[...] dopingu). Zbyt wysoki hematokryt oznacza ryzyko zakrzepowo-zatorowe, CRP – białko C-reaktywne, obrazuje stan zapalny, MCV – średnia objętość krwinki czerwonej, przekroczenie normy mówi o anemii (niedobór B12), MCH - średnia masa hemoglobiny w erytrocycie, niedobór oznacza anemię, Poziom cukru (glukoza na czczo) – zbyt wysoki wynik może wskazywać [...]
[...] nerek związane z dietą wysokobiałkową są niespotykane w środowisku kulturystycznym. A przecież dziesiątki tysięcy ludzi od kilkudziesięciu lat przekraczają zalecane normy spożycia protein . W wyprawie Lewisa i Clarka przez Amerykę mężczyźni spożywali nawet 4 kg mięsa bizona dziennie. To ponad 600 g protein dziennie! Nie muszę dodawać, iż [...]
Z siłownią jest często związany nurt powierzchownej wiedzy opartej o wybiórcze cytowanie informacji. Skąd czerpać informacje? Na pewno nie z Youtube, Instagrama, Facebooka czy "bucowatych" celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. [...]
[...] dużych stężeniach, których tu nie zaobserwowano). Reszta wyników jest dla mnie szokująca, ponieważ: Enzymy wątrobowe minimalnie i w sposób nieistotny klinicznie odbiegały od normy (ALAT, ASPAT), GGTP (Gamma-glutamylotransferaza) była w dolnej granicy normy. Co oznacza? Brak obciążenia wątroby. Stężenie glukozy we krwi było dość stabilne i spadało [...]
[...] u kobiet w okresie po menopauzie. Spoglądajmy więc na własne wyniki badań krwi, powtarzane po 30. roku życia raz na 5 lat. Spoglądajmy na skład leku wielowitaminowego i na normy żywieniowe. Nie zapominajmy o aktywnym uprawianiu sportu. Rola wysiłku mięśniowego w utrzymaniu zdrowia jest niedoceniona. Nawet najlepiej skomponowane tabletki [...]
[...] gdy występują permanentnie mogą być objawem zaburzeń przemiany węglowodanowej i tłuszczowej oraz źle leczonej cukrzycy. - urobilinogen (powstaje z bilirubiny) przekroczone normy mogą tutaj dawać sygnał ostrzegawczy dla wątroby (jej marskości lub zapaleniu) - kreatynina jeśli wyniki są podwyższone mogą oznaczać pogorszenie się wydalnicze nerek. [...]
[...] Źródła Najwięcej manganu zawierają pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, zielone warzywa, groszek, buraki, herbata, fasola, szpinak. Dzienne zapotrzebowanie Zalecane normy dziennego spożycia manganu wynoszą: niemowlęta do roku - 0,3 do 1 miligrama, dzieci do 10 lat - 1 do 3 miligramów, młodzież powyżej 10 lat i dorośli 2,5 do 5 [...]
[...] Źródła Najwięcej manganu zawierają pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, zielone warzywa, groszek, buraki, herbata, fasola, szpinak. Dzienne zapotrzebowanie Zalecane normy dziennego spożycia manganu wynoszą: niemowlęta do roku - 0,3 do 1 miligrama, dzieci do 10 lat - 1 do 3 miligramów, młodzież powyżej 10 lat i dorośli 2,5 do 5 [...]
[...] częstszego monitorowania. Donoszono o przemijającym i odwracalnym podwyższeniu poziomów aminotransferaz wątrobowych. W wielu przypadkach zmiany te znajdowały się w zakresie normy, a podczas leczenia dochodziło do powrotu do ich wartości wyjściowych. W przypadku utrzymującego się istotnego klinicznie wzrostu poziomów aminotransferaz należy jednak [...]
[...] ciała, czyli taka, która gwarantuje nam zdrowie; 25-30 kg/m2 to nadwaga; 30-40 kg/m2 to już otyłość; powyżej 40 kg/m2 to otyłość olbrzymia. Tak wiec kilka kilogramów powyżej normy stanowi nadwagę, kilkanaście - to już otyłość. Warto wspomnieć, że Amerykanie obniżyli najniższe BMI do 18,5 kg/m2, ponieważ w dużych badaniach epidemiologicznych [...]
[...] CICHE NIEBEZPIECZEŃSTWO..." „Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i fatalne konsekwencje dla organizmu. Nasze nawyki żywieniowe i styl życia powodują jednak ciągłe zakwaszanie, które w końcu doprowadza do zużycia [...]
[...] osób ćwiczących na białko należy stwierdzić, że trening fizyczny wymaga dostarczania w diecie większych ilości tego składnika pokarmowego, zwłaszcza u osób młodych. Ogólne normy, które przewidziane są dla przeciętnego człowieka, mogą być niewystarczające, jednak nie ma żadnych podstaw naukowych do tego, aby spożywać więcej niż 2-3 gramy białka [...]
[...] osób ćwiczących na białko należy stwierdzić, że trening fizyczny wymaga dostarczania w diecie większych ilości tego składnika pokarmowego, zwłaszcza u osób młodych. Ogólne normy, które przewidziane są dla przeciętnego człowieka, mogą być niewystarczające, jednak nie ma żadnych podstaw naukowych do tego, aby spożywać więcej niż 2-3 gramy białka [...]
[...] osób ćwiczących na białko należy stwierdzić, że trening fizyczny wymaga dostarczania w diecie większych ilości tego składnika pokarmowego, zwłaszcza u osób młodych. Ogólne normy, które przewidziane są dla przeciętnego człowieka, mogą być niewystarczające, jednak nie ma żadnych podstaw naukowych do tego, aby spożywać więcej niż 2-3 gramy białka [...]
[...] osób ćwiczących na białko należy stwierdzić, że trening fizyczny wymaga dostarczania w diecie większych ilości tego składnika pokarmowego, zwłaszcza u osób młodych. Ogólne normy, które przewidziane są dla przeciętnego człowieka, mogą być niewystarczające, jednak nie ma żadnych podstaw naukowych do tego, aby spożywać więcej niż 2-3 gramy białka [...]
[...] kawałek poza obszarem tego zaczerwienienia) były czerwone. Cała skóra w tamtym miejscu była podrażniona. Kilka minut po ataku wszystko zniknęło... i wszystko wróciło do normy. Tak, jakby tam niczego nigdy nie było. Od czasu tego ostrego świądu oczywiście mam kilka razy/raz dziennie (zależy co robię w danym dniu) takie ataki. Ale już [...]
[...] potas; profil lipidowy - cholesterol, triglicerydy, cholesterol HDL profil tarczycowy - TSH, w T4. Każdy składnik oceniany podczas tego badania ma ustalone granice normy (wartości referencyjne). Mogą się one nieznacznie różnić w zależności od przyjętych ustaleń danego laboratorium. Każdy składnik osocza jest oznaczany skrótem, a bywa i [...]
[...] kwasów a dolegliwości reumatyczne. Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i fatalne konsekwencje dla organizmu. Nasze nawyki żywieniowe i styl życia powodują jednak ciągłe zakwaszanie, które w końcu doprowadza do zużycia [...]
[...] równowadze – to 7,35-7,45 (odczyn lekko zasadowy). Dokładniej – krew powinna mieć w normalnym, zdrowym organizmie pH 7,34, a limfa 7,41. Jako granice normy przyjmuje się odczyn o wartości 7,0-7,7. Wartość pH nie może być wyższa, ponieważ zaburzy to oddawanie tlenu przez erytrocyty (czerwone ciałka krwi) do tkanek i [...]