sachem- głowe daje też się ździwiłem, pokazali mi słoik, a tam zapach kokosów i coś jak smalec. pewnie leżał i zgęstniał płaciłem 4zł za 0.25l, niskolinolenowy stoi 2.50zł za 0.25l, ale tego drugiego chyba nikt nie potrzebuje. cena bardzo przystępna, problem jest jeden- trudno znaleźć takich małych producentów, bo z reguły nigdzie się oni nie [...]
Na tluszczach wielonienasyconych NIE WOLNO smazyc. Zwykly smalec wieprzowy jest ok. Z kwasow tluszczowych jednonienasyconych, zdrowy jest kwas oleinowy wystepujacy w oliwie z oliwek - przykladem jest dieta srodziemnomorska. Z kwasow tluszczowych wielonienasyconych zdrowe sa te, ktore naleza do grupy rodziny omega-3.
właśnie na tych to nie wogule na roślinnyhc nie zaleca się smażenia najlepszy byłby smalec ale taki palm czy klokosowe podobno tez dobre, ja tam jak juz smaże to tylko na smalcu i tylko jajecznice
[...] jak: żelazo, fosfor, siarka, magnez oraz witamin PP, B1 i B2. Wykazują silne działanie zakwaszające. 4.Tłuszcze- dzielimy je na tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (słonina, smalec, masło, łój) i roślinnego (oliwa, olej, margaryna). Bardzo ważną zasadą jest zmniejszenie spożycia tłuszczów zwierzęcych na korzyść tłuszczów roślinnych. Pamiętać [...]
" wychodzi margaryna o wartościach odżywczych zbliżonych do smalcu." czego chcesz od smalcu? ma tyle samo tl. nasyconego co jednonienasyconego oraz troche tl. wielonienasyconych. dobry smalec nie jest zly Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-06-24 17:34:32
OK dobry smalec nie jest zły w rozsądnych ilościachchodziło o to, że margaryna jawiła się w reklamach jako "samo zdrowie"- a tu prosze mały zonk;) więc z dwojga złego lepszy smalec i bekon. "Dopiero od niedawna na zachodzie jest obowiazek umieszczenia na produktach informacji na temat tłuszczy utwardzonych w produktach. Czemu tak [...]
[...] składnik deficytowy w diecie współczesnego Europejczyka i należy zwracać uwagę na to, żeby spożywać ich wystarczająco dużo. A tak na marginesie, to jestem gorącym wielbicielem smalcu. Czuję ogromny sentyment do barbarzyńskiej, północnoeuropejskiej kuchni opartej właśnie o smalec i gorzałkę. Niemniej, nikomu nie polecałbym nadużywania go.
[...] oznacza, ze sa zdrowe. Nie smazymy na olejach majacych w sobie duzy udzial kwasow wielonienasyconych czyli slonecznikowym, kukurydzianym, lnianym, sojowym. Smazymy na tluszczach nasyconych (olej kokosowy), nasyconych + jednonienasyconych (smalec) lub jednonienasyconych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy) lub specjalnych preparatach np. olej PAM.
[...] w folie aluminiowa, przyprawy i do piekarnik mozna tez gotowac. a rybke to zawsze na parze robie. jesli juz chesz smazyc to nie na oleju tylku tluszczach twardych - smalec. 2 - co za duzo to niezdrowo-to zawsze prawda. ziola, papryka mozesz praktycznie do woli ale juz z sola nie przesadzaj. 3 - zaden problem. po prostu przesun posilki [...]
[...] węglowodany bo skądś musi płynąć energia. . Czy na prawdę nie da się połączyć jednego i drugiego? Mianowicie treningu na masę i relatywnie (bo oczywiście do końca bez aerobów nie będzie to możliwe ) sukcesywnie spalać ten smalec z brzucha a właściwie na tyle go wzmacniać że już nic go nie wypchnie. No chyba że litry piwa wypite duszkiem :))))
[...] : http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=106623 W połowie miesiąca mam taki plan. Skoro będę cały czas w domu to rzeczywiście mogę jechać rano, naczczo brzuszek zeby schodził smalec. Ale to też nie tak do końca, bo powołując się na inny artykuł ( nie daje linka bo nie moge znaleźć ) dopiero tak po 20 minutach intensywnego treningu np. aeroby w [...]