Alergia pokarmowa to reakcja organizmu na produkty pokarmowe (alergeny) powodowana pobudzeniem mechanizmów immunologicznych w ustroju. Rozwój alergii pokarmowej warunkują czynniki genetyczne, środowiskowe oraz czynniki wspomagające, do których zaliczamy niedojrzałość przewodu pokarmowego, choroby przewodu pokarmowego, wrodzone i nabyte defekty [...]
[...] nieoczyszczone są trudniejsze do strawienia, dzięki czemu pokarm jest trawiony dłużej, a energia z pożywienia jest uwalniana stopniowo. Kiedy spożyjemy węglowodany złożone: produkty pełnoziarniste - pełnoziarnisty chleb, owsianka, pełnoziarnisty ryż, kasze oraz warzywa - groch, fasola, bób, soja, soczewica, trawimy je stopniowo, toteż energia [...]
[...] powinno się układać w oparciu o bilans kaloryczny, który zależy od trybu życia i aktywności, koncentrując się przede wszystkim na produktach z grupy „wskazane", a eliminując produkty „niewskazane". Produkty z grupy neutralnej można stosować w ograniczonych, niewielkich ilościach. Do produktów zalecanych dla tej grupy krwi należą: 1. [...]
[...] produktów które zwróciły moją uwage. Starałem sie być obiektywny w opinii , wzorowac sie na opiniach użytkowników. Temat głownie stworzony dla tych, którzy chcą mieć produkty dobrej jakości. Wkradły sie tutaj produkty drogie, ale skoro juz sie tutaj znalazły to sa warte tej ceny. Myśle że ktoś doceni ten temacik i że komuś pomoże w [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam postanowiłem kilka miesięcy temu zrobić z siebie sprawnego i wysportowanego człowieka. Niestety moim głównym problemem jest to ,iż z różnego powodu przerywałem swoje cykle treningowe. Były to choroby,święta,wypadki etc. To mnie wybijało z rytmu i miałem spore problemy ,gdyż po tych okresach musiałem wracać do wyjściowej formy. Cchciałbym [...]
[...] aby to miało ręce i nogi? Zapoznajcie się z tabelami kalorycznymi, wystarczy wpisać w wyszukiwarce hasło "tabele kaloryczne". Następnie, odszukajcie - ile poszczególne produkty zawierają białka, węglowodanów i tłuszczy. Nie polecam liczenia kalorii, wiadomo, że chcąc masę, należy dostarczyć nadwyżkę kaloryczną. Jednak w przypadku [...]
[...] mlekowego. Podwyższony poziom mleczanów jest przyczyną dolegliwości występującej w postaci palenia wewnątrzmięśniowego. Od strony fizjologicznej wygląda to tak, że uboczne produkty przemiany materii i nadwyżka krwi, doprowadzone do krwi w związku z wykonaniem tych niepełnych powtórzeń, powodują obrzmienie komórek oraz wzrost naczyń włosowatych. [...]
[...] potrzebuję? c) Proste, czy złożone? d) Czym jest GI? e) Jaki jest wpływ GI na ciało? f) Zbyt mało, czy zbyt dużo węglowodanów? g) Superkompensacja glikogenu h) Przykładowe produkty o niskim GI i) Czym jest GL? j) Co jest ważniejsze – GI czy GL? k) Utrata masy ciała na diecie o niskim GI – czy dieta Montignaca jest naprawdę skuteczna? l) [...]
[...] Zapewni to odpowiednią ilość białka i wapnia - Jadać częściej ryby, drób, rzadziej wołowinę i wieprzowinę. - Jeść dużo warzyw i owoców, najlepiej surowych. - Jeść produkty zbożowe z tak zwanego grubego przemiału, czyli ciemne pieczywo, kasze. - Pić dużo płynów, najlepiej soków i wody mineralnej. Organizm nie będzie narażony na [...]
[...] powoduje wyczerpywanie zasobów paliwa - substancji odżywczych zgromadzonych "pod ręką" (w samych mięśniach), a także zapasów budowanych przez organizm. "Spaliny", czyli produkty uboczne pracy mięśni gromadzą się w nich i przeszkadzają w ich dalszej pracy. Dodatkowo pojawia się mechaniczne zniszczenie tkanki mięśniowej, które musi zostać [...]
[...] oszczędny. Magnez występuje w wielu produktach i racjonalna, zbilansowana dieta w pełni powinna zaspokoić potrzeby organizmu. Ważnymi źródłami magnezu są pełnoziarniste produkty zbożowe, suszone figi, orzechy, nasiona roślin strączkowych oraz warzywa zielonolistne Sód Sód jest głównym składnikiem wszystkich płynów ustrojowych, od którego w [...]
[...] się nieprawidłowym rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej. Nierównomiernie rozmieszczone grudki tłuszczu powodują powstawanie wolnych przestrzeni, w których zbiera się woda oraz produkty przemiany materii. Cellulit najczęściej pojawia się w takich miejscach jak brzuch, uda, pośladki oraz rzadziej piersi i przedramiona. Miejsca, w których występuje [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witajcie, jestem w trakcie układania diety na masę. Problem w tym, że mieszkam w internacie i obiad miałbym codziennie narzucony. Pod koniec roku zmienił nam się kucharz i sam nie wiem, jak to będzie wyglądało. Z tego co pamiętam było zawsze makaron w sosie, ryż z musem jabłkowym, ziemniaki ze kurczakiem/klopsem,a w piątki naleśniki czy ryba z [...]
[...] poziomu glukozy we kwi, gdyż gwaltownie zwiększają jej stężenie. Przykładami węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym są: cukry proste, białe pieczywo, przetworzone produkty z ziemniaków i kukurydzy, np. frytki, płatki kukurydziane, chipsy. Do produktów o niskim indeksie glikemicznym należą produkty o wysokiej zawartości błonnika, np. [...]
[...] się dużą przyswajalnością oraz wydalaniem (ewentualnych) nadwyżek wraz z moczem i kałem, co nie dopuszcza do hiperwitaminozy. Ciocia dobra rada W tej grupie znajdują się produkty, które nie są bezwzględnie potrzebne przeciętnemu adeptowi sportów walki, ale które mogą okazać się bardzo pomocne: 1.)Vitargo/ Vextargo/ Carbo. Czyli w skrócie [...]
[...] białek. Inny problem pojawia się, gdy w pokarmie nie ma wystarczającej ilości białek. Dotyczy to szczególnie osób, których głównym źródłem pożywienia są tanie słodzone produkty i napoje, także wegetarian i wegan, spożywających rafinowane produkty wymienione wyżej. Nieobcy jest też jedzącym chaotycznie pełnowartościowe produkty, w [...]
[...] strukturom organizmu, to jednak z powodu możliwych, szkodliwych skutków ubocznych nie jest uznawany za pokarm. Kwasy , których naturalnym źródłem są owoce, warzywa oraz produkty kwaśnej fermentacji, są ilościowo mało znaczące, lecz mogą wpływać na przemiany tłuszczów i węglowodanów. 95% energii swobodnie wykorzystywanej przez organizm [...]
[...] ze sprzedaży od roku 2010 informujemy, że: - wszystkie składniki zawarte w naszych produktach są dozwolone, legalne i w pełni bezpieczne dla konsumenta; - wszystkie nasze produkty będące w obrocie uzyskały pozytywne odpowiedzi z GIS na notyfikację produktu (w przypadku starszych produktów były to zezwolenia GIS na wytwarzanie i wprowadzanie do [...]
[...] produktów wymienionych poniżej. Z tych osmiu kategorii możecie dowolnie wybierać to, na co macie ochotę, beż żadnych ograniczeń i o każdej porze dnia. Wolno wam również te produkty dowolnie ze sobą łączyć. Zasada jest zatem prosta i nie podłega dyskusji: wszystko , co jest wymienione na zamieszczonej poniżej liście jest całkowicie dozwolone, a [...]
Badania nad indeksem glikemicznym rozpoczeły sie w 1980 roku. eksperci zaczeli podkreślać wartość diety wysokowęglowodanowej w życiu człowieka. Ideks glikemiczny klasyfikuje produkty na podstawie ich wpływu na poziom cukru we krwi. - produkty węglowodanowe które są szybko trawione w przewodzie pokarmowym mają wysoki indeks glikemiczny i powidują [...]