MOim zdaniem wskazany jest umiar. Mleko i niektore bialka mleka to silne alergeny. Laktoza to istotny problem dla wielu ludzi, a fakt ze jogutr zawiera szczepy kultur bakteryjnych nie zawsze wiele tutaj zmienia, bo w wiekszosci jogurtow trych bakterii jest stanowaczo za malo. Wapń z mleka nie jest wcale tak łatwo przyswajalny. Autor atykułu [...]
2 rozdział o cała prawda o odżyweczkach NAJCZĘŚCIEJ STOSOWANE ODŻYWKI NA RYNKU POLSKIM I ŚWIATOWYM „Od czasu kiedy w 1839 roku holenderski badacz Mulder wykrył grupę związków organicznych zawierających azot i nazwał je proteinami, upłynęło ponad 150 lat. Nazwa proteiny pochodzi od protitemi, co oznacza stawiam na [...]
[...] 2. Jak powinien mniej więcej procentowo wyglądać rozkład węglowodanów? Bo obecnie mam coś takiego (wg dziennika Vitalmaxa): 55-60% skrobia, 15-20% błonnik, 12-14% laktoza, 8-11% sacharoza (gł. owoce i warzywa). 3. Jak to jest z tymi owocami? Np. w dzienniku mamy jabłko 150g: mamy 15g węgli, z czego 3 to błonnik, 3 - sacharoza. A reszta [...]
Jeden litr mleka na jeden raz to nie jest dobry pomysł ponieważ laktoza czyli cukier który jest zawarty w mleku zrobi swoje i odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej a nie o taką masę zapewne Ci chodzi :) lepiej dołożyć ze 2 jajka albo coś z tłuszczy jakieś orzechy włoskie i będzie dobrze.Pozdrawiam
[...] się . Chodziło mi oczywiscie o cukry złożone z rodziny oligosacharydów, które są szybko trawione i wchłaniane do organizmu i mają bardzo wysoki IG. i zalicza się do nich laktoza, dwu cukier zbudowany z reszty glukozy i galaktozy. Teraz chyba jest dobrze. i nickt się nie czepi. Ale mimo błędu rzeczowego fakt jest faktem, laktoza nie sprzyja [...]
[...] beda te o charakterze zlozonym. Cukrow prostych, tak jak wspomnialem wczesniej nalezy wystrzegac sie jak ognia. A wiec do lamusa powiny odejsc: sacharoza(cukier stolowy), laktoza (cukier mleczny), fruktoza(cukier owocowy). Mysle ze nie musze nikomu wspominac o glukozie, nawet skrobia stosowana moze byc tylko w nielicznych przypadkach. Do [...]
[...] ograniczne (a wiec mleczan, cytrynian, asparaginian itp), trudno powiedziec ktora forma jest najlepsza. teoretycznie polaczenie z aminokwasem powinno byc nieznacznie lepsze, badan nie widzialem, ale rowniez slyszalem, ze mleczan w nich wypada lepiej (mleczan magnezu + vit b6 + laktoza to niby idealne polaczenie - tak mowi znajomy farmaceuta).
co takiego złego robi ta laktoza? za co jest odpowiedzialna?gdzieś wyczytałem że np. Stallone trenował 6 razy w tygodniu....a dwa razy pod rząd?drugi dzien jeszcze mnie nie męczy.
"laktoza jest slabo przysfajalna a nawet wogole czyli nie przysfoisz bialka ktore posiada laktoze " Laktoza nie jest przyswajalna? Bialko posiada laktoze? Zastanow sie co piszesz
drozdaB - oszalałes - chcesz trenowac jak rambo? rocky? nie ma bata czlowieku. o trening - pytaj w dziale trening. Laktoza to cukier mleczny, u wiekszosci osob powoduje problemy gastryczne. Twarogi prawie jej nie posiadają, natomiast sporo ma mleko i przetwory mleczne. te frementowane (jogurty, kefiry) wypadają lepiej ze wzgledu na zywe kultury [...]
laktoza to cukier (glukoza i galaktoza) , limit jest taki ile pomieszczą twoje mięśnie w glikogenie mięśniowym, jeśli będzie nadmiar cukrów/węglowodanów jak kto woli to odłoży się. fruktoza jest jest magazywnowana w wątrobie, inna bajka zupełnie. co do rozkładu węglowodanów staraj się aby było jak najmniej sacharozy i laktozy a jak najwięcej [...]
[...] w odpowiednim okresie laktacji do którego „produktu" niczego nie dodano i niczego nie odjęto. Mleko to mieszanina składników chemicznych stanowiący wodny roztwór właściwy (laktoza, sole mineralne),roztwór koloidalny (kazeina ,fosforany) oraz emulsje która tworzą tłuszcze. Mleko różnych gatunków stanowi prawie te same podstawowe składniki, różni [...]