Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
[...] cudownych porad i obietnic, że schudniesz 5 kg w kilka dni. Powyższe wskazówki to zmiana nawyków, które w dość bezbolesny sposób wprowadzą Cię w zdrowe odżywianie, którego skutkiem może być także uzyskanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Sprawdzone diety i programy treningowe od SFD dla nastolatków! Gotowa dieta odchudzająca i trening z [...]
[...] ponad 30 antygenów, śledź, szprot, węgorz, tuńczyk, łosoś, karp, okoń. U uczulonych na ryby może także wystąpić alergia na kawior. Niepożądane reakcje na ryby nie zawsze są skutkiem alergii na ryby. Niektóre gatunki ryb zawierają dużo histaminy (np. śledzie, łososie, tuńczyk). Możliwe są także reakcje toksyczne spowodowane obecnością metali [...]
Jeśli nie czytałeś pierwszej części opracowania, to zachęcam do lektury. Na początku wyjaśnijmy sobie podstawową kwestię, predyspozycji i dopingu. Parafrazując cytat z filmu „Polowanie na czerwony październik” dotyczący uczciwości w polityce: „Słuchaj, jestem kulturystą, to znaczy, że biorę sterydy i kłamię, że jestem czysty, a kiedy opowiadam [...]
Cukrzyca to jedna z tych chorób, która coraz to częściej dotyka naszej populacji. Występuje bez względu na płeć. Niestety, jesteśmy poniekąd odpowiedzialni za jej wystąpienie. Złe wybory dietetyczne, nałogi czy brak aktywności fizycznej to przyczyny zachorowań na cukrzycę. Występuje ona również genetycznie. Jak widać, jest wiele symptomów, które [...]
Do dzisiaj wielu ludzi w sposób mistyczny podchodzi do słodzików (zamienników cukru), inni do funkcjonalnych dodatków do żywności, jeszcze inni do określonych produktów żywieniowych. O ile zdrowa jest umiarkowana podaż warzyw i owoców, to pojawiły się sekty bazujące tylko na owocach lub tylko na warzywach. I tego typu koncepcje mają swoich [...]
Od 1 stycznia 2021 r. wszedł w życie tzw. podatek cukrowy. Paradoksalnie uderza on również w produkty, które mają potencjał prozdrowotny, czyli te z zamiennikami cukru (słodzikami) czy np. z kofeiną lub tauryną. We wrześniu 2015 r. Barbados wprowadził 10% podatek na słodzone napoje. Odnotowano średni wzrost cen napojów opodatkowanych o 5,9%, przy [...]
[...] - redukował go o ~56.7%. Czyli winne obniżenia stężenia testosteronu u chorych z POChP mogą być np. narkotyki, a spadek „teścia” jest wtórny, nie jest on przyczyną, ale skutkiem działywania zupełnie innego czynnika lub zupełnie innych procesów (np. związanych z wiekiem). Podsumowanie Na razie nie ma żadnych dowodów na to, iż terapia [...]
Powszechnie uważa się, że większość diet zawodzi. Jednak powodem tego wcale nie jest brak utraty wagi. W rzeczywistości większość diet jest pod tym względem skuteczna, jeśli korzystający z diety uprawia jakąkolwiek dyscyplinę sportu. Powodem, przez który większość diet zawodzi jest to, że korzystający z diety nie może utrzymać swojej wagi. [...]
Sen i jego jakość to fundament dobrego zdrowia. Obecnymi czasy, gdzie żyjemy znacznie szybciej, niż nasi rodzice czy dziadkowie, narażeni jesteśmy na wiele sytuacji stresogennych. Powiązane jest to z tym, że nie tylko wydłuża nam się czas pracy, ale również mamy trudności z samym zasypianiem. Co więcej, jakość snu pozostawia wiele do życzenia. [...]
[...] Wadą nie do obejścia jest kolejność ćwiczeń, która ma wpływ na kumulujące się zmęczenie. Dlatego ćwiczenia bicepsa i tricepsa na końcu treningu będą wykonywane z kiepskim skutkiem i małym zaangażowaniem. Nie jest to zresztą wada jedynie tego treningu, ten sam problem dotyczy modelu góra/dół, w mniejszym stopniu push-pull-legs. Ponadto trudno [...]
[...] miało znaczenia dla poprawy myślenia abstrakcyjnego. Tylko u osób „wolno metabolizujących” spożycie kofeiny było skorelowane z wystąpieniem zawału serca (nie ze skutkiem śmiertelnym). W innych badaniach, jako „szybkie” ustalono warianty CYP1A2*1A, z kolei, jako wolne CYP1A2*1F. Osoby wolno metabolizujące kofeinę [...]
Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest powszechnie występującą chorobą o podłożu zapalnym, a jej głównym skutkiem ubocznym jest świąd i egzema skóry. Z narządem, jakim jest skóra, związana jest również synteza witaminy D w organizmie. W licznych badaniach wykazano pewne relacje pomiędzy podażą i poziomem tej witaminy a przebiegiem choroby. [...]
[...] całkowitego jest mniejsze od 170 mg/dL i większe od 215 mg/dL. Wysokie stężenia cholesterolu mogą oznaczać toczący się stan choroby i uszkodzenia wątroby. Typowym skutkiem użycia środków toksycznych dla wątroby jest wzrost enzymów i często właśnie stężenia cholesterolu całkowitego. W cytowanym badaniu dieta doprowadziła do znaczącego, [...]
Testosteron jest jednym z wielu hormonów, który został niesamowicie zmitologizowany w Internecie. Nie stało się tak przypadkiem, gdyż hormonalna terapia zastępcza to biznes warty setki milionów dolarów, a w skali świata miliardy dolarów. Producentom zależy na rozdmuchiwaniu problemu rzekomych niedoborów, a opłacani lobbyści sugerują, że prawie [...]
[...] choroba niedokrwienna serca jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Ryzyko to jest mniejsze u wegetarian w porównaniu z osobami jedzącymi mięso. Wnioski te są skutkiem analizy kilku badań, której dokonano w 1999 roku i która wykazała, że śmiertelność z powodu choroby wieńcowej była o 24% niższa u osób niespożywających mięsa. Może [...]
Antybiotyki to bez wątpienia cenny skarb medycyny, jednak ich stosowanie wiąże się z pewnymi wyzwaniami. Ze względu na popularność i częstotliwość stosowania antybiotyków ich wpływ na mikrobiotę jelitową każdej leczącej się osoby, a także na całe otaczające środowisko naturalne, stanowi realne zagrożenie. Źródła: MacNair, C. R., Tsai, C. N., [...]
Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]
Dostarczanie nadmiaru kalorii nie pozostaje obojętne dla stanu zdrowia i osiągów sportowych. Współczesna epidemia otyłości wcale nie wynika z faktu, iż w handlu pojawiły się syntetyczne słodziki (np. aspartam, acesulfam). Winne nie jest wcale mięso, pszenica, cukier, ziemniaki, masło, napoje słodzone, McDonald’s, KFC, Burger King, czy szeroko [...]
[...] Nawet dla osób, które nie mają pojęcia o fizjologii człowieka i treningu siłowym, słowo „beztłuszczowej” powinno wystarczyć. Tkanka tłuszczowa jest niechcianym, ubocznym skutkiem stosowania nadmiernej podaży węglowodanów i tłuszczów w diecie. To nie jest celem, tylko wadą zwiększania wagi ciała! Później kulturyści poświęcają dziesiątki [...]