[...] dbamy o linię. Czy trzeba rezygnować ze smażonych potraw? Niekoniecznie! ALLNUTRITION ma na to sposób i przygotowało kolejną serię produktów dietetycznych. Niskokaloryczne oleje w sprayu nie są nowością na rynku, ale w przypadku Allnutrition nacisk jest na wysoką jakość produktów oraz dodatkowe walory smakowe. Warto zatem zwrócić na nie uwagę. [...]
[...] stosuje się tę technikę najczęściej wobec tłuszczy nienasyconych, głównie pochodzących z olejów roślinnych. Dodatek wodoru sprawia, że płynne w temperaturze pokojowej oleje nabierają konsystencji stałej. Kwasy tłuszczowe przechodzą w tym procesie w konformację trans, która powszechnie uznawana jest za szkodliwą dla układu [...]
Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] osoby, które nie interesują się zdrową dietą, po prostu powielają zasłyszaną opinię i nie poświęcają nawet 5 minut, by zweryfikować mit. Ostatnio słyszałem opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. Postanowiłem rzucić trochę światła na tę kwestię. Wyniki badań: olej z orzechów włoskich z Chin maksymalnie zawierał 11,2 mg [...]
[...] w jogurtach, smażone z dużą ilością tłuszczu warzywa). Często winowajcą i przyczyną zwiększania otłuszczenia sylwetki wcale nie są warzywa (np. ziemniaki, brokuły), ale oleje, masło i inne tłuszcze, którymi są zalane (dla poprawy walorów smakowych). Korzystne są pomidory, ale sytuacja zmienia się diametralnie, gdy są spożywane w postaci [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
[...] nie da, więc jeżeli chodzi o pielęgnację twarzy to wybieram marki takie tak: Norel, Estee Lauder czy Lancome. Do włosów używam tylko kosmetyków serii Herbal plus, naturalne oleje np. z bawełny czy arganu. Zdradź nam gdzie najczęściej jeździsz na wakacje i jakie jest Twoje wymarzone miejsce by je spędzić? Różnie... nigdy nie planuję wakacji. [...]
[...] wśród tłuszczów roślinnych (64.44 g). „Przebijają go” tylko olej z pestek winogron i olej szafranowy. Równie niekorzystny (pod względem proporcji o-3/o-6) są oleje sezamowy i z zarodków pszennych. I wcale nie chodzi już o samo smażenie, tylko o to, iż w diecie zachodniej przeważają tłuszcze omega-6, a bardzo mało jest kwasów [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
Budowa masy mięśniowej wymaga dostarczenia odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami [...]
[...] takich jak słonecznik, migdały, orzechy włoskie, oliwki, awokado, kokos i wiele innych. Każdy rodzaj oleju ma swój własny skład chemiczny, co oznacza, że niektóre oleje lepiej nadają się do sałatek, a inne do smażenia mięsa. Jedną z najważniejszych rzeczy, które należy wziąć pod uwagę podczas kupowania oleju lub innego tłuszczu, jest [...]
[...] Podsumowanie: tłuszcz na talerzu powoduje, że będziesz tłusty? To zależy, ile tego tłuszczu masz w diecie. Pofolgowanie sobie, np. gęste podlewanie potraw oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, zjadanie garści migdałów, dużych ilości awokado, dostarczanie dużych ilości nawet najzdrowszych tłuszczów może tuczyć. Są ludzie, którzy twierdzą, że [...]
Gdyby chcieć odpowiedzieć na to pytanie, powstałby duży problem. Ale cóż, można spróbować, bazując na danych naukowych, które były publikowane i to nie tylko w ostatnich latach. Podsumowanie Być może duża ilość kwasów omega-6 sprzyja indukcji stanu zapalnego, gdyż kwas linolowy jest prekursorem prostaglandyn. Prostaglandyny pośredniczą w [...]
[...] ww. produktów. Do dzisiaj wiele osób unika masła, wybierając szkodliwą dla zdrowia margarynę lub inne, również kontrowersyjne pod względem wpływu na ustrój człowieka oleje roślinne. Inni sądzą, że przyczyną wszelkich chorób jest cukier. Kiedyś modne było rezygnowanie z pieczywa. Czytałem wiele artykułów, w których bezbłędnie i u każdego [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]