Cze wam wszystkim zanim spytacie co na pryszcze przeczytajcie ten artykół: 1.Budowa i higiena skóry: Skóra jest to zewnętrzna, mocna i elastyczna powłoka ciała, oddzielająca wnętrze organizmu od środowiska zewnętrznego, a jednocześnie zapewniająca kontakt z otoczeniem. Głównymi funkcjami skóry są: odbieranie wrażeń dotykowych (narząd czucia), [...]
[...] przyprawowe typu jarzynka, Vegeta, kostki rosołowe oraz buliony w proszku. Dużych ilości soli dostarcza także pieczywo, zbożowe produkty śniadaniowe (płatki, kaszki, musli), makarony i wędliny. Więcej potasu Podczas przyjmowania leków moczopędnych bardzo często dochodzi do występowania niedoborów potasu, którego duże ilości zostają wydalone z [...]
[...] — 20% białka mleko— 1-3% białka warzywa, ziemniaki i owoce — 1-3% białka Białka niepełnowartościowe: groch, fasola, soja, bób, soczewica — 20% białka pieczywo, mąka, makarony, kasze — 8-13% białka Dla kulturysty ważącego np. 80 kg i trenującego 5-6 razy w tygodniu potrzeba około 140g proteiny dziennie. Nie zawsze taka ilość znajduje się [...]
[...] - 20% białka mleko- 1-3% białka warzywa, ziemniaki i owoce - 1-3% białka Białka niepełnowartościowe: groch, fasola, soja, bób, soczewica - 20% białka pieczywo, mąka, makarony, kasze - 8-13% białka Dla kulturysty ważącego np. 80 kg i trenującego 5-6 razy w tygodniu potrzeba około 140g proteiny dziennie. Nie zawsze taka ilość znajduje się [...]
[...] posiłkiem? Kierując się taką ideologią niestety pozostaje nam wąska grupa produktów, które możemy spożywać, zaczynając od płatków owsianych, przez ryż brązowy czy basmati, makaron durum, chude mięsa jak piersi, kończąc na zielonych warzywach i nielicznych owocach. Pewnie jeszcze kilka produktów do tego worka ‘czyste’ jedzenie można włożyć. [...]
[...] odstępstwa i dopuszczam lekkie podjadanie. Kiedy wejdę na masę jakościową, nic takiego nie będzie miało oczywiście miejsca. 1. 100 g płatków (lub zastępuję czesc płatków maka zytnia razowa w stosunku 60:40, ale wartości takie same) (70g węgli), 20g moreli suszonej (15g węgli), 20g rodzynek (13g węgli), 15g orzechów włoskich, jogurt Jogobella [...]
Znalazłem w necie ciekawe tabelki z zapotrzebowaniem na mikro i makroelementy. Jeżeli było to wywalcie, ale nie widziałem tego na forum. Pozdrowionka Składniki mineralne ze względu na zapotrzebowanie organizmu dzieli się na dwie grupy: makroelementy i mikroelementy (pierwiastki śladowe). Makroelementy są to pierwiastki, których dzienne [...]
Witaminki to wazna rzecz ale zarzywane nie tak jak trzeba moga wyrzadzac szkody...nie ktos nie wiedzial? Niech przeczyta. Sporo tego jest ale warto... WITAMINA B1(Tiamina) odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów, jest częścią składową koenzymu karboksylazy (pirofosforanu tiaminy). Wzmaga [...]
Ostatnio pojawilo sie kilka pytan na temat maci ponizszy artykol w pelni obrazuje wlasciwosci owej rosliny. Jak widac roslina ma dosyc wszechstronne zastosowanie. ARTYKÓL zamieszczony dzieki uprzejmosci Dr farmacji Katarzynie Zurkowskiej. O prócz najbardziej popularnej nazwy hiszpańskiej i oficjalnej nazwy łacińskiej znane są nazwy zwyczajowe [...]
O d ż y w i a n i e. ODżYWIANIE -------------------------------------------------------------------------------- Najbardziej niedocenianym elementem współdecydującym o nabieraniu masy jest prawidłowe odżywianie. Wielu początkujących kulturystów wybiera suplementy białkowe (tj. odżywki) zapominając o prawidłowym żywieniu. Należy [...]
Jakiś czas temu dietetyczka ułożyła mi spersonalizowany jadłospis, jednak -mimo kilku uwag, że posiłki mają być łatwe w przygotowaniu i najlepiej, żeby były to gotowe produkty w stylu kromka chleba wasa z czymśtam- dostałam program żywieniowy którego samo przygotowanie zabrałoby mi ze 2h dziennie, na co obecnie nie moge sobie pozwolić. Będę [...]
[...] znaczenie w zapobieganiu rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych (łac. Arteriosclerosis). Nieprawidłowa dieta tzn. przejadanie się tłustymi wędlinami, białym pieczywem, makaronem, cukrem, słodyczami, powoduje że w organizmie pojawia się więcej różnych związków cholesterolu (tzw. lipidy). Lipidy krążą w dużej ilości we krwi a następnie [...]
[...] trochę „odwyk” od chleba – nie wiem, czy to nie od tego „wywala” mi brzuch. Co lubisz jeść na obiad : Ryba, kurczak, kasza jęczmienna pęczak, wiejska, perłowa, ryż brązowy, makaron razowy, czasami fasola, warzywa w różnej postaci. Co jako przekąskę : Jeżeli jem coś pomiędzy posiłkami to są to warzywa, jajko, twaróg albo 5-6 orzechów/migdałów. [...]
[...] Nurses' Health Study, Physicians' Health Study oraz Health Professionals' Follow-Up Study. Oto co dziś proponują. Przede wszystkim radzą ograniczyć ilość białego pieczywa, makaronów i ziemniaków - dostarczycieli węglowodanów, które dziś uznawane są za naszego największego wroga. Możemy jeść więcej drobiu, ryb i owoców morza oraz jajek, które [...]
Witam ponownie. Wiele było na forum postów poświęconych błonnikowi, ale nie znalazłem informacji kompleksowej, w której podanoby również szczegółowe tabele produktów zawierających błonnik. Dlatego sądzę, że tych kilka informacji o błonniku zebranych w jednym miejscu nikomu nie zaszkodzi Poniżej znajdują się niezbędne przy układaniu diety [...]
[...] co potrzebujemy- szynka chuda 1 kg kapusta kiszona 1 kg cebula 4 szt boczek wędzony surowy 100 gram pieczarki 200 gram ziemniaki 1 kg mąka z płatków owsianych 100 gram maka pszenna 100 gram 2 jajka czosnek pół główki sos sojowy curry imbir w kawałku łyzka skrobi ziemniaczanej jogurt naturalny 500 gr Szynkę kroimy w kawałki 1-1.5 cm i na [...]