Tak ogólnie mi się nudzi i postanowiłem zapodac tutaj taki mały arcik dotyczący witamin od A do PP: Witamina A Działanie: Wpływa na czułosć siatkówki, na produkcje protein i stan skóry, Jej brak powoduje osłabienie widzeniao zmroku, trądzik, choroby skóry. Źródła występowania: Szpinak, marchew, mleko, tran. W warzywach występuje w formie [...]
[...] do ich lepszej regeneracji i naprawy. Witamina E w bardzo wysokich dawkach wspomaga magazynowanie glikogenu. Dobre źródła: Soja, jaja, orzechy, słodkie ziemniaki, szpinak i melasa. WITAMINA B6: Witamina B6 przekształca się w enzym, który pomaga organizmowi zużywać aminokwasy i moc glikogenu - energetyczną rezerwę węglowodanów [...]
[...] posilkami co 3 godziny powinienem tam zjesc 2 posiłki... Moje drugie sniadanie to dwie bułki z szynka/serem. Co moge zjesc zamiast tego? Tylko nie mowcie mi ze mam nosic szpinak do szkoly :P Druga sprawa: posiłek przed i po treningu. Co jesc przed i co jesc po? Chodzi mi o konkretne przykłady. Ostatnia sprawa: posiłek przed snem ok 22. Spac [...]
[...] jajka plus jakieś warzywa typu pomidor, rzodkiewki, ogórek, czasem omlet (bez maki) z pieczarkami groszkiem itp - na obiad: ryba pieczona, albo indyk pieczony plus warzywa: szpinak, sałata, albo pomidory + nieco oliwy z oliwek kolacja: sałatka caprese czyli pomidory, mozarella, oliwa bazylia Po drodze kilka orzechów nerkowca, albo kawałek [...]
[...] Francji od paru miesiecy i zostaje tutaj do konca sierpnia, co pozytywnie wplynelo na moje odzywianie, poniewaz francuzi maja nawyki jedzenia bardzo zdrowych rzeczy, jak np szpinak ze stekiem z wolowiny albo groszek+marchewka i losos ;) co bylo dla mnie na poczatki malym szokiem zywieniowym... Z gory dzieki za pomoc! wujekk Płeć: Mężczyzna [...]
[...] virgin) - Maxivit 1 kaps - warzywa(różne, często mrożone) III Posiłek - Ryż preparowany 50 g - Pierś z kurczaka/indyka 150 g - Łyżka Oliwy z oliwek (e.v.) - warzywa(szpinak albo brokuły najczęściej, bo zapychają :D) IV Posiłek - 3 gotowane jajka(ok.240g) V Posiłek - 120 g twarogu VI Posiłek - Porcja odżyweczki białkowej (jeszcze nie [...]
[...] sobie ulozyc tego jak maa moje posilki mniej wiecej wygladac.. a u mnie tak to wyglada : 1sniadanie: jajecznieza z 4 jajek + 50G jakiegos dodatku( kielbacha/ szyna/ szpinak/ cebula) lub platki mleczne + garsc orzechow/ garsc rodzynek badz innych owocow lub serek bialy + jakies warzywa do niego / owoce lub zupa mleczna typu kaszka [...]
Witam. Chciałem się podzielić moimi doświadczeniami z odżywianiem, treningiem i przyrostem wagi. Napiszcie, co o tym sądzicie. Zacząłem ćwiczyć w listopadzie, po dwóch tygodniach do mojej diety dołączyłem XXL Treca, oraz WPC80 Ostrowii, z wyjściowej wagi 65 kg przy wzroście 176 cm, doszedłem do 70 kg, (pod koniec grudnia, jeszcze przed świętami) [...]
[...] 12 -lunch -(brokuły+ biały serek/ryba) 15-orzechy, cos drobnego bo w tym czasie najczesciej jeszcze pracuje 17 30-18 - obiad (wolowina/kurczak/ryba+sałata/szpinak/kalafior/owoc+oliwa z oliwek ) 19-20 30 aikido 21 kolacja- jogurt z otrebami, kefir, szklanka mleka -sama nie wiem co tu wepchnac , moze troszke bialego sera? [...]
[...] potrzebowalibyśmy około 3 miligramów (tysięcznych części grama) na dobę. Dobre źródła miedzi to na przykład awokado, fasola, groch, orzechy, soczewica, ziarno pszenicy, szpinak, rodzynki, śliwki, wątróbka, nerki, ryby, kraby oraz krewetki. Gotowanie potraw w miedzianych naczyniach może podnosić jej zawartość w gotowych daniach - niekiedy aż [...]
Witam, proszę o ocene diety. Zdecydowałem się na tkd gdyż niedawno przez kilka dni stosowałem coś na ten styl i bardzo dobrze się na niej czuje. Zapotrzebowanie ok 3500 kcal Po odjęciu 2800 kcal białko 2g/kg tłuszcze 1,5g/kg węgle 0,5g/kg Posiłek 1 Jogurt naturalny 2% 200g otręby pszenne 20g WPC 40g Orzechy włoskie 20g Oliwa z oliwek 20g [...]
[...] * zawiera mało fitynianów Liście amarantusa również są bardzo cennym produktem spożywczym, co wynika z porównań jego składu z innymi cennymi warzywami liściastymi: szpinakiem i burakiem liściowym. Ma trochę więcej białka, nieznacznie więcej węglowodanów i tłuszczu, 2 razy tyle włókna (błonnik, cenny w naszej diecie), prawie 3 razy tyle [...]
[...] jak kwas cytrynowy (cytryny, ananasy, pomidory), kwas jabłkowy (jabłka, śliwki, pomidory), winowy (winogrona), szczawiowy (niedojrzałe pomidory, truskawki, rabarbar, szpinak, szczaw) czy kwas benzoesowy (żurawiny, borówki) Wszystkie te kwasy nadają produktom smak kwaśny, jednak ich wpływ na równowagę kwasowo-zasadową jest różny. Z soli [...]
[...] zabarwienie pokarmów roślinnych). Beta-karoten zabarwia n pomarańczowo: dynie, marchew, melony i słodkie ziemniaki. Występuje również w ciemnozielonych warzywach, takich jak szpinak i brokuły (ciekawostka: dominujący kolor zielony maskuje w tych warzywach, „słabszy" pomarańczowy). O wiele istotniejszą niż zabarwienie jest jego zdolność do [...]
[...] wyługowuje się bowiem wartościowe związki odżywcze (witaminy rozpuszczalne w wodzie: C i grupy B) oraz składniki mineralne. 7. Warzywa liściaste (wszystkie odmiany sałat szpinak, boćwina oraz liście roślin przyprawowych i ziół) płukać bardzo dokładnie, oddzielając liście; wielokrotnie zmieniać wodę. Odsączać, uważając, by nie pognieść i nie [...]