Każdy z nas spotkał się ze stwierdzeniem, że śniadanie to bardzo ważny posiłek, który dodaje energii na cały dzień. Jednak w obecnych czasach, gdzie tempo życia jest tak wysokie, że nie mamy czasu nawet na chwile odpoczynku, a tym bardziej na przygotowywanie zdrowych dań, sprawia, że często wychodzimy z domu, nie jedząc nic. Niestety badania [...]
[...] Antybiotyki wykazują jednak pewne działania niechciane i niekiedy się z nich rezygnuje. Z rozwiązań naturalnych i bardziej bezpiecznych największą skuteczność wykazują m.in. miód, tymianek, prawoślaz czy imbir. Procesowi leczenia z pewnością nie sprzyjają takie aspekty jak palenie papierosów, niski poziom nawodnienia organizmu, czy nieodpowiedni [...]
[...] jedzą jajka i niektóre produkty mleczne, w odróżnieniu od wegan, którzy wykluczają z diety wszelkie produkty odzwierzęce (nie tylko mleko i jajka, ale nawet miód). Laktoowowegetarianie nie jedzą klasycznego mięsa i ryb (które przecież też jest mięsem, tylko rybim), żelatyny, podrobów itd. Wyniki Wegetarianie mieli o 5% niższe [...]
[...] ale również w podstawowych produktach spożywczych. Fruktoza i glukoza w owocach i sokach, laktoza w mleku i jego przetworach, czy popularny w okresie jesienno-zimowym miód to tylko niektóre źródła węglowodanów w naszym codziennym jadłospisie, które dostarczają cukrów prostych. Jednak istnieją sposoby na słodkie szaleństwo bez obawy o [...]
[...] lekko pomarańczowy odcień. Do przestudzonej kaszy dodać połowę uprażonych wiórek i wszystko dobrze zblendować. Kolejno dodać : resztę uprażonych wiórek, masło migdałowe, miód, mąkę kokosową i izolat. Wszystkie składniki dobrze połączyć. Odstawić na około kwadrans by masa nieco stężała. Uformować kulki, do każdej wkładając migdała. Kuleczki [...]
[...] lub płatków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 30 g żurawiny 25 g gorzkiej czekolady Jak wykonać: Do miski wbijamy jajko, przekładamy serek, jogurt i miód. Wszystko chwilę miksujemy. Nie trzeba blendować serka na gładko. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Jeśli masa wydaje Wam się za sucha, dodajcie kilka [...]
[...] kokosowych 10 g nasion chia Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia. Następnie odlać wodę i przełożyć daktyle do garnka. Dodać pastę z nerkowca, miód, i masło. Całość podgrzać i następnie zblendować na gładką masę. Do powstałej masy dodać ryż preparowany, płatki migdałowe, wiórki kokosowe i nasiona chia. Całość dobrze [...]
[...] strawberry-apple Wykonanie: Mleko wlewamy do średniej wielkości garnka, lekko podgrzewamy i wsypujemy płatki żytnie oraz ziarenka chia. Gotujemy na małym ogniu przez ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wsypujemy cynamon, miód, mieszamy i przekładamy do miseczek. Dekorujemy świeżymi truskawkami i musem Frulove.
Witam. Wiadomo, że na redukcji cukier pod każdą postacia nie wskazany. Jednak zastanawiam się, czy ograniczając wszystkie inne źródła cukru do zera, moge około 20g dziennie dokładać do twarogu? Pytam, bo zdania na temat naturalnego miodku są podzielone. Pytam więc czy moge???
[...] go oddam jeszcze w Tesco ale dzisiaj jadłem płatki owsiane górskie, bo wczesniej nie wpadłem na to, że je trzeba gotować i zrezygnowałem z nich Dodałem do nich miodu - czy miód na redukcji jest mile widziany ? To są cukry tak ? Czy to są zdrowe cukry ? Co wogole zawiera miód ? Jak nie jest dobry to go zastąpie słodzikiem bo do takich płatków [...]
[...] naturalny produkt spożywczy, słodki, wysokokaloryczny, konserwujący i leczniczy znajduje zastosowanie od wielu tysięcy lat. W zapiskach sumeryjskich sprzed 4000 lat zalecano miód jako produkt odżywczy i leczniczy. Hipokrates uważany za ojca medycyny (V w. p.ch.) stosował miód w sporządzaniu maści, słodzeniu wywarów ziół. Jego uczniowie opracowali [...]
[...] sprzyjał wyrzynaniu się zębów, zapobiegał wymiotom, a także wywierał łagodne działanie uspokajające i nasenne. Należy jednak zaznaczyć, o czym już wspomniano wcześniej, że miód mimo wielu korzystnych cech może u niemowląt i małych dzieci z niewykształconym systemem immunologicznym prowadzić do zatruć pokarmowych. Stwierdzono bowiem, że w [...]
/ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/537c387894084a76b3d68a2276e70a7f.jpg Miód jest produktem spożywczym wytwarzanym oraz przechowywanym przez pszczoły w plastrach uli. Z definicji, miód jest produktem czystym, do którego nie dodano żadnej substancji obcej. Produkt ten jest bogatym źródłem głównie węglowodanów, jednakże poza nimi zawiera również związki [...]
[...] którzy nie tylko nim słodzili i dodawali go do rozmaitych potraw, ale także stosowali do konserwowania żywności. O krainie mlekiem i miodem płynącej wspomina Biblia, miód chwali również „Iliada" i „Odyseja" oraz Hipokrates, który słodził nim gorzkie wywary z ziół. Starożytni lubili mód jeść, ale zauważali także jego inne właściwości. [...]
[...] którą gwarantują profesjonalnie prowadzone pasieki ustawione w terenach ekologicznie czystych, a także pasieki etykietujące swoje produkty. Co zawiera naturalny polski miód pszczeli: WIELOCUKRY 10,12% GLUKOZA 31,28% FRUKTOZA 38,14% WODA 17,1% INNE 3,21% w tym: ENZYMY (Diastaza, Fosfataza, Inwertaza, Katalaza, Oksydaza Glukozowa) [...]
[...] mięśnia stałego strumienia energii. Dodatkowo sytuacja ta sprawia, że zminimalizowany poziom insuliny sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej. Różna jest nasza tolerancja na miód, więc mimo wszystko nie przesadzajmy. Można zacząć od 20 gramów, a skończyć na 40 gramach, jeżeli tylko uda się tyle zjeść bez sensacji. W każdym jednak razie nasz [...]
Miód nie jest jedynym pszczelim produktem, który wzbudził w ostatnich czasach żywe zainteresowanie ze względu na swoje potencjalne właściwości lecznicze. W Internecie na szeroką skalę przekonuje się, że „naturalnie" lecznicze substancje, takie jak jad pszczeli, pyłek pszczeli (zbierany przez pszczoły pyłek kwiatów), mleczko pszczele (substancja [...]
Miód od dawna jest znanym środkiem leczniczym-wzmacniającym, brzeciwbakteryjnym..itd. Wrzucam Wam artykuł oparty na podstawie informacji od bartnika-opracowanej wg literatury pszczelarskiej i medycznej. Myślę, że się przyda do poczytania MIÓD LIPOWY - w stanie płynnym kolor żółty lub zielonkawożółty. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy [...]
Szefowa kuchni znów się zabrała za redukcję,więc przyda się blog.Będzie smacznie,kolorowo i mam nadzieje inspirująco dla innych redukujących :-) 1.Jajo sadzone,ziemniaki,fasolka szparagowa 2.Rostbef ,brokuły,ryż 3.Pasta z bakłażana,czosnku,oliwy i pietruszki 4.Pomidorki z ogródka 5.Truskawki do kompotów :-) [...]
[...] Miody są z sezonu 2022. Prowadzę gospodarkę wędrowną - przewożę pasiekę na poszczególne pożytki, dzięki czemu jestem w stanie pozyskać miody wybitnie odmianowe. Pozyskuję miód tylko z plastrów z jasnego wosku, gdzie matka pszczela nie składała nigdy jajeczek. Po ostatnim miodobraniu są one wycofywane do magazynku. Bardzo dbam o higienę [...]