musisz patrzeć na skłądy produktów, odpada słód jęczmienny, syrop glukozowy, glukozowo-fruktozowy, glukoza, nie wiem czy laktozy nie traktuje się jak cukru, np. w parówkach jest coś z glukozą, ale trzeba jeść produkty nieprzetworzone, na nich nie ma takich składów :-)
U mnie się sprawdza. Grycan i Manhattan w lodach już mają syrop glukozowy a nie glukozowo-fruktozowy - krok w dobrym kierunku ale cukier dalej jest w nich. Chyba za mało słodki syrop glukozowy jest.
[...] węglowodanów. Owoce, bataty, wszelkie warzywa, ziemniaki, węglowodany z orzechów, etc... Inną sprawa jest fakt, że wiele osób na Paleo w pewnej częsci włącza do diety np. zboza czy nabiał. Co do owoców- nie składają sie one jedynie z fruktozy, a ta tez nie jest takim złem jak syrop fruktozowy czy glukozowo-fruktozowy w zywnosci przetrworzonej.
[...] jest między nimi przepaść. Zazwyczaj batony dla sportowców które oparte są na poliolach zawierają solidną dawkę konserwantów, wiele wzbogacona jest także o tłuszcze trans, syrop maltozowy, glukozowo-fruktozowy, sacharozę, często udział tych komponentów jest naprawdę spory. Prażone orzeszki ziemne także stanowią swoisty fast-food. Pomijam już [...]
cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki, wypełniacze, sztuczne przeciwutleniacze i środki konserwujące(nie wszędzie, ale myślę, że akurat to nie jest godne polecenia w jogurtach)
Same złe proporcje o3 do o6 już mogą być niekorzystne dla stanu zdrowia Np unikać kwasów trans tłuszczowych, tłuszcze utwardzone, słodzone napoje, syrop glukozowo-fruktozowy
zgadzam sie z przedmówcą,jeszcze warto bys zwrocil uwage na jogurty smakowe - sam syrop glukozowo fruktozowy. Zamien na jogurty naturalne i wzbogać o migdały,orzechy,owoce swieze lub suszone i masz miodzio posilek a i sumarycznie zwiekszysz tluszcze o czym pisal wojo
[...] zlustrować etykietę pierwszego lepszego batonika by zauważyć, że składają się one głównie z dwóch rodzajów składników, takich jak cukry rafinowane (najczęściej sacharoza i syrop glukozowo-fruktozowy) oraz tłuszcze rafinowane (olej roślinny częściowo lub całkowicie utwardzony, tłuszcz cukierniczy). Połączenie tych komponentów okazuje się być [...]
[...] Kubusie podobno są zdrowe... mam przed oczyma wlasnie 3 butelki po 'Kubusiu' i skład to: woda, przeciery (36%) z: bananów, jabłek, brzoskwiń i dyni - o ****a dynia?! - syrop glukozowo-fruktozowy, regulator kwasowości-kwas cytrynowy, substancja wzbogacająca-witamina C. Jest tutaj coś czego być nie powinno? Oprócz dyni? Edit: Nie zawsze jest [...]
Sklad jak kazdy inny jogurt smakowy. Syrop glukozowo-fruktozowy eliminuje tn produkt calkowicie ze zdrowej diety. Jogurt naturalny, kefir czy maslanke mozesz dodac do diety, ale okres po treningu bedzie akurat najgorszym, w ktorym moglbys to zrobic. Zmieniony przez - domer w dniu 2009-08-03 09:58:08
Oto sklad tego jogurciku: mleko pasteryzowane, cukier, wsad wiśnia - żenszeń,(wisnie 3% syrop glukozowo-fruktozowy z pszenicy i kukurydzy, ekstrakt z zenszenia 0,02%, barwnik koszenila,aromat) stabilizator - pektyna, zywe kultury bakterii jogurtowych oraz kultury probiotyczne Lactobacilius acidophilus, LA-5 i Bifidobacterium, BB-12
Tu nie chodzi o te pare g laktozy, ktora krzywdy Ci nie zrobi ale o syrop glukozowo-fruktozowy dodawany do jogortow smakowych. Jezeli chcesz dodac jogurt, kefir czy maslanke to jak najbardziej ale naturalna.
Obojetnie jaki jogurt, kefir czy maslanka byle nie smakowa. Zdecydowanie lepiej dodac do naturalnego owocow. Jak masz zapas to jedz, ale pamietaj na przyszlosc. Syrop glukozowo-fruktozowy dodawany jest prawie do wszystkiego. W ciagu najblizszych lat bedzie jednym z powodow roznego rodzaju chorob cywlizacyjnych. Zmieniony przez - domer w dniu [...]