Jak dla mnie to jest takie same czepialstwo, jak w przypadku "to nie jest piosenka, to jest nuta" %-) Mylisz się, kwas mlekowy a opóźnione bóle mięśniowe to zupełnie co innego. Kwas mlekowy utrzymuje się przez chwilę po treningu i jest odprowadzany z organizmu. Gdyby utrzymał się dłużej to byś po prostu umarł. Więc za każdym razem jak słyszę, że [...]
[...] sprawy przez traktor71 Tu jest sedno sprawy często piramidalny wzrost obciążenia jest potocznie nazywany progresją a jak zauważono wyżej to nie do końca to samo. Co do zakwasów tutaj podobnie pojęcie zakwasy to jakby zwrót wycięty z wcześniejszej epoki gdzie uważano że ból mięśni po treningu wywołuje powstający w nich kwas mlekowy a jak [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Czy jeżeli większe spożycie białka jest odpowiedzialne za większe tak zwane zakwasy dnia kolejnego nie te 30 min po spowodowane przez kwas mlekowy ... to czy oznacza to że szybciej będą rosły większe miesnie ?czy moze na to samo wyjdzie jezeli bede jesc 2g bialka a nie 3g na 1kg m.c.?
Siema Taka akcja na w-f. Podchodze do kumpla i zarzucam textem: - i jak, masz te zakwasy po porzednim w-f ? Rozlał ci się kwas mlekowy? - no pewnie, ze mam. teraz czekam, az go w******li glukoza ! Te ostatnie zdanie mnie zgniotło do ziemi
/SFD/Images/2016/2/2/f3ea859155cf4eb29f93b1cf3d5d3130.jpg Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w [...]
Panowie... Dajcie porade na taką sytuację: w sobote 26-07 bylem na silowni po 1,5 roku przerwy. Trening trwał 2,5 godz i "robiłem" klatke i biceps... ogolnie jedno: zakwasy. Problem: 2 dni po treningu (napisze wprost) lewy cycek jest 2 razy taki jak prawy... o co chodzi? czy to kwas mlekowy = zakwasy... troche to smiesznie wygl@da i w ogole to [...]
[...] pożywienia nie oznacza że wszystkie składniki zostaną wykorzystane. 6. Nieprawidłowa dieta - do regeneracji potrzebne są olbrzymie ilości energii i budulca czyli aminokwasów. Nieprawidłowa dieta uniemożliwi skuteczną regenerację. 7. Zakwasy - powstają na skutek rozpadu węglowodanów w mięśniach. Efektem jest kwas mlekowy zalegający w [...]
[...] myślałem, że po jakimś czasu ćwiczeń liczba tych powtórzeń ulegnie zmianie i się zwiększy, lecz tak nie było. Po prostu wyglądało to tak, trening, obolałe plecy, zakwasy 2 dni po ćwiczeniach i plecki rosły ładnie, ale dalej musiałem się podciągać z tym śmiesznym taboretem pod nogami. Po pewnym czasie troszke czytałem jak zwiększyć siłe [...]
[...] roku jestem po 2 cyklach PH jak i 2 cyklach na ssa. Do tego jade soebie na odzywkach caly czas. Moj trening to 4 dni w tygodniu nidziela, poniedzialek, sroda i czwartek. Zakwasy mialem na poczatku a raczej mikorourazy miesni spowodowane treningami. Lecz to co mam teraz mnie przeraza. otoz mam zakwasy na calym ciele nogi rece brzuch, przedramie [...]
[...] spróbujmy z naukowego punktu widzenia spojrzeć na prawdziwość słów mistrza. Źródłem bólu objawiającego się jeszcze na długo po treningu siłowym jest powszechnie znany kwas mlekowy, czy da się go jednak uniknąć? 1 Źródła energii i metabolizm. Skurcz mięśnia wymaga dopływu energii i dlatego mięśnie można nazwać „maszyną do [...]
[...] potrzebuje Wasz organizm. Do następnej serii ćwiczeń lub następnego ćwiczenia nie przystępujta przed uregulowaniem oddechu. No, o tym to każdy z Was zapomina. Pamiętajcie zakwasy biorą się z tego że mięsień nie ma dostępu do tlenu, w związku z czym energię musi pobierać z reakcji węgla z wodą (chyba, nie linczujcie mnie jeśli się pomyliłem). [...]
[...] powtórzeń Podstawowo, podczas cyklu 15 powtórzenia powinieneś zacząś wolno i stopniowo do meomentu palenia w mięśniach. Mianowicie chodzi o to aby wytworzyć w mięśniu kwas mlekowy ( zakwasy dla młodych jedi ). Podczas cyklu 10 ruchy powinieneś wykonywać wolniej kiedy cięzar jest dość lekki. Dzięki temu będzie CI trudniej wykonać [...]
Zakwasy w medycynie sportowej to nazwa uszkodzeń tkanki mięśniowej wynikających z nadmiernego obciążenia. Przez wiele lat bóle mięśni pojawiające się zwykle następnego dnia po intensywnym wysiłku wiązano niesłusznie z zakwaszeniem mięśni kwasem mlekowym powstałym na skutek glikolizy beztlenowej. Teoria ta jest obecnie podważana. Kwas mlekowy jest [...]
[...] wytwarzania produktów fermentowanych przenoszono z pokolenia na pokolenie. Mimo, że znajomość produkcji mlecznych napojów fermentowanych polegającej przede wszystkich na ukwaszeniu mleka była znana od tysiącleci, to wiedza z zakresu mikrobiologicznych i biochemicznych przemian zachodzących podczas fermentacji powstała w ostatnich [...]
Myśle ze każdy, kto czesto odwiedza siłownie,ma problem z zakwasami. Zakwasy w medycynie sportowej to uszkodzenie tkanki mięsniowej spowodowane nadmiernym obciązeniem podczas wysiłku fizycznego.Bol pojawia sie od zazwyczaj od 24 do 72 godzin po cięzkim wysiłku. Powstawanie zakwasów jest uzależnione od rodzaju wykonywanych ćwiczeń.Gdy [...]
Tego jeszcze nie wiedzieliście o aminokwasach BCAA Co można jeszcze napisać o aminokwasach rozgałęzionych BCAA? Z pewnością taka myśl przeszła Wam przez głowę patrząc na tytuł tego artykułu. Jednak skoro zdecydowaliście się przeglądnąć jego treść to oznacza, ze nadal intrygują Was nowe doniesienia o najpopularniejszym sportowym dopalaczu [...]
[...] kulturystów. IGF-1 w postaci syntetycznej nie jest stały. Zbytni hałas, potrząsanie ampułką i nagłe wahania ciepła mogą zmienić to w nic innego poza skupiskiem drogich aminokwasów. Wyobraź sobie kawałek sznurka zwiniętego w specyficzny kształt i trzymanego w tym kształcie przez kilka włókien. Tak właśnie wygląda sekwencja aminokwasów w GH lub [...]
[...] węglowodany dostarczają energii do pracy. Źródłem jest tu glikogen mięśniowy i wątrobowy, a także glukoza krążąca we krwi. W wysiłkach poniżej progu tlenowego (bez udziału kwasu mlekowego) glikogen rozbijany jest do pirogronianu. Ten w mitochondriach zamieniany jest na ATP, a także wędruje do wątroby gdzie ponownie konwertowany jest do glukozy [...]
[...] węglowodany dostarczają energii do pracy. Źródłem jest tu glikogen mięśniowy i wątrobowy, a także glukoza krążąca we krwi. W wysiłkach poniżej progu tlenowego (bez udziału kwasu mlekowego) glikogen rozbijany jest do pirogronianu. Ten w mitochondriach zamieniany jest na ATP, a także wędruje do wątroby gdzie ponownie konwertowany jest do glukozy [...]
Troche teori na poczatek DOMS (ang. Delayed onset muscle soreness) - opóźniona bolesność mięśni szkieletowych. Czyli tak zwane 'zakwasy' - ktore tak naprawde z zakwasami maja mało wspolnego! Mówiąc zakwasy mamy na myśli kwas mlekowy zalegający w naszych mięśniach, jako sprawcę nieznośnego bólu. Jednakże według biochemii sprawa wygląda inaczej. [...]