[...] z cytryny, natrzyj całą solą, pieprzem, połową majeranku (obficiej od wewnątrz), zawiń w folię i wstaw na noc do lodówki aby skruszała. 2. Przygotuj nadzienie na 30 min przed wyjęciem kaczki z lodówki. Jabłka umyj, obierz, przetnij na ćwiartki, powycinaj gniazda nasienne, a miąższ pokrój w poprzek na półcentymetrowej grubości plastry. [...]
[...] cynamonu,pieprzu cayenne,soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Polecam dodać też tymianek, którym przyprawialiśmy kurczaka. Mieszamy wszystko aby przyprawy i śmietana polączyły się z resztą składników. Piersi kroimy na mniejsze kawałki i przed podaniem wrzucamy do zupy. Smacznego!:-) Zmieniony przez - qgqtq w dniu 2012-01-20 23:49:05
Mus bananowy z drobinkami czekolady Składniki: ser biały chudy – 100g pół dużego banana (ok. 80g) lub cały mały Gorzka czekolada (85%) – kostka Przygotowanie: Do blendera wrzucić ser, banana (dwa plasterki banana zostawić do dekoracji) i wlać wodę. Zblendować na gładką masę. Kostkę czekolady drobno posiekać. zostawić kilka kawałeczków do [...]
[...] Pierś indyka (ja miałam dużą 1,9 kg więc przeciełam na dwie) przecinamy na środku na głębokość 1/2, potem cińkim długim nożem kroimy od środka do brzegu (kończymy ok 2 cm przed końcem)jedna i druga połówkę piersi, w ten sposób nasza pierś podwoi swoją długość. Następnie rozbijamy tłuczkiem,żeby mięso się lepiej zwijało. Solimy, pieprzymy, [...]
[...] smaki się polaczyly. Podawac z ryzem J Wyglada dziwnie, bo mieso a jest zielone, ale smakuje super Wariacje: Żeby zgadzal się bilans zrobilam z 250 g indyka. Pare minut przed wylaczeniam z gazu dodalam 2 mlode cukinie w kostke i około 200-300 g fasolki szparagowej. Przepis jest wariacja tego przepisu: [...]
[...] na oko 3x5cm (pełna dowolność jak chcecie inne kształty i wielkości). Olej kokosowy rozsmarowujemy łapkach i wcieramy w pokrojone kawałki - możemy nasmarować liście przed krojeniem co oszczędzi nam dużo pracy %-) posypujemy wybranymi przyprawami ale uwaga jak chcemy dodać pieprzu robimy to po pieczeniu inaczej czpisy mogą wyjść gorzkie. [...]
KAPUSTA KISZONA Z DODATKAMI potrzebne: • 1 kapusta biała ok. 3 kg, 2-4 większe marchewki, 1 duża cebula, kminek, sól (ok. 15,8 g / 1 kg kapusty); ewentualnie ciepła woda, jeśli soku będzie za mało - z kranu, osolona tak jak zalewa do ogórków kiszonych (1-1,5 łyżki na 1 litr wody – ma być wyraźnie słone, ale bez przesady); • naczynie do [...]
[...] polewamy rozwodnionym koncentratem. Na koniec posypujemy startym serem. Całość przykrywamy - przykrywką lub folią aluminiową. Jak lubimy bardziej przypieczone to na 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy, przykrywkę/folię. Pieczemy 45-60min, smacznego :-) Po wyjęciu kładziemy masło, żeby się rozpuściło. Można też polać czosnkową oliwą - [...]
[...] tymianku do dekoracji lub posiekana natka pietruszki + jak ktoś chce i może białe wino (ok ¼ szklanki, lub whiskey lub nawet brandy) • Jeśli mamy czas, wieczorem dnia poprzedzającego przygotowanie paszteciku zalewamy wątróbki mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki (będą miały nieco lepszy smak)- ja ten krok pomijam :) • Do rondla lub na [...]
[...] cytrynową oraz liście kaffiru. Ja zamiast trawy i tych liści (swoją drogą nie wiem, gdzie takie coś można kupić) dodałam sparzoną skórkę z ok. połowy cytryny na ok. 15 minut przed końcem gotowania się ryżu. Dodałam też soli i pieprzu cytrynowego (później odkryłam, że ten pieprz ma cukier, więc chyba bez tego by się obeszło). Przepis był dla ryżu [...]
[...] nasze zmieszane z miodem płatki na blachę i umieszczamy w piekarniku. Kroimy orzechy i owoce. Co 10-15 minut radzę wymieszać nasze płatki. Po ok.20 minutach można dodać orzechy. Na kilka minut przed wyciąganiem z piekarnika możemy dosypać owoce. Kiedy granola będzie chrupiąca i złocista wyciągamy i studzimy. Z jogurtem nat i cynamonem, mm <3
[...] Siekamy kolendrę i dodajemy do całości. W między czasie na suchej patelni "podsmażamy" mintaja z odrobiną soli. Podsmażyć możemy w jednym kawałku lub rozdrobnić przed wrzuceniem na patelnie. Jak przygotowaliśmy mintaja w jednym kawałku to po przygotowaniu rozdrabniamy go na mniejsze kawałki i dodajemy do guacamole i mieszamy. [...]
[...] podsmażamy kilka minut z każdej strony -całość zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną marchew, przyprawy,dusimy pod przykryciem do miękkości, zazwyczaj zajmuje to przynajmniej godzinę - pod koniec gotowania dodajemy pokrojone ogórki, po zdjęciu z gazu śmietanę 30 minut przed końcem gotowania można wsypać ryż albo kaszę i mamy jednogarnkowe danie.
[...] mąki, resztę wykorzystuję na chleb - gotujemy ok 15 min * w tym czasie podsmażamy boczek z kiełbasą *do zupy dodajemy boczek, kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, gotujemy ok 15min *dodajemy przed podaniem pokrojone jaja na twardo + ewentualnie łyżkę śmietany na talerzu Zmieniony przez - lorane w dniu 2013-03-27 14:30:54
[...] najlepiej taka, którą można na sztywno ubić:-D - 800 ml mleka - 1 kg twarogu - 100 g wiórek kokosowych - laska wanilii - 50 g masła - papier do pieczenia ***** ostrzegam przed wiaderkami z naturalnym serkiem na sernik Wersja dla gości:%-) - szklanka mąki pszennej - 6 jajek - proszek do pieczenia - 2 budynie waniliowe - cukier waniliowy - 800 [...]
[...] selerowe z przepisu Liqierka z tym, że jak smarowałam kokosowym i piekłam w tym samym czasie co rybę (ciut wcześniej wstawiłam frytki niż rybę). Nie przyprawiałam selera przed włożeniem do piekarnika - dopiero na talerzu lekko posoliłam. Na talerz najpierw wykładamy szpinak z sosu, na to kładziemy rybę i polewany reszta sosu. Smacznego! :-) [...]
[...] z piekarnika, kroimy dopiero po wystygnięciu ciacha. Smacznego };-) Uwagi dodatkowe Takie ciacho można trzymać nawet do 7 dni w lodówce. Jak dla mnie lepiej smakuje, jeżeli przed zjedzeniem wyciągniemy je z lodówy i poleży w temperaturze pokojowej. 100g to: 270kcal 9 białko 20tłuszczu 25węgle Zmieniony przez - liqierek w dniu 2013-06-02 12:24:24
[...] akurat chleb ? Nie jem pieczywa od mniej więcej roku. Co do ćwiczeń to oczywiście kolejność była taka że wyprosty (zamiast MC) i wiosło było po podciąganiu na drążku. Jednak od następnego tygodnia zrobię chyba MC lub wyprosty jako pierwsze przed drążkiem bo przy wiosłowaniu sztangą zaraz po wyprostach miałem jakiś taki dyskomfort w dole grzbietu.
[...] formy" z czerwca 2012 r. znad morza - 98 kilo wieprzka :) 2) zrobine dziś wieczorem na prędce :) 84 kg Tak sobie myślę, że jestem gdzieś w połowie drogi (i to ta cięższa przede mną) do jakiej takiej formy. Przyznam się, że moim niedoścignionym wzorem w tej materii jest RafałRRRR :) Do usłyszenia :) [...]