tłusta ryba to koszt 30-50 zł/kg, twaróg 10/kg. Czasami jakaś makrela, flądra, szprot wpadnie ale rzadko z powyższych względów
Byłem dzisiaj w sklepie, przejrzałem tabelki odżywcze wielu produktów. Szukałem niskokalorycznych rzeczy, które mógłbym dorzucić na śniadanie i kolację. Obiad taki jak podałem wyżej. Z ciekawszychg rzeczy znalazłem paprykarz, który o dziwo nie ma dużo kalorii i szprot w sosie pom. co sądzicie o tych produktach na redukcji?
Hejka! Poszperałam trochę w internecie i mniej więcej wiem których ryb powinnam unikać, jednak im więcej poznam opinii innych tym będę mądrzejsza, ponieważ opieranie się tylko na kilku opiniach nie jest zbyt mądre. c: Moje pytanie brzmi: Które z wymienionych poniżej ryb są według Ciebie najzdrowsze? Przy ocenie ich zdrowotności weź nie tylko ilość [...]
[...] wit. D. Ja spożywam łyżeczkę chlorelli dziennie, gdzie (jak twierdzi producent w składzie wartości odżywczych) jest 600% RDI wit. D. Poza tym ryby typu pstrąg, śledź, łosoś, szprot, w 100g dostarczają ponad 100% RDI wit. D. Fruktoza z owoców nie jest szkodliwa, bo jest związana z błonnikiem, który neutralizuje większość jej niepożądanych efektów [...]
[...] w skrajnych przypadkach do zatrucia wit. A (a w wątróbce - w zależności od typu - może być w 100g od 200% do nawet 800% RDI witaminy A...) Inne źródło to ryby jak śledź, szprot, sardynki, łosoś. Tyle, że generalnie radzę sprawdzić skażenie danego gatunku przed zakupem: http://seafood.edf.org/ Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-18 [...]
[...] szczególnie jak zamawiamy więcej kilka supli na raz. Dla kontrastu, 100g łososia to ok. 1,3g omega 3 (EPA/DHA). Podobnie (a może nawet lepiej) wypadają: śledź, sardynka, szprot... Może lepiej zainwestować w dietę niż w kapsułki? 2 łyżki siemienia lnianego (40g) dają nam (po konwersji do EPA/DHA) ok. 450mg EPA/DHA. To chyba najtańsze źródło [...]
Dla kontrastu, 100g łososia to ok. 1,3g omega 3 (EPA/DHA). Podobnie (a może nawet lepiej) wypadają: śledź, sardynka, szprot... Może lepiej zainwestować w dietę niż w kapsułki? 2 łyżki siemienia lnianego (40g) dają nam (po konwersji do EPA/DHA) ok. 450mg EPA/DHA. To chyba najtańsze źródło omega, plus zawiera lignany, które chronią omega 3 przed [...]
Dla kontrastu, 100g łososia to ok. 1,3g omega 3 (EPA/DHA). Podobnie (a może nawet lepiej) wypadają: śledź, sardynka, szprot... Może lepiej zainwestować w dietę niż w kapsułki? 2 łyżki siemienia lnianego (40g) dają nam (po konwersji do EPA/DHA) ok. 450mg EPA/DHA. To chyba najtańsze źródło omega, plus zawiera lignany, które chronią omega 3 przed [...]
[...] dietę na bardziej bogatą w składniki odżywcze. Pierwsze co to definitywnie brak tam tłuszczów NNKT z kategorii PUFA. Spróbuj włączyć jakąś dobrą rybę typu śledź, łosoś, szprot czy sardynka. Wystarczy nawet 50g dziennie... Najlepiej jeśli jest to ryba przetwarzana na zimno, gdyż nie ma wtedy ryzyka oksydacji omega. Warto włączyć jako źródło [...]
[...] produkt, nie będący suplementem, który zawiera duże ilości EPA i DHA, bo wszyscy chwalą olej lniany, a przecież pozostałe kwasy też są ważne. olej Śledź, sardynki, łosoś, szprot, pstrąg. To w miarę bezpieczne (mieszczące się w normach skażenia) ryby zawierające duże ilości EPA/DHA. Organizm - jeśli w miarę normalnie funkcjonuje i nie jest [...]
[...] widać, niektóre gatunki tuńczyka jeszcze oblecą w tłumie, ale jak nie wiesz konkretnie który gatunek to lepiej unikać. Z ryb puszkowanych, dość bezpiecznych: łosoś, śledź, szprot, sardynki, pstrąg, no jeszcze szczupak obleci (to samo w przypadku każdej innej formy sprzedaży). ps. Jeśli chodzi o zapaszki, to czasem pomaga zmielony kminek. Dobrze [...]
[...] Takie uwagi ogólne ode mnie. Jaki olej stosujesz? Bo olej a olej to duża różnica :) Z takich ogólnych uwag: postaraj się wprowadzić do diety zdrową rybę raz na czas: śledź, szprot, sardynki, łosoś, pstrąg. To bardzo bogate źródła kwasów omega 3 oraz witaminy D (która jest bardzo rzadka w pożywieniu). Dalej, pomyśl nad szpinakiem lub jarmużem. [...]
[...] Takie uwagi ogólne ode mnie. Jaki olej stosujesz? Bo olej a olej to duża różnica :) Z takich ogólnych uwag: postaraj się wprowadzić do diety zdrową rybę raz na czas: śledź, szprot, sardynki, łosoś, pstrąg. To bardzo bogate źródła kwasów omega 3 oraz witaminy D (która jest bardzo rzadka w pożywieniu). Dalej, pomyśl nad szpinakiem lub jarmużem. [...]
[...] diety dobre jakości ryby bogate w omega 3, gdyż również wykazują działanie przeciwzapalne, a poza tym są świetnym źródłem witamin, minerałów i białka. Dla przykładu: śledź, szprot, sardynki, łosoś, pstrąg. Najlepiej w formie na zimno, bo obróbka termiczna powoduje częściową oksydację omega 3 (zależnie od obróbki, ale smażenie może doprowadzić do [...]
[...] z orzechów czy ziaren. Oczywiście PUFA są (w odpowiednim stosunku) istotne dla zdrowia, ale lepiej nie bazować w całości na ALA, a zwiększyć udział źródeł EPA/DHA jak śledź, szprot, sardynki, pstrąg, łosoś. Można oczywiście urozmaicić dietę o produkty bardziej "egzotyczne" jak chlorella, spirulina, białko konopne, które są powerhousami jeśli [...]