[...] fruktozą i śliwkami. Jaki byłby efekt każdy wie. Wniosek z tego że indeks glikemiczny niewiele ma wspólnego z zawartością cukrów? Ale przecież duża zawartość cukrów zwiększa poziom glukozy we krwi. Szczerze powiedziwaszy nie rozumiem tej sprzeczności. Może ktoś ma cos mądrego do powiedzenia w tej sprawie? Moderator Odżywianie i Suplementacja
[...] ludzi nie możemy jej trawić. Wchodzi w skład ścian komórkowych u roślin. Spożycie węglowodanów wywołuje wydzielenie do krwi przez trzustkę insuliny - hormonu który reguluje poziom cukru we krwi. Insulina powoduje przemianę glukozy w glikogen (charakterystyczny dla zwierząt i grzybów polisacharyd, który jako tzw. materiał zapasowy jest [...]
[...] i w kaloriach. Kolejny przykład tym razem ze strony detomaso. Śniadanie. Pierwszy posiłek zjadany rano też jest bardzo istotny. W ciągu nocy organizm utrzymuje stały poziom glukozy zużywając zapasy glikogenu zgromadzonego w wątrobie. Potrzeba wówczas węglowodanów dla energii i aminokwasów dla zapewnienia wysokiego poziomu we krwi tych [...]
nie radze zadnemu amatorowi eksperymentow z insulina - jesli wladujesz sobie tego za duzo, to poziom glukozy spadnie we krwi tak mocno, ze wywola hipoglikemie czy inaczej mowiac szok insulinowy - a to moze skonczyc sie nie dosc ze spiaczka to jeszcze nieodwracalnymi zmianami w mozgu. To dobre dla zawodowcow, z ktorymi wspolpracuja lekarze
[...] gdzie albo z czasteczek glukozy powstaja cukry zapasowe jak np. glikogen, albo sa uwalniane do krwi, kiedy jest na nie zapotrzebowanie. Insulina jest hormonem, ktory reguluje zawartosc glukozy we krwi, obnizajac jej poziom. A cukrzyca polega wlasnie na tym, ze trzustka wytwarza zbyt malo insuliny i poziom glukozy we krwi jest zbyt wysoki
[...] diety bym złapał z 5 kg bez kreatyny. I jeszcze jedno, co to są węglowodany glikemiczne ? Może chodziło ci o produkty o wysokim bilansie glikemicznym ( jak szybko podnoszą poziom glukozy we krwi ), ale jak tak to marchewka znajduje się tak pod koniec listy. Jeżeli chcesz łapać masę i siłę to stosuj trening cykliczny, a odpowiednio do niego [...]
[...] TRZEBA bezpośednio po aerobach zjeść cukry proste(banana). Na szczęście pdwyższone zurzycie WKT utrzymuje się jeszcze przez kilka godzin(ciągle chudniesz), a w tkance tłuszczowej podnosi się po 2 tyg treningów aerobowych poziom lipazy lipoproeinowej- jesteś bardziej gotowy do spalania tłuszczów. Już pisałem gdzie szukać szczegułów.
[...] jeszcze o niczym nie świadczy (to znaczy świadczy tylko o tym, że w momencie pobierania krwi było niskie). Sugeruję dokładniejsze badania. Noś przy sobie zawsze coś słodkiego (coś bogatego w węglowodany proste). Niski poziom cukru we krwi (hipoglikemia) może spowodować omdlenie, a spożycie czegoś słodkiego może przed tym uchronić. Al_Bundy_2
Dokładnie tak, badania niczego nie dowodzą, tylko tyle że w momencie badania był akurat niski poziom cukru. Na czczo to chyba zrozumiałe. Zresztą idź z tym do lekarza, tu nie forum medyczne. A spozywanie czegoś słodkiego nic nie da bo węglowodany proste co prawda krótkotrwale podnoszą stężenie glukozy we krwi lecz stężenie to spada po krótkim [...]
Oczywiście, że spożycie węglowodanów prostych powoduje tylko krótkotrwały wzrost stężenia glukozy we krwi. Wzrost stężenia uruchamia wydzielanie insuliny, która ten poziom obniża. Jednak niejednemu cukrzykowi łyżeczka cukru ratuje życie, gdy po zażyciu insuliny poziom glukozy we krwi spadnie poniżej minimalnej normy. Proponuję, abyś ten problem [...]
[...] uwagę wszystkim poencjalnym koksiarzom, którzy przychodzą tu po radę, na konieczność kontroli organizmu przed cyklem. Co należy zkontrolować? MORFOLOGIA. Szczególnie poziom PLT. Jest to ważne ponieważ małopłytkowość (500tys) to ryzyko zatorowości-szczególnie na cyklu(udokumentowane śmiertelne przypadki zatorowości płucnej) AST, ALT. [...]
[...] dyscypliny, czasu trwania wysiłku, jego charakteru i intensywności, a także fazy cyklu treningowego. Nie bez znaczenia jest również wiek zawodnika, stan jego zdrowia oraz poziom wytrenowania. Przestrzeganie określonych reguł żywieniowych nabiera szczególnego znaczenia w okresie przerw między treningami, kiedy organizm dąży do wyrównania strat [...]
wszystko pięknie i fachowo ale jednego nie rozumiem glukoza to cukier prosty więc spożywanie glukozy spowoduje nagłe wytorzenie insuliny co z koleji spowoduje obniżenie poziomu glukozy w krwi? to jak zachowac odpowiedni poziom glukozy we krwi?? "sztuką jest zyć a prawdziwym arcydziełem żyć i nie zejść na psy"
[...] oraz złożoność budowy skrobii (wyróżniamy tu amylozę i amylopektynę), bowiem skrobia pochodząca z różnych źródeł nie jest dokładnie taka sama. O tym jak szybko wzrośnie poziom cukru we krwi mówi tzw. wskaźnik glikemiczny danego pokarmu. Najwyższy ma oczywiście sama glukoza (100). Im ten wskaźnik niższy tym dany produkt powoduje mniejszy skok [...]
[...] białka są rozkładane na poszczególne aminokwasy niezbędne do budowy tkanek i syntezy własnego białka organizmu. Poniżej podaje zalecane dawki białka w zależności od poziomu aktywności. Poziom aktywności Współczynnik przeliczeniowy Tryb siedzący, sporadyczne ćwiczenia - 0,8 g na kilogram wagi ciała Aktywni sportowcy - [...]
[...] ) wiąże się ze wzrostem stężenia trójglicerydów w osoczu, LDL ( złego cholesterolu ) i prawdopodobieństwa wystąpienia ujemnego bilansu azotowego, jak również ze spadkiem poziomu HDL ( dobrego cholesterolu ) i testosteronu we krwi. Po za tym nie biegamy w maratonie. Dieta wysokowęglowodanowa nie wpływa korzystnie ani na skład ciała, ani na [...]
[...] ilości glukoza bezpośrednio z pożywienia bądź wytworzona w wątrobie z aminokwasów, to ona będzie zużywana a nie kwasy tłuszczowe. We krwi zawsze będzie utrzymany podstawowy poziom glukozy potrzebny do pracy mózgu przez przemianę (spalanie) aminokwasów mięśniowych - to jest właśnie 'palenie mięśni' w czasie treningu. Dopiero po zakończeniu [...]
[...] hypotonia ortostatyczna - wstajesz, to krew siłą ciężkości pędzi w nogi, a potrzeba w głowie żebyś nie zemdlał - tym więcej jej zabierają mięśnie, im większy jesteś. To się może zdarzać, szczególnie, kiedy na dworze jest niskie ciśnienie a poziom glukozy w surowicy spada. Mózg nie ma tlenu i żarcia. Koniec wykładu. Pozdrawiam. Dariusz Czarnecki
[...] tkanka tłuszczowa. Ale nie wolno sądzić, że picie może pomóć w odchudzaniu. Gdy organizm spala alkohol, nie spala tłuszczu, który zostaje odłożony na potem. Ponadto alkohol opóżnia proces tworzenia się glukozy. Wówczas spada poziom cukru we krwi, a to powoduje zaostrzenie się apetytu na przekąski od których owszem przybywa kilogramów."
[...] tłuszczowych do glukozy i dalej do glikogenu. Tłuszcz jest spalany powysiłkowo na wyrównanie deficytu energetycznego. I podczas wysiłku, i po wysiłku organizm musi utrzymać poziom glukozy we krwi (bez tego mózg by zdechł i do tego celu zużywa cały czas glikogen (rozkładany do glukozy) oraz syntetyzuje w wątrobie glukozę z kwasu mlekowego i [...]