[...] stosuje się poważne środki farmakologiczne. Niemniej naukowcy sugerują, iż migrena charakteryzuje się zwiększonym stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym w mózgu; dlatego przeciwutleniacze mogą zapobiegać migrenie. Postanowili zbadać profilaktyczny wpływ złożonego leku składającego się z witamin C, E i N-acetylocysteiny (NAC) na migrenę. W [...]
Rola flawonoidów w zdrowiu człowieka Flawonoidy zawarte w wielu roślinach działają jak przeciwutleniacze, związki, które zapobiegają uszkodzeniom komórek poprzez działanie wolnych rodników. Mają zdolność „włączania” enzymów, które chronią komórki. Na poziomie tkanek niektóre flawonoidy wzmacniają drobne naczynia krwionośne zwane naczyniami [...]
[...] B, witaminę C oraz szereg minerałów, w tym potas, magnez, cynk, fosfor i żelazo. Zawierają też polifenole, takie jak garbniki i flawonoidy, które działają w organizmie jak przeciwutleniacze i pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem. Ponadto liście zawierają niewielkie ilości kwasów elagowych, które neutralizują czynniki rakotwórcze, a nawet [...]
[...] jeść w takiej właśnie postaci, ale często też są wykorzystywane do robienia domowych batoników czekoladowych. Poza zdrowymi dla naszego organizmu tłuszczami zawierają także przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia. Warto zaznaczyć, że ich smak jest dość mocno gorzki. Oliwa z oliwek Dieta śródziemnomorska jest często określana jako [...]
Kwas alfa-liponowy, w skrócie ALA, to bardzo silny przeciwutleniacz, który zdobywa coraz większą popularność wśród sportowców. Bierze udział w wielu procesach fizjologicznych, między innymi związanymi z wytwarzaniem energii w organizmie oraz przyspieszaniu metabolizmu. Podsumowanie Kwas alfa-liponowy to świetny antyoksydant, który wspiera nas we [...]
Dzięki rozwojowi wiedzy o żywieniu i suplementacji diety weganizm nie stanowi już takiego zagrożenia dla stanu odżywienia, jak jeszcze przed dekadą. W ostatnich latach wzrosła bowiem dostępność dobrej jakości preparatów ułatwiających zbilansowanie codziennych jadłospisów, dzięki czemu dieta roślinna może zaspokoić zapotrzebowanie nawet sportowców [...]
Antyoksydanty opóźniają starzenie się naszych komórek. Istnieje sporo produktów, które są bogate w przeciwutleniacze. Biolodzy z Clemson University w Stanach Zjednoczonych odkryli, że ekstrakt z żurawiny ma niezwykle silne działanie przedłużające życie. Podsumowanie Jeśli chodzi o nicienie, żurawina ma właściwości przedłużające im życie. [...]
Linia produktów NUTLOVE każdego dnia rozkoch**e w sobie tysiące osób na całym świecie, które delektują się słodkimi smakami wyśmienitych kremów, pysznych pralin, wyjątkowych ciastek, czy aksamitnych sosów. Seria ta swoją ogromną popularność zawdzięcza bardzo wielu zaletom. Zdrowe orzechy i kakao Orzechy stanowią aż 15% składu sosu, dzięki czemu [...]
Dzikie Róże to piękne kwiaty charakteryzujące się miękkimi płatkami oraz kolcami. Liczą ponad 100 gatunków i uznawane są za symbol piękna. Mniej znaną częścią róży są okrągłe, wypełnione nasionami owoce, które znajdują się pod płatkami. Dlaczego witamina C jest tak ważna? zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych pomaga obniżyć ciśnienie krwi u osób z [...]
Ludzie od dawna uznają kiszonki za zdrową żywność. Mówi się też, że picie soku z kiszonek może poprawić wydajność ćwiczeń oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są one bogate w sód, co niektórzy powinni uwzględnić, zanim zaczną pić większe ilości. Podsumowanie Picie soku z kiszonych ogórków jest zdrowe i przynosi wiele [...]
Zdrowe jelita to lepsze i szczęśliwsze życie... Stan naszych jelit i prawidłowa flora bakteryjna wpływają na wiele aspektów naszego zdrowia od kondycji psychicznej, przez układ odpornościowy, aż po choroby skóry. Podsumowanie Jak widzisz, nie tylko żywność jest źródłem ważnych dla jelit składników odżywczych. Znajdziesz je również w wymienionych [...]
[...] dzieje się to za sprawą dużej ilości witamin, minerałów i ich wpływu na nasze zdrowie. Pożywienie pochodzenia roślinnego jest naturalnie przeciwzapalne. Zawiera błonnik, przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze. Chroni nas to przed stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do różnych schorzeń. Wegetarianie i weganie mają zwykle niższą masę [...]
[...] z astmą również mogą odnieść korzyści z codziennego przyjmowania miodu (oczywiście, pierwszą linią leczenia pozostają w tym przypadku środki farmakologiczne). Miód zawiera przeciwutleniacze, wykazuje pewne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze, a wszystkie te właściwości sprawiają, że jest idealny do gojenia ran. [...]
[...] m.in. manganu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, kwasu foliowego, witaminy B1, B5 oraz w mniejszych ilościach B3 i B6. Płatki owsiane są bogate w przeciwutleniacze i korzystne związki roślinne zwane polifenolami. Najbardziej godna uwagi jest unikalna grupa przeciwutleniaczy zwanych awentramidami, które znajdują się [...]
[...] dnia może okazać się zgubienie kilku zbędnych kilogramów. Jakim cudem? Tasznik – właściwości zdrowotne Zawarty w taszniku kwas fumarowy oraz sulforafan, czyli tak zwane przeciwutleniacze, jak również fenole i flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne, doskonale wspomagają leczenie infekcji układu moczowego. Dodatkowo poprawiają [...]
[...] krążenia ). Myślę że gdybym zadał pytanie "jak nazywamy takie związki, zdecydowana większośc przeciętnych obywateli cywilizowanej częsci świata odpowiedzialaby bez namysłu - przeciwutleniacze! sądzę też, że 100% tychże obywateli jest wstanie wymienić chociaż pięć, a 80% świadomie uzupełnia nimi dietę (pozostałe 20% też to czyni, ale nieswiadomie, [...]
[...] wezwali konsumentów do zachowania ostrożności, jeśli chodzi o suplementy. Co najmniej 150 milionów Amerykanów regularnie przyjmuje suplementy diety, które często zawierają przeciwutleniacze. - Nie powinniśmy brać niczego do ust, jeśli nie wiemy, czy działa - mówi Christian Gluud ze szpitala uniwersyteckiego w Kopenhadze, który kierował [...]
Witam wszystkich :) Z przyjemnością rozpoczynam drugi (prowadzony przeze mnie) w tym dziale niezwykle obszerny temat Przez kilka lat zajmowałem się zagadnieniem które będę omawiał poniżej i chciałbym podzielić się z Wami moją wiedzą oraz doświadczeniem w tej dziedzinie Trochę tajemniczo rozpoczynam a to dlatego że owa tematyka dla wielu jest [...]
[...] polegały na mierzeniu zawartości przeciwutleniaczy w ponad 70 różnych gatunkach owoców, warzyw i napojów. Następnie w grupie ochotników analizowano, w jaki sposób różne przeciwutleniacze są przyswajane w organizmie po strawieniu pokarmu. Jedną z ciekawszych obserwacji był fakt, że kawa zawiera spore ilości tych związków. Przeciwutleniacze [...]
co sądzicie o uzupełnianianiu przeciwutleniaczy przy suplementacji buzerami NO, czy stosować kofaktory umożliwiające przemiany argininy wewnątrz organizmu? suplementować kofaktory takie jak kwas foliowy, witamine B3, wapń, l-norwaline(zapobiega przechodzeniu argininy w mocznik, ale o nią ciężko w postaci samodzielnego preparatu), cytruline? przy [...]