a moim zdaniem moze on byc zrobiony z kazdej maki a do niej dosyouje sie ziarna...pierwszy lepszy sklad cytuje chlem zytni pelnoziarnisty: mąka żytnia, woda, żyto łamane, miód, mleko w proszku, sól rownie dobrze moze byc otrzymywany z pelnego ziarna. Skład: mąka żytnia, mąka pszenna, słód żytni, drożdże, sól, śruta żytnia, pszenica. co wiecej [...]
[...] lub suszonych - 25g masła orzechowego z kawałkami orzechów - 30g rodzynek - cynamon ** ja postanowiłam użyć miksu mąk, można użyć jednego rodzaju, lecz jeśli będzie to tylko mąka pełnoziarnista - ciasto może być trochę cięższe. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na 5-10minut. W tym czasie połączyć mąki oraz szczyptę soli w [...]
A mąka orkiszowa typ 450 może być? Jest zauważalna różnica w jakości między nią a klasyczna tortową, czy też posiada szereg negatywnych właściwości dla zdrowia i sylwetki i nie ma większego znaczenia, czy zrobię ciasto z takiej, czy z klasycznej tortowej? Czy mąka orkiszowa typ 630 dobrze łączy? Ciasto jest elastyczne, czy się rozsypuje? To samo [...]
E g**** prawda człowiek odkad tylko udomowił krowe, a minely dziesiatki tysicleci pil mleko a ludzie na ziemi nie wygineli dodatko ewolucja przystosowala nasz organizm do tego co spozywamy w koncu co nie zabije to wzmocni. Przyjmujac doslownie artykul pijac mleko zyjemy polowe krocej to jest smieszne;] bo by oddzialowywalo na kolejne pokolenia [...]
Mąka oqsiana, tylko i wyłącznie do omletow. Oprocz pszennej oczywiście %-) żytnia jest marną, smaze i smazenze się już lada chwila spali a w środku dalej mokry
no ale szkoda dyskusji. Jw masło to zło,mąka to zło , no i chleb przecież to też zło bo z pszenicy - cały świat od zawsze jadał biały chleb i było git, teraz ble, gluten to zło , cukier to zło, jaja to zło i nie wiem co jeszcze . Porównuje masła orzechowe do maseł odrzechowych ble. %-) ja wybieram tylko te co mają mało soli i cukru,reszta mnie [...]