SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Frytki

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 5062

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 544 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 6789
monkey22
A wiec tak . 2 duże ziemniaki mi wyszło około 500g z czego już jako frytka waga pokazała 220g . Odnośnie piekarnika :D <hmmm> nie posiadam :D i nauczyłem się z tym żyć , nei mam mikrofali , piekarnika i grila hehe :D

Zadałem pytanie bo jednak raz na miesiąc lub na dwa miesiace najdzie mnie ochota zrobić sobie frytki a ze kazdy przeklina olej rzepakowy to pomyslałem o smalcu który u mnie głónie do smażenia i kanapek wpada :D

Nigdy nie jadam kupnych frytek .



Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2017-02-06 14:58:56



Kto przeklina olej rzepakowy? Gdy w dziale odżywianie radziłem się o olej rzepakowy, to radzili mi, że jest zdrowy i ma dużo omega 3 i ogólnie to na przemian z oliwą i masłem klarowanym stosować. O co chodzi?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 444 Napisanych postów 2520 Wiek 26 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 266183
Tu już bardziej kwestie światopoglądowe i każdy będzie gadał co innego. Mimo sporej zawartości o3, o6 prawdopodobnie i tak przyjmuję się u nas z rzepakowego w większym stężeniu. ALA konwertuje do EPA i DHA na słabym poziomie. Poza tym te same enzymy rozkładają omegę 6 i omegę 3, więc o6 jest na 1 miejscu. Tym bardziej, przy bardzo dużym spożyciu omega 6 w codziennej diecie, teoretycznie kwasy EPA i DHA mogą nawet nie powstać
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68521
Olej rzepakowy nadaje się tak do smażenia (rafinowany), jak i (przede wszystkim) jadania na surowo. Warto do surówek kupić olej bio, tłoczony na zimno, nierafinowany. Ma wiele zalet, np. jest dobrym źródłem wit.E, ma bardzo dobre proporcje kwasów tłuszczowych, mało nasyconych kwasów tłuszczowych. Natomiast dziwna jest Twoja logika WnMPapa, że skoro ma mało o3, to nie warto go jeść - przecież ten olej właśnie poprawia proporcje o3:o6 w diecie do takiego poziomu, żeby konwersja była dobra... Mamy mało tanich i pewnych źródeł ALA do wyboru (olej lniany jest nietrwały, orzechy włoskie drogie) - na tym tle rzepak wypada bardzo dobrze. Aby konwersja była dobra, nie należy go jednak smażyć.
http://potreningu.pl/articles/3494/tansza-alternatywa-dla-oliwy-z-oliwek

Pozdrawiam.


Zmieniony przez - M-ka w dniu 2017-02-12 11:00:19
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 544 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 6789
M-ka a czy nadaje się do marynaty / obtoczenia karkówki i grilowania w piekarniku ? Pozdrow!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14678 Napisanych postów 53199 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400739
Pisząc o smażeniu M-ka na pewno miała na myśli każdą obróbkę termiczną. Rzepak jadaj na zimno

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68521
Tak, praktycznie wszystko jedno smażenie czy pieczenie - liczy się wysokość temperatury i czas, jaki jest potrzebny. Do pieczenia mięsa olej rzepakowy już nie bardzo się nadaje, bo to jest długotrwała obróbka i w dość wysokiej temperaturze. Chociaż jeśli jest to marynata z dodatkiem ziół i przypraw, to antyoksydanty w nich zawarte częściowo na pewno niwelują szkodliwe zmiany zachodzące w oleju pod wpływem temperatury. Lepszy jednak byłby typowy tłuszcz odporny na wysokie temperatury i dłuższą obróbkę, jak olej kokosowy, smalec, masło klarowane.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 444 Napisanych postów 2520 Wiek 26 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 266183
Dlatego napisałem, że olej rzepakowy to kwestia bardzo indywidualnego podejścia, stosuję go bardzo okazjonalnie, taka droga po prostu bardziej do mnie trafia. Jak może poprawiać proporcje (przy założeniu, że faktycznie o6 wygrywa walkę z o3 przy rozkładzie przez enzymy), jeśli tej o6 dostarczamy więcej? Będzie to co najwyżej znikoma poprawa.
Co jest nie tak z tłuszczami nasyconymi?


Zmieniony przez - WnMPapa w dniu 2017-02-12 13:44:16
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94902 Napisanych postów 364898 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670403
ja frytki z kombiwaru podjadam najczęściej

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68521
WnMPapa
Dlatego napisałem, że olej rzepakowy to kwestia bardzo indywidualnego podejścia, stosuję go bardzo okazjonalnie, taka droga po prostu bardziej do mnie trafia. Jak może poprawiać proporcje (przy założeniu, że faktycznie o6 wygrywa walkę z o3 przy rozkładzie przez enzymy), jeśli tej o6 dostarczamy więcej? Będzie to co najwyżej znikoma poprawa.
Co jest nie tak z tłuszczami nasyconymi?


Mając w diecie alternatywne źródła ALA, wit.E, na pewno można sobie całkowicie odpuścić rzepak. Nie mając ich, na pewno warto go włączyć, bo ALA same w sobie (nieskonwertowane do EPA i DHA) mają pozytywny wpływ na metabolizm, poprawiają wrażliwość insulinową.

Jak może poprawiać proporcje? Proporcja to ilość o3 w stosunku do o6, czyli jeśli olejem rzepakowym zastąpimy jakiś tłuszcz pozbawiony o3 lub zawierający ich mało, to proporcja automatycznie się poprawia. Czym lepsze proporcje w diecie, tym lepsza też konwersja. A nawet, jeśli konwersja nie jest zbyt wielka, to zawsze dostarcza jakiejś dodatkowej ilości EPA i DHA w organizmie, a ALA same w sobie też są wartościowe.
http://potreningu.pl/articles/4663/kwas-alfa-linolenowy--dziala-czy-nie

Nie napisałam nigdzie, że nasycone tłuszcze są złe, tylko że zaletą oleju rzepakowego jest niska ich zawartość, a to różnica.
Nadmiar tłuszczu nasyconego jest niekorzystny, więc mając w diecie różne źródła tłuszczy nasyconych, nie ryzykujemy dodatkowego "podbijania" ich, używając oleju rzepakowego. Oczywiście jest to sprawa względna, zależy jaką kto ma akurat dietę. Przeciętna dieta zachodnia zawiera nadmiar tłuszczy nasyconych i obniżenie ich będzie korzystne.


Zmieniony przez - M-ka w dniu 2017-02-12 14:46:31
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 444 Napisanych postów 2520 Wiek 26 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 266183
Okej, źle odebrałem kwestie tłuszczów nasyconych . Wiadomo - jak wszystko w nadmiarze, lub w zbyt małej ilości jest złe. Zresztą raczej można w większości zaobserwować dietę ubogą w tłuszcze nasycone, a w nadmiarze nianasyconych niż przeciwnie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Śniadania oraz urozmaicenie ryżu

Następny temat

Ciacho czekoladowe z mascarpone by cod123

WHEY premium