Pomagają zapobiegać nowotworom i zawałom, łagodzą dolegliwości żołądkowe. Zawierają błonnik, magnez, potas, witaminę E i kwas foliowy. Po bakalie mogą sięgać dzieci, nastolatki, kobiety w ciąży oraz osoby chcące zrzucić kilka kilogramów. Odchudzający się powinni jednak pamiętać, że codziennie wolno im zjeść porcję dostarczającą tylko 100 kcal. [...]
[...] wiąże się z obniżeniem poziomu lipoproteid o dużej gęstości i zmianą proporcji lipidów. Po długotrwałym używaniu steroidów zmiany w układzie krążenia (nadciśnienie, miażdżyca) mogą okazać się nieodwracalne. Efekty w sferze psychicznej - U osób zażywających sterydy występują objawy wzmożonej agresywności, irytacji, euforii, często [...]
GARLICIN® Najsilniejszy ekstrakt czosnku na rynku, czyste źródło allicyny Olimp GARLICIN® Suplement diety zawierający aż 200 mg najwyższej jakości wysokoskoncentrowanego, bezwonnego ekstraktu czosnku pospolitego, o potwierdzonej zawartości najważniejszych substancji bioaktywnych czosnku - w tym szczególnie ważnej dla organizmu allicyny. Związki [...]
[...] nie radzi sobie z ich unieszkodliwianiem. Mamy wtedy do czynienia ze stresem oksydacyjnym. Jest on elementem składowym molekularnych mechanizmów wielu chorób, takich jak miażdżyca, cukrzyca i choroba nowotworowa, że przyczynia się do uszkodzenia serca i mózgu przy zawałach i do uszkodzenia przeszczepianych narządów. Stresowi właśnie [...]
[...] szczupły i chcę przytyć, żeby wyglądać jak mężczyzna, ale nie chcę zalać się samym tłuszczem; 2. W celach zdrowotnych - zmniejszyć ryzyko zachorowań na groźne choroby, typu miażdżyca, nowotwór, cukrzyca, czy nawet depresja, itp; Nie wiedziałem jednak, że będzie mnie to kosztować tyle zdrowia psychicznego, nerwów i czasu. Mój dzień wygląda [...]
[...] u pacjenta m.in.: * choroby układowej tkanki łącznej, takiej jak toczeń rumieniowaty układowy, czy twardzina układowa, * choroby naczyń (choroba Buergera, Takayasu, miażdżyca), * choroby krwi (białaczki, chłoniaki, czerwienica prawdziwa), * choroby zakaźne ( HBV, HCV), * zespoły uciskowe (zespół cieśni nadgarstka), * objaw Raynauda [...]
Cholesterol to najbardziej nielubiany przez kardiologów i dietetyków składnik pożywienia. Ich zdaniem, cholesterol szkodzi na wszystko - osłabia serc, pogarsza wzrok, słuch, sprzyja chorobie Alzheimera, zagraża płodności a nawet … potencji! Na całym świecie lekarze biją na alarm, kardiochirurdzy zachęcają do badań, dietetyce do zmian [...]
Artykuł z KIF-u nr6{89} czerwiec 2007 Awokado zawiera 600 mg potasu w 100g, sporo lecytyny, specjalny typ cukru sprzyjający regulacji wydzielania sie insuliny, duzo witaminy E i glutationu, a więc antyutleniaczy zwalczających wolne rodniki. Banany dużo potasu oraz uspokkajającego tryptofanu, pektyny dzialającej odtruwająco, skladniki skutecznie [...]
Witam chcę dziś napisać parę słów o odżywkach białkowych,węglowo-białkowych i węglowych i o niektórych suplementach specjalnych. Jeśli nie miałeś nigdy nic wspólnego z odżywkami to uważam że bardzo ci się to przyda. Więc zaczynamy ! SUPLEMENTACJA Na rynku kulturystycznym bardzo szybko rozwinęły się firmy, które oferują środki wspomagające [...]
[...] stres oksydacyjny w organizmie, który przyspiesza starzenie się komórek m.in. komórek skóry oraz wywołuje lub nasila objawy chorób degeneracyjnych (nowotwory, cukrzyca, miażdżyca, zwyrodnienie stawów, osteoporoza, choroba Alzheimera i Parkinsona, niewydolność nerek, nadciśnienie itp.) Naturalne antyoksydanty - pomoc natury w walce z [...]
Praktyczne zalecenia dotyczące sposobu odżywiania się zdrowych, dorosłych Polaków zostały zawarte w Złotej Karcie, którą zaakceptowały instytucje zajmujące się racjonalnym żywieniem. Właściwe żywienie odgrywa ogromną rolę nie tylko w leczeniu niektórych chorób, ale również w ich profilaktyce. Od kiedy wiadomo, jak wiele schorzeń rozwija się na [...]
Tłuszcz spożywczy Zasady dietetyki zalecają, aby Amerykanie przyjmowali nie więcej niż 30% kalorii w postaci tłuszczu. Co więcej, szybko rosnąca masa dowodów wskazuje, że spożycie tłuszczów powinno pokrywać znacznie mniej niż 30% zapotrzebowania na kalorie, a optymalny jest 15-20-procentowy ich udział. Poradnik żywienia na codzień tymczasem [...]
Tym razem postanowiłem napisać coś na temat aktywności fizycznej i stylu naszego życia oraz ich wzajemnego wpływ na nasze zdrowie. Zapewne większość z nas wie, że trzeba się ruszać, bo ponoć to zdrowe i w ogóle zalecane, itd. ale mało, który z nas choć raz się nad tym głębiej zastanowił i z stąd ten art. Co od nas samych zależy? Wybitny lekarz i [...]
[...] Powyższe objawy wyglądają stosunkowo niewinnie i wiele osób lekceważy niebezpieczeństwo związane zwłaszcza z nadciśnieniem. Do groźnych powikłań chorób nadciśnienia należy miażdżyca, zawał serca i udar mózgu. Są to wystarczające powody, by mierzyć sobie regularnie ciśnienie, szczególnie że nie jest to bolesny zabieg. Na czym polega pomiar [...]
Orzechy i suszone owoce powinniśmy mieć zawsze pod ręką. W przeciwieństwie do chipsów czy batoników są nie tylko smaczną, ale też zdrową przekąską. Pomagają zapobiegać nowotworom i zawałom, łagodzą dolegliwości żołądkowe. Zawierają błonnik, magnez, potas, witaminę E i kwas foliowy. Po bakalie mogą sięgać dzieci, nastolatki, kobiety w ciąży oraz [...]
MASŁO 100 g = 660 kcal 100 g dostarcza 75 g tłuszczy, w tym: 44 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 23 g jednonienasyconych i 2 g wielonienasyconych do czego do smarowania pieczywa, duszenia warzyw, zup; dostarcza łatwostrawnego tłuszczu mlecznego o właściwościach przeciwutleniających, nawilża skórę, regeneruje nabłonek przewodu pokarmowego i [...]
Kofeina - fakty i mity Kawa - na dobry początek dnia. Po południu: duża coca-cola. Pijesz je nie tylko dlatego, że dobrze smakują. Również po to, by zwalczyć senność. To, że kofeina pobudza i dodaje energii, jest pewne. Ale co do innych popularnych opinii na jej temat masz wątpliwości. Sprawdź więc, czy są prawdziwe. Długotrwałe spożywanie kofeiny [...]
[...] g/osobę/dzień. Niedobór błonnika Niedobór w pożywieniu włókna pokarmowego prowadzi m.in. do zaparć, a także nasilenia występowania wielu chorób degeneracyjnych, takich jak miażdżyca, otyłość, kamica wątrobowa, uchyłkowatość jelita, a prawdopodobnie także polipów i nowotworów jelita grubego oraz raka sutka u kobiet. Nadmiar błonnika Nadmiar [...]
Witam! Z chwilą napisana tego tematu opuscilem na dobre (chyba) fora medyczne... Ciagle poszukiwanie odpowiedzi na moje dolegliwosci przynosilo tylko pogorszenie mojego stanu, rozwiniecie się hipochondrii, a nawet stworzenie nowych bólów, lęków itd... Pozwolcie, ze opowiem wam moja historie. Mam 21 lat, studiuje w Szczytnie w Wyzszej Szkole [...]
Kobiety, które jadły boczek, smalec i tłuste sery w ciągu roku schudły 4,7 kg. To co najmniej dwukrotnie więcej niż te, które do minimum ograniczały ilość spożywanego tłuszczu i węglowodanów. Tego dowodzą badania specjalistów z Uniwersytetu Stanforda. Najbardziej zaskakuje, że wszystkie uczestniczki badań miały idealny poziom tzw. dobrego [...]