wybieraj makarony z pszenicy durum(semolina)...dobre sa rowniez brazowe-pelnoziarniste niski ig....wszystkie inne produkowane sa ze zwyklej bialej maki - wysoki indeks glikemiczny duza lyzka stolowa zawiera ok. 13g oliwy z oliwek
Śniadanie Jajka 240 g Oliwa z oliwek 20 g jakies warzywa niestrączkowe 2 Śniadanie Jakies mięso tłustsze np łopatka/karkówka 130 g Pestki dyni/słonecznika 35 g warzywa 3 Posiłek(mam 5 min przerwy w szkole nie dam rady nic innego) Białko 35 g Oliwa 20 g warzywa Przedtreningowy Chude mięso/tuna 130g Ryż brązowy/kasza jęczmienna/makaron razowy 100g [...]
nie chce nikogo obrazic ale czy ja mam do czynienia z ludzmi ktorzy nie potrafia czytac ze zrozumieniem? czy ja zadalem pytanie dlaczego w daniu na kuchni sfd jest tylko 38g ww? nie. zadalem pytanie dlaczego produkt A ze skladem semolina ma 65g ww w 100g, a produkt B z takim samym skladem ma 35g ww w 100g. skad ta roznica?
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Takie jeszcze jedno pytanie kupiłem makaron jakiejś włoskiej firmy palandri i w składzie jest napisane: mąka semolina z ziarna durum, Czyli mam rozumieć że jest to makaron durum i jest to ten dobry makaron?
[...] mąki pozostaje skrobia. Czy makarony zawierają wyłącznie białko roślinne? Otóż zależy to od tego z czego były robione. Jeśli na opakowaniu w składzie widnieje wyłącznie semolina, to tak. Jednak większość makaronów robiona jest z dodatkiem jajek, a więc zawierają również białko zwierzęce. Sugeruję przed zadawaniem kolejnych pytań zapoznać się [...]
Właśnie też mi nie pasują wymiary uda i brzucha, generalnie mam problem ze wzdęciami też z niewiadomych przyczyn, są problemy z żoładkiem, przepuklina przełyku, była kiedyś helikobakteria ale teraz ok. Śmieciowe jedzenie rzadko mi się zdrarza z 2-3 razy w miesiącu. Staram się używać mało tłuszczy, jem potrawy gotowane, albo z parowaru albo smażone [...]
[...] twardej - durum, mąki razowej. I takie makarony mogą kosztować od ~3zł wzwyż w zależności głównie od przeprowadzonego procesu suszenia oraz jakości substratów pierwotnych (semolina, pszenica). I tak te tańsze będą zazwyczaj zawierały tzw. pstrociny (białe i czarne kropki na makaronie - na białym dobrze widoczne) wynikające z porażenia zboża [...]
[...] powinna to być kasza jaglana, gryczana (produkty mało zakwaszające) albo inne produkty razowe, jak makaron czy ryż brązowy (razowy), lub makaron z pszenicy durum (semolina). Węglowodany powinny być spożywane z dodatkiem zdrowych (wielonienasyconych) tłuszczy (np. olej lniany, olej z orzechów, masło orzechowe bez cukru i soli, ziarna [...]
[...] z tymi rurkami. spodobalo mi sie, wiec zaczalem szukac takiego makaronu. znalazlem. patrze na makro, a tam raptem 35g ww w 100g SUCHEGO produktu. patrze na sklad: 100% semolina durum. no i pojawil sie zonk w mojej glowie dlaczego ten makaron oparty na semolinie ma tylko 35g ww, a kazdy inny typu swiderki, czy na spaghetii oparty tez na [...]
Raczej tak. Ewentualnie z 100% pszenicy durum (inaczej semolina), są jasne, ale też mogą być, o ile nie będziesz ich jadał zbyt często, kosztem innych źródeł węgli. Kasza jaglana, gryczana - są bardzo dobre, ja bym wrzuciła ich więcej do diety, niż makaronu. Zmieniony przez - M-ka w dniu 2017-02-02 13:34:26
suple masz OK- stosuj regularnie- zwlaszcza omega-3 i witaminy makaron durum- to semolina z pszenicy twardej- bardzo dobry produkt obok makaronu razowego i pełnoziarnistego ryz brazowy/ paraboliczny/ basmati i kasza gryczana- super węgle zlozone o niskim IG po treningu mozna dac węgle proste o wyzszym IG- np. ryz biały- nawet na redukcji :)
pełne ziarno, to nie to samo co razowy, jest mąka pełnoziarnista i razowa. na mąkę z pszenicy durum też wypadałoby zwrócić uwagę, by typ był wysoki lub by była to semolina. pzdr/ Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2010-11-18 11:05:41