[...] była opuchnięta i skóra miejscami wyglądała na taką "wygładzoną"... Następnego dnia powędrowałem do lekarza. Aby wykluczyć dnę moczanową kazał zrobić mi badanie poziomu kwasu moczowego. Miałem bodajże 5.2, czyli w normie. Dostałem skierowanie na prześwietlenie. Wyszło ok - żadnych zmian w kościach. Brałem przez kilka dni ibuprofen. Po 5 [...]
[...] bezjądrowych i spłaszczonych. Komórki te zbudowane są z keratyny (białko zaliczane do grupy skleroprotein, trudno hydrolizujące, nierozpuszczalne w wodzie, w rozcieńczonych kwasach i zasadach; zawiera dużo aminokwasu siarkowego - cystyny). Warstwa rogowa pełni ważną funkcję ochronną. Chroni ona wewnętrzne tkanki i tym samym organizm przed [...]
[...] substancji zasadowej, którą wstępnie wydziela w ustach enzym śliny zwany ptialiną. Produkty białkowe (mięso, orzechy, nabiał, zboża) trawione są najskuteczniej przez kwasy - kwas chlorowodorowy i pepsynę. Zgodnie z prawem chemii dwie przeciwne substancje (kwas i zasada) nie mogą działać równocześnie. Neutralizują się nawzajem. Gdy jesz [...]
[...] czy nadciśnieniu. Jest doskonałym środkiem profilaktycznym. Warto spożywać go, ponie-waż posiada pełnowartościowe białko (100 g pyłku - 20 g białka, 9 podstawowych aminokwasów), witaminy i mikroelementy, ma wła-ściwości bakteriobójcze, jest zatem naturalnym antybiotykiem. Moż-na spożywać codziennie do 15 - 20 g pyłku. Pyłek zwiększa [...]
[...] udział w procesach syntezy hormonów, prostacyklin, tromboksanów i leukotrienów; są substratem w biosyntezie soli żółciowych; stanowią źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy i alfa-linolenowy; zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K); odgrywają istotna rolę w patologii chorób [...]
[...] i tworzą kompleks zwany (jakżeby inaczej?) kompleksem steroidowo - receptorowym. Teraz kompleks wędruje do jądra komórki, gdzie może się złączyć ze specyficzną sekwencją kwasu nukleinowego zwanego kwasem dezoksyrybonukleinowym (DNA). Tutaj dochodzi do transkrypcji i na matrycy DNA tworzy się informacyjny kwas rybonukleinowy (mRNA). mRNA [...]
[...] ilości kalorii z glukozy. Tak spora dawka tej substancji powoduje wiele złych rzeczy. Po pierwsze powoduje ona ubytek fosforanu amonowego (phosphate) co docelowo zwiększa kwas moczowy. Kwas moczowy jest z kolei inhibitorem tlenku azotu (nitric oxide), a tlenek azotu z kolei powoduje zmiejszanie ciśnienia krwi, tak więc fruktoza jest przyczyną [...]
ANANAS - DODAJE ENERGII Znachorzy brazylijscy od wieków stosują kurację ananasową na anemię, choroby wątroby i nerek. Dzięki witaminom, solom mineralnym i kwasom organicznym pomaga pokonać przeziębienie. Wzmacnia system immunologiczny, zwalcza wirusy i łagodzi najróżniejsze stany zapalne. Wpływa korzystnie na pracę nerek, gdyż jest lekko [...]
[...] rodniki cholestrol LDL do postaci - (oxyLDL) jest uznawany za ważny czynnik promiażdżycowy. Utlenianie frakcji cholesterolu LDL polega na peroksydacji reszt nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w fosfolipidach i estrach cholesterolu indukowanej przez wolne rodniki tlenowe. Miażdżyca rozwija się jako narastająca degeneracja komórek [...]
[...] niezaprzeczalnym, że nie ma życia bez białka. Każda komórka i każdy płyn w dowolnym organizmie po prostu musi je zawierać. Składa się ono z ponad 20 cegiełek, zwanych aminokwasami, z których każda jest inna. Z tych 20 aminokwasów organizm może, niczym z klocków Lego, zbudować wszystko, czego dusza zapragnie. Wyobraźmy sobie, że chcemy z 20 [...]
[...] się, że głównym mechanizmem jest indukcja mitochondrialnego stresu oksydacyjnego, który prowadzi do lipogenezy (z blokowania akonitazy) i zmniejszonego utleniania beta kwasów tłuszczowych (z blokowania hydratazy enoilo-CoA; Lanaspa i wsp., 2012a , b ; Softic i wsp., 2019 ) . ------ Ochrona mózgu Rozwija się również insulinooporność, która [...]
[...] szybko eliminowane z organizmu. Pewnym wyjątkiem mogą być związki o słabej rozpuszczalności w wodzie, które mogą się wytrącać w przypadku zbytniego zagęszczania moczu - np. kwas moczowy. 3. Detoksykacja na poziomie komórkowym zachodząca w (prawie) każdej komórce organizmu. Każda komórka pobiera substancje niezbędne do życia z krwi poprzez [...]
[...] chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i fatalne konsekwencje dla organizmu. Nasze nawyki żywieniowe i styl życia powodują jednak ciągłe zakwaszanie, które w końcu doprowadza do zużycia rezerw i wyczerpania systemów buforowych. Nadwyżka kwasów nie może zostać zneutralizowana i magazynowana jest w tkankach [...]
[...] powstałych w wyniku spożywania nadmiernych ilości mięsa: Przede wszystkim grozi to wywołaniem dny moczanowej ( u osób wrażliwych. Jest to choroba, w której nadmiar kwasu moczowego, będącego ubocznym produktem trawienia bogatego w puryny pożywienia ( kakao, czekolada, kawior, orzechy, nasiona, ciemne mięso dzikich zwierząt ), nie jest [...]
Witam Ostatnio chyba miałem podwyzszony kwas moczowy, noga u dołu spuchla, byłem u lekarza kazał zrobić badania i niby kwas moczowy w normie ( gornej normie) dał masc, jakies tabletki . Zastosowałem się i przeszło, jednak po 3 tygodniach nawrót i tym razem czuje srodstopie spuchniete troche i ide znowu do lekarza , mozliwe ze to znowu kwas [...]
[...] mogą tutaj dawać sygnał ostrzegawczy dla wątroby (jej marskości lub zapaleniu) - kreatynina jeśli wyniki są podwyższone mogą oznaczać pogorszenie się wydalnicze nerek. - kwas moczowy podwyższone normy kwasu moczowego mogą świadczyć przede wszystkim o przewlekłej niewydolności nerek. - mocznik jego podwyższona wartość może świadczyć o diecie [...]
[...] groszek Plusy: To dobre źródło białka i węglowodanów niezbędnych do pracy mięśni. Groszek powinny więc jeść osoby aktywne. Minusy: Zawiera sporo puryn, z których powstaje kwas moczowy. To zaś sprzyja atakom dny moczanowej. Pomidory Plusy: Dostarczają sporo potasu, który reguluje ilość wody w organizmie i obniża ciśnienie krwi. Po pomidory [...]