SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

mleko a cukrzyca

  • Kazeina to te frakcje białek mleka, które oddzielają się od serwatki, tworząc skrzep w procesie produkcji sera. Kazeina należy do białek o najwyższej wartości biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie.  Jak bowiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 536 Data: 2023-11-27 13:58:35
  • Dieta, która jest przyczyną większości chorób

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie.  Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 834 Data: 2023-11-26 17:43:18
  • Największe błędy na masie i podczas redukcji

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    [...] podejścia. Wystarczy, iż wykluczą z diety produkty budzące wątpliwości, wysoko przetworzone, bogate w kiepskie tłuszcze, nadmiar soli, sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko itd. To tego nie trzeba ogromnej wiedzy dietetycznej, zwykle wystarczy przeczytać etykiety produktów. Jeśli jakaś dieta jest w danym momencie modna, to wcale nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2229 Data: 2023-05-05 10:26:32
  • Ukryty cukier - gdzie producenci żywności upychają cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] naturalnie występujące cukry tj. laktoza w mleku, fruktoza w owocach, które nie są dla nas szkodliwe, ale nie są wymienione na liście składników (występuje tam po prostu np. mleko, banan itp.). Podsumowanie W Twoim otoczeniu może być więcej cukru, niż Ci się do tej pory wydawało. Kluczem jest czytanie etykiet i świadomość tego, że nie tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 907 Data: 2023-01-16 10:00:00
  • Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1151 Data: 2023-01-03 07:14:08
  • Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Oznacza to, że pozwala zwalczać np. reaktywne formy tlenu, powstające w trakcie wysiłku fizycznego. Oddziaływanie reaktywnych form tlenu jest powiązane nie tylko z dysfunkcją mitochondriów („pieców energetycznych” komórek), ale też z pojawieniem się stanu zapalnego. Cynamon a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2067 Data: 2022-12-12 12:04:01
  • [...] grupy i przykładowe składniki: Fruktoza – mango, miód Sorbitol (poliole) – morele, awokado, jagody Mannitol (poliole) – pieczarki, kalafior Laktoza (disacharydy) – mleko Fruktany ze zboża (oligosacharydy) – produkty zbożowe Fruktany z warzyw (oligosacharydy) – cebula, czosnek Galaktany GOS (oligosacharydy – soczewica, migdały Bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 867 Data: 2022-11-21 11:05:54
  • Czy cukier owocowy tuczy? Soki i napoje cola, co gorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czekolada z orzechami to już produkt o wysokim stopniu przetworzenia (zaawansowanej obróbce są tam poddane tłuszcze np. bezwodny tłuszcz mleczny, tłuszcz kakaowy; cukier, mleko w proszku, serwatka w proszku itd.). To samo dotyczy napojów słodzonych cukrem i zwykłej wody. Skąd wziął się problem z fruktozą? Do wielu produktów zaczęto dodawać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 814 Data: 2022-11-11 18:03:20
  • Czy warto pić dużo mleka? Produkty mleczne a zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] białka wzrosła do ~121 g. W drugiej grupie, jedzącej mięso (średnio: 291 g dziennie) stężenie insuliny wzrosło o 6,6%. Należy dodać, iż chłopcy z tej drugiej grupy też pili mleko, ale tylko 236 g dziennie, czyli 8,5 razy mniej niż w pierwszej grupie. Tutaj początkowo podaż protein wynosiła ~65 g, w trakcie interwencji wzrosła do ~105 g dziennie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2137 Data: 2022-10-31 13:20:42
  • Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie.  Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1956 Data: 2022-06-02 10:30:24
  • [...] ilości mleka koziego i jogurtu. Prawdopodobnie jeszcze lepsze wyniki zdrowotne przyniosłaby eliminacja z diety mleka. Niezależnie od zwierząt, od jakich pochodzi, mleko nie jest zdrowym elementem diety. Zawiera zbyt dużo hormonów i jest znacząco skażone. Wiele wskazuje, iż przyczynia się do rozwoju cukrzycy i raka. Niestety, istnieje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1109 Data: 2022-05-22 07:39:58
  • [...] rodzajów raka (innych, niż bezpośrednio związanych z wdychaniem dymu, np. rakiem płuc). Ryzyko cukrzycy i raka kolosalnie rośnie, jeśli dana osoba obok tytoniu, sięga po mleko i produkty mleczne, węglowodany o szybkiej kinetyce (np. słodzone napoje, ciastka, czekolady, słodkie przekąski), napoje zawierające jednocześnie węglowodany i etanol [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3434 Data: 2022-04-13 14:51:30
  • [...] zawierające w składzie kwasy DHA i EPA pochodzenia zwierzęcego, na przykład tłuszcz roślinny z dodatkiem omega 3 jajka, w tym także majonez, który może zawierać żółtka mleko i produkty mleczne takie jak ser, masło, śmietana, lody produkty zawierające żelatynę wieprzową, czyli wszelkie żelki i galaretki, które mają ją w składzie miód Co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2050 Data: 2022-03-13 18:57:48
  • [...] tłuste, sery białe tłuste, twaróg, masło, śmietana, jaja, nerki, śledź wędzony). Podobnie jest z witaminą B12, źródła to np. wątroba nerki, mięso drobiowe, mięso wołowe, mleko. Wbrew często powielanym w środowisku wegańskim mitom, owoce i warzywa nie są źródłem witaminy B12! Jeśli chodzi o witaminę D, to również weganie są narażeni na ryzyko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1351 Data: 2022-02-12 17:49:51
  • [...] częściej zjadają coś, co znajduje się w pobliżu, na podstawie ich cech sensorycznych – wygląd lub zapach. I choć w tym wieku jeszcze nie zawsze karmi się czymś innym niż mleko, to i tak dziecko rozpoznaje i utożsamia pierś czy butelkę z jedzeniem. Reakcja sytości odnosi się do prawdopodobieństwa, że dziecko będzie kontynuowało jedzenie po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1252 Data: 2021-12-06 10:29:29
  • [...] ją pozyskiwać z jaj i produktów mlecznych, w tym z sera. Warto też dodać, że wiele produktów wegańskich jest wzbogacona witaminą B12. Są to niektóre płatki zbożowe, tofu, mleko roślinne i wiele innych. „Soja zwiększa ryzyko raka piersi” Obecnie nie ma przekonujących dowodów na to, że spożywanie żywności na bazie soi zwiększa ryzyko raka piersi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 766 Data: 2021-10-23 20:55:07
  • [...] tłuszcze: migdały siemię lniane nasiona chia orzechy włoskie orzechy nerkowca pistacje masło orzechowe awokado oliwki kokos Alternatywy dla mleka krowiego: niesłodzone mleko migdałowe kokosowe konopne  sojowe Zioła, przyprawy: bazylia oregano mięta tymianek kminek kurkuma imbir i inne Przyprawy: sos sojowy o obniżonej zawartości sodu ocet [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 804 Data: 2021-08-27 11:07:21
  • [...] dorosłych) i produktów mlecznych skraca życie, gdyż powodują niewspółmierny do zawartych w nich węglowodanów silny wyrzut insuliny (indukują zaburzenia glikemii). Ponadto mleko krowie zawiera liczne hormony, które negatywnie wpływają na zdrowie i skracają życie. Soki owocowe i napoje Z powodu nadmiernej zawartości węglowodanów o szybkiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4407 Data: 2021-08-14 10:25:30
  • [...] występującą laktozę. Oprócz mleka krowiego mamy też do dyspozycji różne napoje roślinne z mniejszą lub większą zawartością węglowodanów. Oczywiście możesz nadal pić mleko krowie, jeśli lubisz, ale należy sprawdzić poziom glukozy we krwi przed i po jego wypiciu, żeby wiedzieć, jak ono na Ciebie wpływa. Na każdego mleko może wpłynąć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5378 Data: 2021-07-22 09:56:49
  • Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7354 Data: 2021-03-16 18:30:18