[...] 1 łyżkę majonezu dla smaku plus jogurt naturalny. Bez niego trochę dziwnie smakowało.. Ja do jogurtu dodaję odrobinkę ketchupu - bardzo poprawia smak. Są też fajne sosy w proszku, np. Winiary czosnkowy, ale tego lepiej unikać, bo to sama chemia i zawiera trochę węgla Ewentualnie CZASAMI można dodać trochę majonezu light np. z omega-3, [...]
[...] zamiast jogurtów, kefirów czy innych tego typu rzeczy musiałbym do śniadania zacząć szamać jajca, mięcho czy coś, albo WPC. Z tym, że moi rodzice, dla których zupka chińska, sosy w proszku czy inne gówna ze składem dłuższym niż książka telefoniczna, uznają odżywki białkowe za chemiczny szit, przez który po miesiącu wyglądałbym jak jeden wielki [...]
bądź tez tak im smakuje* chciał bym cię kiedyś zobaczyć na redukcji waląc sosy w proszku do ryżu :)nie będę debatował nad podejście do diety i systematyczności dokładności bo są rożne metody aczkolwiek nie rozumiem dla czego tylko twoja ma być najlepsza i olać system?:)
Sosy w proszku należą do koncentratów spożywczych, a te natomiast zaliczamy do grupy produktów wysoko przetworzonych. Oto pierwszy powód dla którego powinniśmy z nich zrezygnować. Powstają przez odwodnienie surowców roślinnych lub zwierzęcych, z dodatkiem składników smakowych, zagęstnika (mąka lub skrobia modyfikowana) oraz przypraw. Zdecydowanie [...]
Witam. Sosy w proszku to wysoko przetworzone produkty, unikałbym stosowanie takich rzeczy w swojej diecie. Orzechy są tłuste ( to nie jest filozofia ) a są bardzo wartościowym składnikiem odżywczym, posiadają wiele walorów prozdrowotnych . Np orzechy włoskie mają adekwatny stosunek Omega-3 do Omega-6 (1 do 5 ) co się ceni. :-) Zmieniony przez - [...]
Nie wiem czy to prawda ale gdzieś słyszałem ze te wysoko przetworzone produkty (zupy , sosy w proszku i.t.p) to prawie sama sól ! Wie ktos ile w tym prawdy ? Zmieniony przez - Zdenek_SB w dniu 2006-12-13 13:31:28
Sosy w proszku często mają glutaminian monosodowy lub inne wzmacniacze i dużo soli Tłuszcz palmowy I masę utwardzaczy, stabilizatorów, itd. Lepiej robić samemu choćby z pomidorów w puszce, do tego czosnek i przyprawy Chwila moment i zdrowy sos gotowy
Sosy w proszku często mają glutaminian monosodowy lub inne wzmacniacze i dużo soli Tłuszcz palmowy I masę utwardzaczy, stabilizatorów, itd. Lepiej robić samemu choćby z pomidorów w puszce, do tego czosnek i przyprawy Chwila moment i zdrowy sos gotowy Dobra i ostatnie pytanie. Robiac platki owsiane najpierw ugotowac je w wodzie, oddcydzic od [...]
[...] jej za dużo, nawet 13-krotnie więcej w stosunku do zapotrzebowania. Szczelnie dużo "ukrytej soli" zawiera gotowa, wysoko przetworzona żywność, konserwy, wędliny, sosy i zupy w proszku. Unikać nadmiernego spożycia alkoholu, nikotyny i kofeiny. Zażywać dużo ruchu o umiarkowanym obciążeniu Unikać przeciążenia!! Lepiej iść na długi [...]
[...] ;-) I zabielam trochę jogurtem (bez mleka w proszku) ;-) Tyle ;-) http://www.sfd.pl/Sosy_%2C_ketchupy_%2C_musztardy_dodatki_do_jedzenia_-t1081204.html Tutaj jeśli chodzi o sosy i dipy ;-) Moja jarzynowa - którą uwielbiam to zupa krem przepis na moim blogu ;-) [...]
[...] (por. pdobieństwo do E412). W gotującej wodzie pęcznieje. Zagęszczacz do różnych produktów żywnościowych. Ma takie samo zastosowanie jak agar, alginian sodu i karagen (lody, sosy sałatkowe, desery, majonezy, dżemy, napoje mleczne, keczupy), a ponadto jest dodawany do konserw rybnych w sosie pomidorowym (do 20 g/kg). E412 Guma guar, zwana też [...]
[...] wody. Uzywaj nierafinowanej soli morskiej (nieoczyszczanej soli kamiennej) i róznych ziól i przypraw aby poprawic smak potraw i stymulowac apetyt. Przygotowuj wlasne sosy salatkowe uzywajac octu winnego, oliwy “virgin” z oliwek i tloczonego na zimno oleju lnianego. Uzywaj umiarkowanie naturalnych slodzików takich jak [...]
kto napisał że wale sosy z proszku, sosy można łatwo zrobić a nawet jeśli to sosy z proszku maja ~100kcal bo te schematy były kiedyś wymyślone bez poparcia i wcale nie znaczy że są dobre arnold wycinał się na pasztecie i innych "domowych" potrawach i nie można powiedzieć że zle wyglądał w "złotej erze"
Jak ma sie sprawa z sosami w proszku? Ponieważ jem dużo ryżu i jest to bardzo suche. Mogę takie sosy jeść czy nie za bardzo? kupuj sok pomidorowy i go dolewaj do ryżu,dopraw jak potrzebujesz.Ja osobiście używam fortuny są pikantne,łagodne,zioła włoskie tak więc jest z czego wybrać.Na alledrogo mozna też kupić gotowe sosy z minimalna zawartością [...]
Jak ma sie sprawa z sosami w proszku? Ponieważ jem dużo ryżu i jest to bardzo suche. Mogę takie sosy jeść czy nie za bardzo? kupuj sok pomidorowy i go dolewaj do ryżu,dopraw jak potrzebujesz.Ja osobiście używam fortuny są pikantne,łagodne,zioła włoskie tak więc jest z czego wybrać.Na alledrogo mozna też kupić gotowe sosy z minimalna zawartością [...]
Owszem, podjadłem.czasem zanim zacząłem z forum oraz liczeniem. W jakim celu miałbym oszukiwać oraz kogo jeśli nie siebie samego? Przecież nawet czity liczyłem i z nimi miska rzadko wychodziła ponad założony bilans. W.chwili obecnej w kuchni nie czituję a nawet nie mam na to czasu. Być może miskę wyczyszczę jeszcze konkretniej wprowadzając węgle z [...]