[...] prawidłowe ich funkcjonowanie, wpływa na kondycję gruczołu krokowego, prawidłową pracę pęcherzyków nasiennych a także odpowiada za inne typowo męskie cechy jak zarost czy niski głos. Z tego tytułu, testosteron należy do podstawowych leków stosowanych m.in. w leczeniu zaburzeń płodności, impotencji, w uszkodzeniu rozwojowym gonad, czy innych [...]
[...] niż w przypadku amfetaminy". Amfetamina dawała wyniki wyższe jeśli chodzi o euforię a niższe w odniesieniu do niepokoju. Autor badań określił negatywny wpływ efedryny jako niski i porównywalny do wpływu kofeiny w odniesieniu do możliwości uzależnienia się od przyjmowanego środka. Znajduje to potwierdzenie w rzeczywistości - pomimo iż efedryna [...]
[...] jakie mają kobiety próbujące uporać się z zaburzeniami miesiączkowania jest ustalenie odpowiednich dla tego celu proporcji makroskładników. Dużo się mówi o tym, że niskie spożycie tłuszczu prowadzi do dysregulacji cykli miesięcznych. Z kolei węglowodany są niezbędne do utrzymania prawidłowych poziomów - leptyny i trójodotyroniny. W tym [...]
[...] nietrenujących, niż u osób systematycznie ćwiczących. Ważnym elementem przeciwdziałania wysokiemu wydzielaniu kortyzolu jest odpowiednia dieta. Kiedy poziom glikogenu jest niski (np.bezpośrednio po treningu czy nawet podczas treningu w przypadku treningów na czczo) poziom kortyzolu wzrasta. Kiedy organizmowi brakuje glukozy, czerpie energie z [...]
[...] do naszej krwi po danym posiłku. Jeśli indeks glikemiczny ma wysoki poziom (np. ziemniaki) wówczas sprowokuje to wysoki poziom cukru we krwi. Analogicznie, węglowodany o niskiem indeksie glikemicznym (np. soczewica) spowodują znacznie mniejszy, a niekiedy nawet nieznaczący, wzrost poziomu cukru we krwi. Indeks glikemiczny możemy podzielić [...]
[...] Jeśli chodzi o podwyższony poziom TG u kobiet bardzo często są one narażone na cukrzycę, czy nadciśnienie tętnicze (częściej niż mężczyźni) zwłaszcza, gdy HDL jest też jest niski. PANEL TARCZYCY (TSH, FT3, FT4, jeśli potrzeba po konsultacji z endokrynologiem też antyTPO oraz antyTG i USG tarczycy) Hormony też mają bardzo silny wpływ na [...]
[...] spożycie fruktozy ogranicza się do owoców i miodu oraz otyłości, a zespół metaboliczny występuje rzadko. Poziomy kwasu moczowego w surowicy również wydają się być niskie, a ciśnienie krwi jest w normalnym zakresie ( Johnson et al., 2005 ). W tych warunkach ilość spożywanej fruktozy jest stosunkowo niska, a ścieżka przeżycia jest [...]
[...] ustalimy ilość białka i tłuszczy w procentach, to reszta przypada węglowodanom. Staramy się jadać produkty zawierające węglowodany złożone, których indeks glikemiczny jest niski( a dokładniej po przeczytaniu dzisiaj artykułu Skalara, trzeba by się skupić na ładunku glikemicznym). Odnosi się go do czystej glukozy. Chodzi oto, że produkty [...]
[...] szybko trawione, czyli takie, które prowadzą do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, oraz węglowodany trawione powoli. Te pierwsze mają wysoki indeks (GI), te drugie niski. Jak interpretować różnice i jakie jest ich znaczenie praktyczne? Otóż szybkie trawienie i wchłanianie wiąże się ze wzrostem poziomu cukru po posiłku, a tym samym ze [...]
[...] i mięśniu sercowym. Aktywność LPL zależy od stężenia insuliny. Jeśli stężenie jej będzie wysokie, LPL będzie aktywna; w przeciwnym razie jeśli stężenie insuliny będzie niskie, LPL nie będzie wykazywała aktywności. Kwasy tłuszczowe z krwioobiegu są absorbowane do adipocytów, komórek mięśniowych i komórek wątroby. W komórkach, pod stymulacją [...]
[...] dużych ilości tłuszczu (z jedynie niewielką domieszką węglowodanów)powoduje znaczące przesunięcie przemiany materii w kierunku utleniania tłuszczu. Poziom insuliny pozostaje niski, a hormon wzrostu zwiększa swoją aktywność w związku z niskim poziomeme glukozy we krwi. Teoretycznie większa aktywqność hormonu wzrostu da w efekcie zwiększenie [...]
[...] wołowej lub tuńczyka w sosie własnym zawiera około 30 gramów białek.) Spożywaj białka w godzinach rannych W godzinach rannych poziom aminokwasów w twoim organizmie jest niski, tak więc jest bardzo istotne, abyś jadł białka bezpośrednio po przebudzeniu. Spożywaj białka przed pójściem spać Twój organizm w nocy cały czas pracuje, tak więc [...]
[...] dużych ilości tłuszczu (z jedynie niewielką domieszką węglowodanów)powoduje znaczące przesunięcie przemiany materii w kierunku utleniania tłuszczu. Poziom insuliny pozostaje niski, a hormon wzrostu zwiększa swoją aktywność w związku z niskim poziomeme glukozy we krwi. Teoretycznie większa aktywqność hormonu wzrostu da w efekcie zwiększenie [...]
[...] dużych ilości tłuszczu (z jedynie niewielką domieszką węglowodanów)powoduje znaczące przesunięcie przemiany materii w kierunku utleniania tłuszczu. Poziom insuliny pozostaje niski, a hormon wzrostu zwiększa swoją aktywność w związku z niskim poziomeme glukozy we krwi. Teoretycznie większa aktywqność hormonu wzrostu da w efekcie zwiększenie [...]
[...] dla procesów i przemian zachodzących w naszym ciele. Mieszanka 6 różnych form węglowodanów w skład której wchodzą: Palatinose - jedyna w swoim rodzaju forma węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym (IG) gwarantująca stopniowe uwalnianie energii do krwiobiegu. Mąka owsiana - bogate źródło błonnika pokarmowego będącego źródłem witamin i [...]
[...] wołowej lub tuńczyka w sosie własnym zawiera około 30 gramów protein). Spożywaj białka w godzinach rannych. W godzinach rannych poziom aminokwasów w twoim organizmie jest niski, tak więc jest bardzo istotne, abyś jadł białka bezpośrednio po przebudzeniu. Spożywaj białka przed pójściem spać. Twój organizm w nocy cały czas pracuje, tak więc [...]
[...] uproszczenie. W mózgu działa jako neuroprzekaźnik, jest też hormonem tkankowym wydzielanym w jelitach. Reguluje proces odżywiania, snu i czuwania, zachowania seksualne. Jej niskie stężenie powoduje depresję, bezsenność, próby samobójcze, wysokie - pobudzenie maniakalne. Do jej wytwarzania potrzeba światła słonecznego. Poziom serotoniny wzrasta, [...]
[...] cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie. Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny oraz długotrwałą dawkę energii. [...]
[...] jak bardzo wzrośnie poziom cukru w krążącej krwi, wywołany spożyciem węglowodanów. Im większa wartość IG, tym w odpowiedzi wyższe stężenie cukru we krwi.. A więc produkt z niskim IG będzie wywoływać mały wzrost poziomu cukru, natomiast produkt z wysokim IG będzie inicjować dramatyczny skok. Produkty z IG 70 bądź wyższym wywołuja wysokie [...]
[...] -stopień dojrzałości owoców i warzyw wysokie IG-szybki i duzy wzrost poziomu cukru we krwi IG > 70 średnie IG-wolniejszy i średni wzrost poziomu cukru we krwi IG= 56-69 niskie IG-wolny i niski przyrost poziomu cukru we krwi IG < 55 " nazwa produktu / porcja / kcal / IG* PRODUKTY ZBOŻOWE: Bułka grahamka/1sz.50g/129/71 chleb pszenny/1 kromka [...]