[...] gatunkach skiełkowanych ziaren znajduje się pełny zestaw witamin, różnią się one jedynie ilością poszczególnych z nich. Przykładowo szczególnie dużo witaminy A zawierają kiełki: fasoli mung, fasoli adzuki, rzodkiewki, gorczycy, soi, soczewicy, lucerny, witaminy B1 - pszenica i soja, witaminy B2 najwięcej jest w kiełkach: soi i gorczycy, w [...]
[...] „Rzeżucha" + trochę ciekawych informacji (wybaczcie - jestem geografem ekonomicznym i muszę tu to też wrzucić - po prostu zboczenie ) Miłej lekturki życzę START Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkową wartość odżywczą. Bogate są w najcenniejsze dla zdrowia składniki: wit. A, B, C, E, H. Maleńkie zarodki kryją w sobie [...]
[...] piątek suple: tran do śniadania, vigor, cynamonu kopiata łycha w śniadaniu, omega x2 przy obiedzie warzywa: kapusta pekińska, rzodkiewki, pomidor, kawałek papryki,ogórek, kiełki brokuła, kiełki rzodkiewki samopoczucie: w sumie bardzo dobre, ale stopy odmówiły po wczorajszym dystansie posłuszeństwa ( pęcherz mam na podbiciu i na pięcie od spodu [...]
[...] porcji – np. na kolację przykładowe śniadania – najlepiej bez chleba: • 2-3 jajka na twardo, na miękko lub jajecznica usmażona bez tłuszczu + sałatka jarzynowa (warzywa, kiełki, orzechy – migdały rozkruszone, łyżeczka oleju roślinnego, cytryna, zioła prowansalskie lub inne) + jabłko + pasta budwigowa. • Pasta jajeczna: jajka, twaróg, olej [...]
[...] porcji – np. na kolację przykładowe śniadania – najlepiej bez chleba: • 2-3 jajka na twardo, na miękko lub jajecznica usmażona bez tłuszczu + sałatka jarzynowa (warzywa, kiełki, orzechy – migdały rozkruszone, łyżeczka oleju roślinnego, cytryna, zioła prowansalskie lub inne) + jabłko + pasta budwigowa. • Pasta jajeczna: jajka, twaróg, olej [...]
[...] podsmażyć, następnie dodać kolendre. Dobrze wymieszać, dodać mleko kokosowe, sól i cukier. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać orzeszki i smażyć przez minutę. Jarzyny, kiełki, tufu i jajko przełożyć do osobnych miseczek, zalać sosem i od razu podawać. 34. GALARETKA Z AWOKADO 2 awokado, 100 ml wywaru mięsnego, 1 łyżeczka żelatyny, 80 ml [...]
[...] tłuszczu, białka i węglowodanów. Cholina - należy do grupy witamin B. W mózgu jest przetwarzana na neuroprzekaźnik, acetylocholinę. Produkty roślinne bogate w cholinę: kiełki pszenicy, orzeszki ziemne, masło z orzeszków ziemnych, mąka pszenna pełnoziarnista, biały ryż, orzechy Pecan, kapusta, kalafior, cieciorka, soczewica, soja, groch. [...]
[...] przez organizm. Okazuje się, że nie tylko. Kris, podaj nazwę następnej substancji. Może też dodawać, krótkie info o właściwościach. Pozdrawiam Edit: alfalfa sprouts czyli kiełki lucerny Kiełki lucerny wyglądają jak zminiaturyzowane kiełki fasoli mung. Przed tysiącami lat Arabowie przypisywali tym kiełkom działanie lecznicze i poprawiające [...]
kiełki rzodkiewki: b:3.81, t:2.53, w:3.6 kiełki soczewicy: b:8.96, t:0.55, w:22.14 kiełki soji: b:13.09, t:6.70, w:9.57 Ale kiełki je sie raczej dla mineralow i witamin. Ja kupuje nasionka w hipermarkecie i sam sobie sobie choduje
Ja sama hoduję kiełki - wystarczy zakupić kiełkownik (duże ułatwienie), wysiać nasionka i nawadniać 2 razy dziennie. Po 4-7 dniach (w zależności od gatunku nasion) kiełki nadają się do jedzenia. Polecam również kiełki słonecznika i rzodkiewki - barrrdzo smaczne!!! PS Można też kupić kiełki gotowe do spożycia w supermarketach (należy ich szukać w [...]
[...] z rodziny krzyżowych zawierają sulforafan - substancję zapobiegającą powstawaniu raka, a także, w pewnych przypadkach, powstrzymującą rozwój komórek nowotworowych. Istotne jest, że kiełki zawierają nawet do 20 razy więcej sulforafanu niż dorosła roślina. Spożycie 50g kiełków dostarcza organizmowi tyle samo tej substancji, co spożycie 1kg brokuła.
[...] sałaty posiada małą aurę, na 0,5 cala, zielonego koloru, co stanowi średnią jakość żywej żywności. Ta sama sałata po ugotowaniu nie posiada aury, a więc i energii. Surowe kiełki słonecznika i młoda trawka pszenicy mają dużą aurę na 2 stopy o kolorach złotym, białym i fioletowym. Po ugotowaniu jednak nie posiadają aury. Surowe mięso ma brązową [...]
[...] tak i chciałem odpowiednio w gramach sobie to porozkładać + z innych zródeł. A poza tym tez chcialem uwzględnić ich kaloryczność mimo wszystko. Jestem na redukcji i o ile kiełki brokuła,jak sądzę mogą mieć niewielkie ilości kcal to nie wiem czy z kiełkami słonecznika będzie tak kolorowo. Niektóre kiełki mają jednak spore ilości kcal. Np. takie [...]
[...] felerny przepływ, będę kombinował i może go poszerzał. A tak, to woda pięknie spływa i nawadnia mi te dwa poziomy. U mnie stoi to na parapecie, słońce świeci bezpośrednio na kiełki jakieś 3 h w ciągu doby, pośrednio dostęp do światła słonecznego mają przez cały dzień. Rośnie pięknie i smakuje nieźle (już próbowałem ). Podlewam kranówą. Więcej [...]