witam czy chleb słonecznikowy z marketu z ta zawartością jest dobry? kosztuje on 2.50zl za 500g: mąka pszenna 44% woda maka zytnia 19% słonecznik 8% drozdze,sól jodowana suszony zakwas zytni(maka żytnia, woda) otręby przenne skrobia olej roślinny Sklad nie jest zbyt dobry. Za duza zawartosc maki pszennej. Slonecznik tez jest zbedny.
[...] które trzeba dźwigać drożdżami. Buszując dalej mamy teorie o skórce chrupiącej i o piecach do chleba (ponoć w tych nowoczesnych chleb się zaparza a nie piecze) Dobry młynarz to jeszcze powie jak bardzo mokra jest mąka (z mokrej rozpadają się pierogi np.) Nie wgłębiajcie się w to.. pieczecie z sercem i zgodnie z przepisem to na pewno wyjdzie.
Kukurydzy mamy nie jeść z puszki, bo ma w sobie cukier. Chyba o to chodzi?? A mąka kukurydziana to mąka jak każda inna. Cukru w sobie nie ma bo jest ze zmielonych ziarenek przecież :-D W necie jest sporo przepisów na wypieki z mąki kukurydzianej, ale zaznaczam że jest to mąka dość specyficzna i trudna ;-D
Czy maka ziemniaczana to samo zlo? Mam przepis na placki z dyni z maka ziemniaczana, na lyzce oliwy z oliwek smazone. Ujdzie? Sprobuje na teflonie, ale co z ta maka, tragedia, trzeba kombinowac z jakas razowa? Ktore oleje trzeba trzymac w lodowce?
Dzieki dziewczyny, trzymajcie te kciuki, prosze, dalej :-) Pierwszy dzien byl porazka, wrocily moje bulimiczne zapedy, niestety.. Bez cyferek i liczenia robi sie mniej bezpiecznie.. Ale nauczylam sie juz przez chorobe, ze kazdy dzien jest nowym poczatkiem, ba.. Kazda godzina, minuta, sekunda to nowy poczatek, wiec sie nie zalamalam, zebralam sie [...]
Dzisiaj dzień bez treningu,jak to niedziela-nuda w chvj %-) Pospałem,odpocząłem i jutro mogę z rana lecieć cięzko plecy i lekko klatkę :-) Jedynie co dzisiaj zrobiłem to na siłowni pomalowałem elementy metalowe na czarno żeby to jakoś wyglądało :-) Wrzucę zdjęcia paru posiłków z wczoraj,dzisiaj. Lody proteinowe z przepisu chłopaków z Ponad [...]
Ale jaka mąka gryczana? Pszenna. Ja robię z mąki typ 650, z nieco grubszego przemiału. Ciasto jest dzięki temu bardziej chrupkie. Po wyrobieniu dodaję do ciasta dość sporo oliwy i zagniatam - nie chłonie wtedy sosu pomidorowego i soków ze składników. Składniki proste: mąka, woda, drożdże, sól, oliwa. Na wierzchu: sos pomidorowy z mięsistych [...]
To mówicie że mozzarella taka dobra, ile razy tygodniowo ją szamiecie? Można spokojnie dawać na przemian z twarogiem/wiejskim? I kolejne pytanie, jaka mąka wg. was jest najlepsza? Mąka pełnoziarnista 3 zboża Lubelli daje rade czy są jakieś lepsze propozycje? Dieta powinna urozmaicona, więc możesz sobie rotować, jednak nie traktuj nabiału jak [...]
[...] przyjazne dla naszej flory bakteryjnej "mikroby", polecane szczególnie po kuracjach antybiotykowych. 2. Odrzucenie (ograniczenie) białej mąki. Biała mąka jest produktem rafinowanym i w związku z tym jest pozbawiona witamin i soli mineralnych (zawiera śladowe ilości takich związków, bądź też jest sztucznie wzbogacana). W [...]
[...] orzechowym. Czy mam jakieś obiekcje wobec polimerów glukozy inne niż te, że są nudne i bez smaku? Zażywanie węglowodanów, które mają wyższy index glikemiczny niż mąka kukurydziana nie pomoże sportowcom dyscyplin siłowych. Albowiem większość maltodekstryn wywołuje gwałtowny spadek glukozy we krwi po 2 godzinach. Chociaż rynek polimerów [...]
czy mąka razowa tego gorszego typu(chyba 880 czy jakoś tak) jest w miarę wartościowa i można sobie pozwolić na upieczenie z niej np. pierogów? Czy tylko ta typ 2000 jest wartościowa? Maka razowa to typ tylko 2000. A ja jednak znalazłem mąka żytnia typ 720. to chyba ta: http://www.niam.pl/pl/produkty/1690-maka_zytnia_typ_720
witam czy chleb słonecznikowy z marketu z ta zawartością jest dobry? kosztuje on 2.50zl za 500g: mąka pszenna 44% woda maka zytnia 19% słonecznik 8% drozdze,sól jodowana suszony zakwas zytni(maka żytnia, woda) otręby przenne skrobia olej roślinny