[...] danego produktu, czyli skóra, kości(ości). Kup makrele, wybierz samo mięso podziel cenę przez wage samego mięsa i dopiero się madruj ;) Poza tym. Wiesz niektórzy liczą tu makroskładniki i porównywanie makreli do piersi z kury jest nieadekwatne, ze względu na drastyczna różnice w zawartości tłuszczu Zmieniony przez - Michalek83 w dniu [...]
[...] danego produktu, czyli skóra, kości(ości). Kup makrele, wybierz samo mięso podziel cenę przez wage samego mięsa i dopiero się madruj ;) Poza tym. Wiesz niektórzy liczą tu makroskładniki i porównywanie makreli do piersi z kury jest nieadekwatne, ze względu na drastyczna różnice w zawartości tłuszczu Zmieniony przez - Michalek83 w dniu [...]
Makroskładniki to u mnie: białko 2,5 g / kg wagi (niektórzy doradzają 2, inni 3, ale u mnie 2,5 jest najlepiej z tego jak się czuję i co jem) tłuszcz: 0,8 g / kg wagi węglowodany: reszta. + jakieś tam marchewki, trochę kapusty schrupię :D nie będę liczył Pracy fizycznej nie mam oprócz sporego chodzenia po szkolnych schodach :D, więc dieta jakby [...]
Może i głupie pytanie, ale tak czesto mnie meczy, ze musze :D Powiedzmy, ze jestem na masie z kaloriami 3200. Wracam pozno do domu i nie mialem w ciagu dnia czasu zjesc za wiele i brakuje mi przed samym snem okolo 500 kcal do tych 3200. Czy lepiej odpuscic te 500 kcal i zjesc samo bialko, czy zjesc normalnie posilek, dobic makroskladniki i te [...]
zagalądnij więc dondziału odzywianie bo moje przypuszczenia racej sa trafne. to nie wina kreatyny. dieta nie polega raczej na tym czy zjesz cos gotowanego- choc dobrze by było- lecz na tym czy dostarczasz regularnie właściwie ulożone posiłki/kalorie, makroskladniki pokarmowe, witaminy, minerały/ itd.
Makroskładniki to u mnie: białko 2,5 g / kg wagi (niektórzy doradzają 2, inni 3, ale u mnie 2,5 jest najlepiej z tego jak się czuję i co jem) tłuszcz: 0,8 g / kg wagi węglowodany: reszta. + jakieś tam marchewki, trochę kapusty schrupię :D nie będę liczył Pracy fizycznej nie mam oprócz sporego chodzenia po szkolnych schodach :D, więc dieta jakby [...]
Może i głupie pytanie, ale tak czesto mnie meczy, ze musze :D Powiedzmy, ze jestem na masie z kaloriami 3200. Wracam pozno do domu i nie mialem w ciagu dnia czasu zjesc za wiele i brakuje mi przed samym snem okolo 500 kcal do tych 3200. Czy lepiej odpuscic te 500 kcal i zjesc samo bialko, czy zjesc normalnie posilek, dobic makroskladniki i te [...]
Może i głupie pytanie, ale tak czesto mnie meczy, ze musze :D Powiedzmy, ze jestem na masie z kaloriami 3200. Wracam pozno do domu i nie mialem w ciagu dnia czasu zjesc za wiele i brakuje mi przed samym snem okolo 500 kcal do tych 3200. Czy lepiej odpuscic te 500 kcal i zjesc samo bialko, czy zjesc normalnie posilek, dobic makroskladniki i te [...]
Witam, mam pytanie odnośnie diety. Cwicze w domu od okolo 2 miesiecy, glownie z hantlami ( 3x w tyg.) + 3x w tygodniu biegam po 50min. Problem w tym ze przez ten czas nie stracilem nic z brzucha. Przyznam ze nie przykladalem dosc uwagi do diety. Nie mam tu na myśli ze jadlem byle co i ile sie da, raczej jadlem zdrowo tyle ze nie wystarczajaco [...]
Niestety to o czym piszesz, zupełnie nie trzyma się kupy. Skoro jadasz 4000 kcal, to zdecydowanie nie zaleca się schodzić na 1500 kcal. Jest to głodowa ilość, mogąca doprowadzić do znacznych problemów zdrowotnych. Jeżeli oczekujesz pomocy w poprawie Twojej diety, to warto zastosować się do pewnych kroków, które należy ku temu poczynić. 1. [...]
jezeli celem jest redukcja tłuszczu/i jakby masa mięśni nie spadła a nawet powiekszyła -to bys nie pogardził/ to raczej dobrze by było ustalić to w miare dokładnie- i oczywiście na bierząco korygować. oblicz zapotrzebowanie, odejmij określona ilość kalorii, ułóz odpowiednio makroskladniki- do typu metabolizmu- i juz masz ramy poczatkowe.
Ciekawy temat, sam właśnie czytając o tym borykam się jak ułożyć makroskladniki podczas dnia i skłaniam się ku opcji CBL. Poczekam na wypowiedzi bardziej doświadczonych osób Zmieniony przez - Sierpowy55 w dniu 2015-10-31 09:42:15
Wiem jednak na pewno, że najważniejsze są kalorie (ich ilość), a na drugim miejscu makroskładniki. Właśnie, a ja dopóki nie zacznę iść w dobrym kierunku (odpowiednia rekompozycja) to się wstrzymam z opiniami. Bo wyczytane rzeczy to chwalą zarówno tłuszcze jak i ziemniaki, a kaloriom też się dostaje. To teoria z XIX wieku, gdzie koleś spalał żarcie [...]
[...] ale staraj się oscylować wokół tego. Liczy się średnia tygodniowa, a nie dany dzień, więc z luzem do tego podchodź. Pamiętaj, najważniejsze są kalorie, a dopiero później makroskładniki, to jest PEWNIK i nie kombinuj! Osobiście jestem zwolennikiem liczenia kalorii na redukcji, czy rekompozycji. Więcej luzu tylko na masie. Teraz idzie wiosna i [...]
Jedź takie makro, na którym będziesz czuł się najlepiej. Nie zakładaj z góry, że na którymś rozkładzie będziesz czuł się źle. Sprawdź i dopiero oceniaj. Takie przedział węglowodanów krzywdy Ci nie zrobi, nie bój się ich. No i najważniejsze: chcesz redukować, to musisz być na deficycie, makroskładniki to sprawa DRUGORZĘDNA.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
[...] Następnie dodać lub odjąć od zapotrzebowania należy około 400 kcal w zależności od celu, jaki obierzemy. Otrzymaną wartość kcal dzielimy na makroskładniki: 2 g białka/kg masy ciała, 1 g tłuszczów i reszta kcal z węglowodanów. Źródła składników odżywczych dobieramy z: - białka: [...]
[...] badań potwierdzających że rozkład makroskładników w diecie izokalorycznej ma kluczowe znaczenie dla zmian kompozycji ciała Mówiąc po ludzku - oprócz białka, jedz przez miesiąc 2000 kcal wyłącznie z węglowodanów, a w następnym miesiącu te same 2000 kcal z tłuszczy i przekonaj się na własnej skórze co powodują posszczególne makroskładniki diety
[...] ze weglowodany sa najlepiej tolerowane po treningach.. czyli moge zjesc sobie troche ryżu lub kaszy po treningu? - czy to w ogole prawda ze wtedy sa one najlepiej tolerowane? //Chodzi o to, że po treningu masz większe zapotrzebowanie na makroskładniki. Ale lepszą opcją jest jedzenie ww przed treningiem, po wystarczy to co napisałem wyżej.
Odpowiem Ci szybko i krótko, bo pora późna. Jeśli tego nie zrozumiesz, to trudno. Makroskładniki powodują cały szereg różnych reakcji organizmu natychmiast po spożyciu i tak się składa że każdy z nich powoduje inne reakcje. Przykładowo białka powodują wzrost poziomu zarówmno insuliny jak i glukagonu. Tłuszcze nie powodują znaczącego wzrostu [...]