najlepsze oleje do smazenia to rafinowana oliwa z oliwek, rafinowany olej rzepakowy, olej z awokado i olej kokosowy. unikalbym smazenia na masle, masle klarowanym oraz smalcu. Zmieniony przez - czellista w dniu 2018-08-30 17:35:22
najlepsze oleje do smazenia to rafinowana oliwa z oliwek, rafinowany olej rzepakowy, olej z awokado i olej kokosowy. unikalbym smazenia na masle, masle klarowanym oraz smalcu. Zmieniony przez - czellista w dniu 2018-08-30 17:35:22 Smalec i masło klarowane dlaczego wyeliminowałes ?@) Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2018-08-30 20:37:15
Olej rzepakowy nadaje się tak do smażenia (rafinowany), jak i (przede wszystkim) jadania na surowo. Warto do surówek kupić olej bio, tłoczony na zimno, nierafinowany. Ma wiele zalet, np. jest dobrym źródłem wit.E, ma bardzo dobre proporcje kwasów tłuszczowych, mało nasyconych kwasów tłuszczowych. Natomiast dziwna jest Twoja logika WnMPapa, że [...]
Każdy olej rzepakowy czy jest rafinowany,czy nie nadaje się do smażenia,nawet kujawski jest tłoczony na zimno,tylko że jest rafinowany bo jest robiony przemysłowo,a oczywiście lepszy jest nierafinowany.Pozdrawiam.
Dokładnie olej sezamowy ma niekorzystne proporcje o3 i o6. Jako urozmaicenie jeżeli Ci smakuje możesz czasem zjeść. IMO ja bym zamienił oliwę na lniany, masło klarowane, oliwki, smalec, olej kokosowy. a dlaczego tak często jest olej lniany?? Z tego co czyta to widzę ze najlepszy jest olej rzepakowy tłoczony na zimno nie rafinowany??
[...] lepszego niz omega3 w tabs. co?:)(charon tak powaznie to dzieki za wytykanie kazdego błedy. Ty jestes mistrzem a ja ucze dzieki temu wytykaniu wiecej) Do rzeczy! Co do "oleju":) ciezko zastąpić oliwke z oliwek bo jest swietnym nośnikiem tłuszczy omega-9 czyli jednonienasyconego kwasu oleinowego i ma mnustwo składnikow [...]
[...] go nie uwzględniam. Znalazł się incydentalnie jako zamiennik pestek dyni, które czasem trudno dostać. %-) Znacznie większym problemem jest to, że dotychczas spożywałem olej rzepakowy jako źródło o9 i to rafinowany, a większość z kwasów wielonienasyconych to były omega 6. Jednak tak jak pisałem wcześniej to ulegnie zmianie w czwartek gdy [...]
a wracajac do oleju rzepakowego canola czy olej kujawski, tłoczony na zimno, skład: rafinowany olej rzepakowy z pierwszego tloczenia to to samo?? kwasy tluszczowe nasycone 7gr kwasy tluszczowe jednonienasycone 66gr kwasy tluszczowe wielonienasycone 27gr nadaje sie do czegos? smazenia? salatek? zrodlo o-3 ??
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] trans. Co wnich takiego zlego? Odswiezam W tłuszczu mlecznym są kwasy tłuszczowe o konfiguracji Trans, np. CLA, nie znaczy że jest szkodliwy. Ogólnie jeśli są jakieś mixy, to już wiadomo że produkt przetworzony więc z reguły odpada. Jest tam olej rzepakowy, nie wiadomo jaki. Raczej nie jest nierafinowany tłoczony na zimo, tylko rafinowany
[...] - ryż biały Źródła białka: - jaja - pierś z kurczaka - pierś z indyka - polędwiczka wieprzowa - filet schabowy - wołowina - polędwica wołowa - ryby - ser twarogowy Źródła tłuszczy: - olej lniany - oliwka z oliwek - olej słonecznikowy - olej rzepakowy Pamiętaj aby przy kupnie zwrócić uwagę na to aby olej był z pierwszego tłoczenia, nie rafinowany.
[...] cukier, tluszcze roslinne, majo, etc... czytaj sklad, a najlepiej sama je sobie przyrządzaj z ulubionych warzyw. chleb zytni razowy to "samoróbka", czy jakis kupny? olej rzepakowy jak mniemam, to zapewne rafinowany- zamien go na oliwe, tran, olej kokosowy, awokado. jedz tluste mięcha, ryby morskie- tluste najlepiej. slonecznik to [...]
niekoniecznie moze być olej rzepakowy z 1 tłoczenia rafinowany np. wtedy kiedy to tłoczenie nie było na zimno musi być napisane olej nierafinowany tłoczony na zimno ( najbardziej wartościowy )
Cześć, mam jakiś dziwny olej kujawski tłoczony na zimno a z drugiej strony na etykiecie pisze 100% rafinowany olej rzepakowy. Nada się do smażenia? jednonienasycone 64 wielo 20
[...] ryżu produkcji UncleBensa dostępnym w kazdym supermarkecie? "no i punkt kulminacyjny omega trzy ha h ah ha trzeba kupowa w kapsułkach albo zjada w rybach i do tego olej lniany o którym wspominałeś a wiesz jaka jest zawartoś omega 3 w oleju lnianym???" nie rozumiem co tu piszesz bo jakoś to dziwnie brzmi :) tzn. trzeba jesc omega 3 [...]
[...] tłuszczu w diecie. Jednak z racji zawartego w nim kwasu erukowego, podchodze do niego bezpiecznie - czyli nie traktuje go jako glowne zrodlo tluszczu w diecie. I mowa tu o oleju rzepakowym tloczonym na zimno. W stosunku do rafinowanego bedzie sie trzymał tego, co mi wiadomo na ten temat i jesli już używałbym go do smażenia. Proponuje [...]
Tłuszcze są ważne, doczytaj sobie o nich i próbuj włączyć tak, by Ci pasowały smakowo i do przygotowywania posiłków. Masło, smalec, olej kokosowy (bardzo dobry do smażenia), oliwa z oliwek dobrej jakości (niestety droga), olej lniany wysokolinolenowy (min.50% omega3 w składzie - ważne!), olej rzepakowy - najlepiej zimnotłoczony i bio , a do [...]
[...] - ser twarogowy chudy lub półtłusty - odżywkę białkową Zauważyłem również że brakuje źródeł zdrowych tłuszczy, możesz dorzucić do płatków kilka orzechów włoskich lub łyżkę oleju rzepakowego, oliwy z oliwek. Posiłek 2: Pierś z kurczaka/kotlet z piersi? - 200g - 2x21,5 - 2x1,3 - 0 chleb przenno-żytni/razowy - 100g - 4,6 - 1,1 - 43,7 pasztet z [...]
Olej rzepakowy jest OK, ale proponuję sięgać po ten nierafinowany (który jest trudno dostępny), a nie rafinowany typu kujawski, tec... Olej rzepakowy ma lepszy stosunek o6 do o6 niż oliwa, ale oliwa extra virgin bije go na głowę obecnością bioaktywnych związków jak oleuropeina, beta-sitosterol, oleokantal, skwalen i innych... problem z oliwą jest [...]
czy moge zamiast oliwy stosowac ten olej - Lidl Vita d'Or Olej rzepakowy tloczony na zimno? powinien byc nie rafinowany, ale akurat tego tam nie pisza i czy nadaje sie do smazenia zamiast zwyklych oleji?