Mało się o tym pisze dlatego mnie to kręci.Głównie jem rośliny i ryby.Szpinak prawie codziennie,to moje źródło fitoektysteroidów.Ale jestem chętny poddać się potężnym dawkom spreparowanego produktu a tu ni ma skąd za bardzo.Dzięki i Pozdro
CZYM JEST BŁONNIK I JEGO ROLA W ŻYWIENIU Błonnikiem (włóknikiem) pokarmowym (angielski fiber lub dietary fiber) nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i [...]
Ja kupuje na bierzaco, np sałate,kapuste pekinska,ogorki,szpinak,pomidonry,papryke,marchewke,kapuste kiszona,brokuly itp. Pomidorow i brokuly troche mniej bo drogie.
Warzywa to witaminy. Nie widzę ich w Twojej diecie. Twój jadłospis musi być bogaty w warzywa. ( Zielona, czerwona papryka, szpinak, brokuły, pomidory ) i.t.p Jasne, że warto, Twój organizm nie będzie wiedział co nadchodzi. Warto dać coś innego ciału. Zerknij http://www.sfd.pl/Cheta_meal.-t967242.html
Ja mrożonki daję do mikrofali (np. brokuły, szpinak, kalafior). Jedynym minusem jest to, że podobno tracą mnóstwo bioflawonoidów podczas tego typu obróbki (gdzieś wyczytałem, że brokuł może stracić do 98%, gdzie przy klasycznym gotowaniu 47%). Ja radzę sobie tak, ale to ze względu na brak czasu. Co do smaku - to zdecydowanie brokuły czy kalafior [...]
[...] pełne ziarna, czyli np. pieczywo razowe wieloziarniste, czy płatki śniadaniowe z pełnego ziarna, a także czekolada, kakao oraz warzywa o ciemnozielonych liściach, np. szpinak, który nie jest, jak długo sądzono świetnych źródłem żelaza (zawiera znikome ilości), ale za to dobrym źródłem magnezu. Jeśli chodzi o owoce to polecam banany, tylko [...]
Z owocami rozsadnie a warzyw ile chcesz. Uwagaj ale nie unikaj roslin straczkowych (bialko i weglowodany), burakoi (sacharoza), szpinak (duza zawartosc szczawianow), kapusta, brukselka (wzdecia).
[...] (pirydoksyna) oraz mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób Dzienne zapotrzebowanie Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 (mg na osobę) wg zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie [...]