[...] nerek związane z dietą wysokobiałkową są niespotykane w środowisku kulturystycznym. A przecież dziesiątki tysięcy ludzi od kilkudziesięciu lat przekraczają zalecane normy spożycia protein. W wyprawie Lewisa i Clarka przez Amerykę mężczyźni spożywali nawet 4 kg mięsa bizona dziennie. To ponad 600 g protein dziennie! Nie muszę dodawać, iż [...]
[...] częstszego monitorowania. Donoszono o przemijającym i odwracalnym podwyższeniu poziomów aminotransferaz wątrobowych. W wielu przypadkach zmiany te znajdowały się w zakresie normy, a podczas leczenia dochodziło do powrotu do ich wartości wyjściowych. W przypadku utrzymującego się istotnego klinicznie wzrostu poziomów aminotransferaz należy jednak [...]
[...] osób ćwiczących na Białko należy stwierdzić, że trening fizyczny wymaga dostarczania w diecie większych ilości tego składnika pokarmowego, zwłaszcza u osób młodych. Ogólne normy, które przewidziane są dla przeciętnego człowieka, mogą być niewystarczające, jednak nie ma żadnych podstaw naukowych do tego, aby spożywać więcej niż 2-3 gramy białka [...]
[...] gdy występują permanentnie mogą być objawem zaburzeń przemiany węglowodanowej i tłuszczowej oraz źle leczonej cukrzycy. - urobilinogen (powstaje z bilirubiny) przekroczone normy mogą tutaj dawać sygnał ostrzegawczy dla wątroby (jej marskości lub zapaleniu) - kreatynina jeśli wyniki są podwyższone mogą oznaczać pogorszenie się wydalnicze nerek. [...]
[...] CICHE NIEBEZPIECZEŃSTWO..." „Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i fatalne konsekwencje dla organizmu. Nasze nawyki żywieniowe i styl życia powodują jednak ciągłe zakwaszanie, które w końcu doprowadza do zużycia [...]
[...] równowadze – to 7,35-7,45 (odczyn lekko zasadowy). Dokładniej – krew powinna mieć w normalnym, zdrowym organizmie pH 7,34, a limfa 7,41. Jako granice normy przyjmuje się odczyn o wartości 7,0-7,7. Wartość pH nie może być wyższa, ponieważ zaburzy to oddawanie tlenu przez erytrocyty (czerwone ciałka krwi) do tkanek i [...]
[...] kwasów a dolegliwości reumatyczne. Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i fatalne konsekwencje dla organizmu. Nasze nawyki żywieniowe i styl życia powodują jednak ciągłe zakwaszanie, które w końcu doprowadza do zużycia [...]
[...] Źródła Najwięcej manganu zawierają pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, zielone warzywa, groszek, buraki, herbata, fasola, szpinak. Dzienne zapotrzebowanie Zalecane normy dziennego spożycia manganu wynoszą: niemowlęta do roku - 0,3 do 1 miligrama, dzieci do 10 lat - 1 do 3 miligramów, młodzież powyżej 10 lat i dorośli 2,5 do 5 [...]
[...] osób ćwiczących na białko należy stwierdzić, że trening fizyczny wymaga dostarczania w diecie większych ilości tego składnika pokarmowego, zwłaszcza u osób młodych. Ogólne normy, które przewidziane są dla przeciętnego człowieka, mogą być niewystarczające, jednak nie ma żadnych podstaw naukowych do tego, aby spożywać więcej niż 2-3 gramy białka [...]
[...] potas; profil lipidowy - cholesterol, triglicerydy, cholesterol HDL profil tarczycowy - TSH, w T4. Każdy składnik oceniany podczas tego badania ma ustalone granice normy (wartości referencyjne). Mogą się one nieznacznie różnić w zależności od przyjętych ustaleń danego laboratorium. Każdy składnik osocza jest oznaczany skrótem, a bywa i [...]
[...] kwasów a dolegliwości reumatyczne. Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i fatalne konsekwencje dla organizmu. Nasze nawyki żywieniowe i styl życia powodują jednak ciągłe zakwaszanie, które w końcu doprowadza do zużycia [...]
[...] osób ćwiczących na białko należy stwierdzić, że trening fizyczny wymaga dostarczania w diecie większych ilości tego składnika pokarmowego, zwłaszcza u osób młodych. Ogólne normy, które przewidziane są dla przeciętnego człowieka, mogą być niewystarczające, jednak nie ma żadnych podstaw naukowych do tego, aby spożywać więcej niż 2-3 gramy białka [...]
[...] kawałek poza obszarem tego zaczerwienienia) były czerwone. Cała skóra w tamtym miejscu była podrażniona. Kilka minut po ataku wszystko zniknęło... i wszystko wróciło do normy. Tak, jakby tam niczego nigdy nie było. Od czasu tego ostrego świądu oczywiście mam kilka razy/raz dziennie (zależy co robię w danym dniu) takie ataki. Ale już [...]
[...] u kobiet w okresie po menopauzie. Spoglądajmy więc na własne wyniki badań krwi, powtarzane po 30. roku życia raz na 5 lat. Spoglądajmy na skład leku wielowitaminowego i na normy żywieniowe. Nie zapominajmy o aktywnym uprawianiu sportu. Rola wysiłku mięśniowego w utrzymaniu zdrowia jest niedoceniona. Nawet najlepiej skomponowane tabletki [...]
[...] Mówiąc prościej, owe instytucje opiniotwórcze nie posiadają dowodów, że spożywanie dużej ilości tłuszczów jest bezpośrednio szkodliwe, gdyż wtedy odpowiednie normy były by określone. Instytucje te zalecają spożywać 12-20% tłuszczów (wagowo), nie podając jednocześnie, dlaczego właśnie tyle. Najwyraźniej owe instytucje same niewiele [...]
Składniki chemiczne krwi Azot mocznikowy Badanie stężenia azotu mocznikowego używane jest głównie do oceny funkcji nerek. NORMA we krwi: 7.1-16.3 mmol/l (10-23 mg%) Frakcje lipidów Cholesterol Jest to związek sterolowy występujący w osoczu w alfa- i beta-lipoproteinach, którego stężenie rośnie przy spożywaniu pożywienia bogatoenergetycznego, a [...]
[...] Źródła Najwięcej manganu zawierają pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, zielone warzywa, groszek, buraki, herbata, fasola, szpinak. Dzienne zapotrzebowanie Zalecane normy dziennego spożycia manganu wynoszą: niemowlęta do roku - 0,3 do 1 miligrama, dzieci do 10 lat - 1 do 3 miligramów, młodzież powyżej 10 lat i dorośli 2,5 do 5 [...]
[...] częstszego monitorowania. Donoszono o przemijającym i odwracalnym podwyższeniu poziomów aminotransferaz wątrobowych. W wielu przypadkach zmiany te znajdowały się w zakresie normy, a podczas leczenia dochodziło do powrotu do ich wartości wyjściowych. W przypadku utrzymującego się istotnego klinicznie wzrostu poziomów aminotransferaz należy jednak [...]
[...] osób ćwiczących na Białko należy stwierdzić, że trening fizyczny wymaga dostarczania w diecie większych ilości tego składnika pokarmowego, zwłaszcza u osób młodych. Ogólne normy, które przewidziane są dla przeciętnego człowieka, mogą być niewystarczające, jednak nie ma żadnych podstaw naukowych do tego, aby spożywać więcej niż 2-3 gramy białka [...]
[...] osób ćwiczących na białko należy stwierdzić, że trening fizyczny wymaga dostarczania w diecie większych ilości tego składnika pokarmowego, zwłaszcza u osób młodych. Ogólne normy, które przewidziane są dla przeciętnego człowieka, mogą być niewystarczające, jednak nie ma żadnych podstaw naukowych do tego, aby spożywać więcej niż 2-3 gramy białka [...]