s.m.p.a. napisał: smażenie smalec ew olej rzepakowy rafinowany reszta do polewania góra-forte napisał: Do smazenia stale(maslo lub smalec) ALbo olej kokosowy lub rzepakowy z 1-wszego tloczenia. Te oleje plasuja sie na 1-wszym meijscu. Smazyc wogole nie mzona na wielonienasyconych....Czyli np.olej z pestek winogron. Chyba można na rzepakowym:-) [...]
[...] w folii na gęsim smalcu z olejem kokosowym i pakietem warzyw. Orzechów za dużo nie ma potrzeby jeść. Najkorzystniejsze dla nas są tłuszcze nasycone : olej kokosowy, smalec gęsi, smalec kaczy (ciężko dostępny), tłuszcz z wołu, z baraniny, masło (nie polecam smażyć), masło klarowane (ghee) i oczywiście produkty, które mają bardzo dobre [...]
[...] ale i tak polecialo ~5cm wiec jestem mega zadodolony do smazenia ostatnio kupilem olej kokosowy nie extra virgin ale moze i lepiej czuc jak smalec bez zapachu kokosa extra virgin podobno juz jedzie kokosem sporo idzie keczupu mi nie uzywam sosow - rzadko - choc tez wpadaja jak mam spagetti to wiadomo ze musi byc [...]
[...] dasz sobie raz na jakiś czas do smaku tego masła orzechowego to luz, chodzi o to żebyś nie bazowała na nim jako źródle tłuszczu, no bo nie jest ono dobre ;-) A ser żółty to raczej jaki lubisz. Tylko uważaj na seropodobne podróbki. Ładne miski. Dobrze, że nie smażysz na oliwie. Do dłuższego smażenia idealny jest smalec albo olej kokosowy :-)
Olej kokosowy, smalec, rzepakowy, masło klarowane, czy pam. Przy dobrej patelni tak niewiele sie tego stosuje, że bez różnicy. Można nawet bez dodatku.
[...] ani inne przetworzone), chleb żytni, ziemniaki, owoce raczej nie jako główne źródło T: oleje (do smażenia kokosowy, ewentualnie rzepakowy i oliwa do krótkiego), masło, smalec, orzechy, ewentualnie np. siemię lniane, także z jajek i tłustych mięs + warzywa I generalnie z takich źródeł/produktów coś sobie skomponuj ;-) (oczywiście o czymś [...]
Możesz zapisywać te które ja mam w ostatniej kolumnie, ale możesz też wszystkie, tylko czy chce Ci się liczyć pajacyki i skipy? Te minuty, to odpoczynek na złapanie oddechu. Ten trening to zaduszacz ;-) Jak dajesz radę to rób krótsze przerwy lub wydłużaj czas aktywności :-)) Olej rzepakowy zamień na masło klarowane, olej kokosowy lub smalec.
rzepakowy wcale nie ejst taki swietny do smazenia do smazenia smalec, maslo klarowane albo olej kokosowy (zwlaszcza jesli to smazenie trwa chwile) na masle zwyklym mozna smazyc krotko, tzn jajecznice mozna zrobic na zwyjlym masle na zimno so salatek/warzyw - oliwa, lniny ok, ale niech to nie bedzie gowne zrodlo tluszczy w diecie. Nie opieraj sie [...]
olej z pestek winogron zamień na oliwę lub olej lniany (jeżeli jesz na zimno) lub na smalec/olej kokosowy jeżeli chcesz coś w wyższych temperaturach upichcić :-))
[...] na masło - nabiał- nie jedz odtłuszczonego, to wersja bardziej przetworzona która pozbawia nabiał wartości - olej rzepakowy jeśli służy Ci do smażenia zamień na masło, smalec lub olej kokosowy- ten nie nadaje się do obróbki cieplnej Na takiej diecie daleko nie zajdziesz. Nie bój się jeść. Jedząc nawet 1800 kcal ale zdrowo będziesz w stanie [...]
[...] olej kokosowy) 100 g dostarcza 99,5 g tłuszczu, w tym: 45 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 44 g jednonienasyconych i 8 g wielonienasyconych do czego do smażenia mięs i ryb; smalec skraca czas smażenia, nie wsiąka w mięso, nie zmienia się w truciznę pod wpływem temperatury dla kogo dla ludzi zdrowych nie dla dzieci, osób starszych, ludzi z [...]
Do smazenia lepiej kokosowy ewentualnie smalec. Popatrz po przepisach co dziewczyny daja zamiast keczupu i marynat, Co do kawy, to przyznam szczerze, ze nie wiem co Ci doradzic w moderacji powinna byc ok chyba.
[...] mniejsza, a gęstość odżywcza większa i nie musiałabyś się męczyć z pełnym talerzem. W małej porcji miałabyś takie wartości odżywcze, jakich potrzebujesz. Zwracaj uwagę na to aby produkty były wartościowe i odżywcze, a tłuszcze jakościowe (awokado, jaja, smalec, tłuste mięso, ryby, olej kokosowy). Jeśli jesz warzywa, to wpisuj je gdzieś z boku.
[...] suplementy MCT. Suplementy MCT są więc oczywiście dużo lepsze, aniżeli tłuszcz kokosowy. Tłuszcz kokosowy zawiera dużo długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych, jak smalec czy masło. Ale ma też bogatą frakcję steroidów roślinnych, co trzeba by mu zaliczyć na plus. Oliwa wydaje się jednak dużo zdrowsza - z uwagi na wysoką zawartość [...]