[...] razem podgotować i wychodzi z tego taka ala zupka, zależy jak dużo wody wyparuje, nie dość, ze pożywne i fajne składowo , mięso przygotowane w zdrowszej formie niż ciągłe smażenie itp. to na dodatek jest ono mega chrupkie i takie jakby w formie gulaszu, kurczak rozpada się w ustach, a jak go gotuje samego to z reguły jest znacznie twardszy i [...]
[...] nie trzeba fatu(!) unikać za wszelką cenę. Tak jak by to tłuszcz zwierzęcy był przyczyną wszytskich problemów z nadwagą. Zmieniony przez - solaros w dniu 2017-01-12 13:48:30 Sol samo smażenie mięsa (bez panierki) w głębokim tłuszczu nie jest złym rozwiązaniem następuje wtedy cykl krebsa czy jakos tak , mięso zamyka pory i nie ciągnie tłuszczu
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Najlepiej białko :D sytuacja jest taka ze mieszkam u babci i podpasowuje się pod jej obiady ale żeby w miarę muchę trzymać to śniadanie owsianka + na kolacje pasta jajeczna i szukam czegoś jeszcze nie skomplikowanego które zajmie mniej czasu niż gotowanie ryżu smażenie kurczaka no i troszkę tańszego rozwiązania :)
[...] itp. Jest jakaś zasada, że np. pełna łyżka stołowa czy mała łyżeczka ma X gram? 2. Jakiego oleju używać do smażenia np. kurczaka, jajecznicy, placków owsianych? Wiem, że do smażenie nie nadaje się olej lniany i słonecznikowy. A co z oliwą? Czasem słyszę, że można, innym razem, że nie. Gdzieś też słyszałem, że to zależy od rodzaju. Tak samo jak z [...]
SFD/Images/2015/7/23/92025bcf3c804b6aaa308d2495e28789.jpg 4 lipiec DNT Dzień bez treningu , ale rano było 7km wybieganie w terenie a potem plaża morze i smażenie sie :-D dieta trzymana w 100% zadnego podjadania pojemniki były na plazy co widać na zdjeciu , a żeby nie ulec pokusom wspomagałem sie colą zero :-) [...]
[...] (wprawdzie DHA i EPA z nich będzie niewiele ale jednak). Do smażenia używamy oleju rzepakowego (głównie tłuszcze nasycone) lub oliwy z oliwek jeśli to jest krótkie smażenie np. jajka. Co do tłustych mięs to jednak lubimy głównie kurczaka i indyka, raz w tygodniu jakaś polędwica wołowa. Co do owoców to staram się nie przekraczać tej [...]
[...] dla naszego zdrowia. Wiele z jego negatywnych następstw smażenia wyeliminować możemy stosując odpowiedni rodzaj tłuszczu oraz odpowiednią jego ilość. Decydując się na smażenie wybierajmy tłuszcze jednonienasycone (np. oliwa z oliwek) w przypadku krótkiej obróbki termicznej lub tłuszcze nasycone (takie jak masło klarowane, smalec czy olej [...]
Oprócz gotowania, pieczenia, pary i smażenia raczej nie ma zbyt wiele innych możliwości %-) Smażenie niezdowe? Hmmm...myślę, że zapewne bardziej niezdrowy jest ten kurczak którego planujesz wrzucić na patelnię. Tyle antybiotyków przez niego przeszło, że nawet nie chcesz wiedzieć "czym" on jest. Wylej na patelnię pare kropel oliwy lub jakiegoś [...]
[...] patelnie. Podlewam troche wodą, przykrywam i ogień. Po jakimś czasie daję przyprawy oraz mrożone warzywa duszę wszystko pod przykryciem i potem jem. Pytam bo wszędzie tylko że smażenie nie zdrowe a ja w zasadzie zawsze w ten właśnie sposób robię. Właściwie to takie bardziej gotowanie tylko że na patelni i w małej ilości wody. Co Wy na to?
1 posiłek- rano przed szkołą okkoło 7.30 Jaja kurze całe(4jaja=240g) B30/T26/W2/362kcal Oliwa z oliwek(10g) 0/10/0/89 Ser Gouda(40g) 11/9/0/128 41/45/2/579 ale chyba nie smazysz?? odpada smazenie 2 posiłek na przerwie w szkole około 10.30 Ser twarogowy półtłusty(200g) 37/9/7/268 - moge użyć do sera śmietany 12% ?? Oliwa z oliwek(15g) 0/15/0/133 [...]
[...] pizzę. I w moim wypadku to wygląda tak, że albo dieta będzie zdrowa, albo smaczna. Pomiędzy raczej nic nie ma, bo nie lubię warzyw, ulubiony rodzaj obróbki cieplnej to smażenie itd - im mniej smaczną będziesz mieć dietę - tym większy apetyt będziesz mieć na jedzenie typu fast food, słodycze itp. Wiele osób uważa, że albo smacznie albo [...]
[...] być ok. 1 mm. a średnica ok. 25 cm. Tortille trzeba otrzepać z nadmiaru mąki, bo się będą przypalały i smażyć krótko ok. 30 sekund na patelni bez tłuszczu. Zbyt długie smażenie spowoduje, że będą twarde i kruche. /SFD/Images/2015/7/5/0d731d99c1304d0f8d5b76ae0b522593.jpg /SFD/Images/2015/7/5/55587ce3fdc1468194772f6167d1f71e.jpg [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
A dlaczego smażenie nie jest dobre?Mimo że bez oleju, panierek. Właśnie jak tak robię mięso nie jest suche, co da się zjeść, bo od takiego soczyście suchego to po prostu nie mogę na kurczaka patrzeć
"skroił" bardzo nie dużo. Przykładowy dzien : I. Śniadanie (wskazane do ok. 1- 1,5 godziny po przebudzeniu, byle przed wyjsciem z domu) Serek wiejski z ogórkiem i koperkiem + pomarańcza na deser 1 serek wiejski naturalny (200g) Chleb żytni razowy 2 kromki (ok. 70g) 1 ogórek ok. (140g) + koperek/ szczypiorek ewentualnie Przyprawy według uznania, [...]
[...] czosnek, pieprz, kminek, oregano, garam masala, pieprz cayenne itd. /SFD/2020/9/13/a1e8fab87d9540419aa2ce80bd3874c2.jpg Smażenie na PAMie na dwóch patelniach :-D Przed smażeniem dobrze go wyciągnać z lodówki przynajmniej 30 min wcześniej żeby nie był taki zimny, ja po dodaniu przypraw, zostawiam na chwilę i potem smażymy (a dokładniej moja [...]
Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Jeszcze dwa pytania: 1. Dlaczego smazenie na teflonie (bez tluszczy) jest bardziej szkodliwe niz pieczenie? Pytam bo mam w domu takie ustrojstwo, ktore nazywa sie grill elektryczny: jest to po prostu teflonowa taca ('pofalowana') podlaczana do elektrycznosci. I tak sie zastanawiam, czy rozbita piers z kurczaka [...]
Smażenie jest jednym z podstawowych sposobów obróbki termicznej żywności. Przez wiele osób demonizowane, jako niezdrowe i jedna z pierwszych rzeczy, z jakich należy zrezygnować, zmieniając swoje nawyki żywieniowe. W rzeczywistości jednak nie jest to prawdą. Istotne jest to: - co smażymy, - w jaki sposób, - na czym, - jak długo. Przestrzegając [...]