[...] ryż czy makaron, ale różnego rodzaju kasze. Jest ich ogromny wybór? Kasza kukurydziana Jest wytwarzana w ziarna kukurydzy i sprzedawana w formach małych ziarenek. Jest to kasza bezglutenowa, odpowiednia dla osób chorujących na celiakię czy zmagających się z nietolerancją glutenu. Jest lekkostrawna i zawiera małe ilości błonnika pokarmowego. [...]
[...] cały sok. Do przepłukanej kaszy wlewamy sok jabłkowy i dopełniamy wodą (do ilości takiej, jak zazwyczaj gotujemy kaszę, tj. aby po ugotowaniu nie zostało nam wody, niech kasza wszystko wsiąknie). W czasie gotowania blendujemy fasolę z bananem, sodą, 2 jajkami i 10g kakao. Gdy kasza jest gotowa studzimy ją (np. przy oknie na talerzu), dodajemy [...]
[...] z pozostałymi składnikami na spód. Powstałą masą wykładamy dokładnie spód tortownicy i wstawiamy ją do lodówki. Kasze jaglaną gotujemy na mleku ze słodzikiem do momentu aż kasza będzie miękka i "wypije" całe mleko. Po ugotowaniu dodajemy masło orzechowe i blendujemy całość na gładką masę i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę wykładamy na [...]
[...] (oczyszczonej i namoczonej uprzednio przez ok. 2 h w mleku) - pół średniej wielkości cebuli - 20 g ryżu basmanti (po ugotowaniu) możemy zastąpić innym węglem złożonym typu kasza gryczana, jaglana, ryż brązowy czy kuskus - najważniejsze żeby był ugotowany - 20 g płatków owsianych górskich (suchych) - jedno całe jajko SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: - [...]
Heloł :-) Pewnie już to było ale wkleję swoją wersję :-) Budyń jaglany Składniki: -kasza jaglana 60g -mleko kokosowe (można użyć dowolnego ) 200g -whey 20g (u mnie bez) -banan 100g Zresztą dodatki można wybrać dowolne w zależności od tego na co mamy ochotę. Wykonanie: Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie. Gotujemy w połowie mleka i 1/4 szklanki wody do [...]
[...] Ponad to tłuste ryby morskie, żółtka jaj, masło, migdały, oliwa i awokado. Źródła węglowodanów to przede wszystkim owoce i warzywa, a także bezglutenowe zboża takie jak kasza gryczana, jaglana, bataty, amarantus, komosa ryżowa. Pamiętajmy, że problemy z tarczycą mają swoją przyczynę. Przepisywanie syntetycznych hormonów bez zaadresowania [...]
Ten budyń jaglany to ugotowaną kaszą na mleku z dodatkiem białka i wszystko zblendowane czy jak ? W moim przypadku akurat kasza jaglana ugotowana na wodzie (można również na mleku), do niej po ugotowaniu dodane białko oraz banan i wszystko zblendowane :-)
Pytanie co do Chia i Siemienia Lnianego. Czy jeżeli ugotuję kaszę jaglaną, wrzucę ją do blendera z siemieniem lnianym/chia i zblenduje (kasza gorąca, zaraz po ugotowaniu) to czy kwasy omega-3 spadną w posiłku?
[...] moje ogromne gratulacje! };-) swoją drogą mój chłop miał takie samo nastawienie do kaszy jaglanej, a teraz sam wcina ;-) Budyń bananowo - kakaowy z kaszy jaglanej Składniki: kasza jaglana jajo/ białko jaja/ odżywka białkowa masło/olej kokosowy banan kakao ciemne Kaszę jaglaną prażymy na patelni przez chwilę ( robi się jaśniejsza), żeby pozbyć [...]
[...] czasem podam przepisy jakies prawdopodobnie - na razie odsylam do wujka google. "Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj niedoceniana - ze szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. Jest jedną [...]
OK Wzrost 172 Waga 80 Wiek 29 Typ budowy mezomorfik/endomorfik W DT i DNT dieta ta sama 1. 250 ml mleka 2% 50gr musli chrupkie z owocami 2. kasza gryczana/jeczmienna/jaglana/ryz brązowy połowa torebki po ugotowaniu 3 jajka 50g pomidora 50g ogórka szczypior 3. pierś wędzona drobiowa - 150g kasza/gryczana/jeczmienna/jaglana ryz [...]
[...] więcej 8 km/h) śniadanie: płatki owsiane 40 g (potem zalewam je wodą) + owoce świeże lub suszone II śniadanie: placki owsiane + koktajl (szpinak + owoce) lub sałatka lub kasza jaglana (100 g - po ugotowaniu) + jajko + warzywa obiad: wszystko z jak najmniejszą ilością tłuszczu, pieczone lub gotowane na parze, zazwyczaj z pełnoziarnistych [...]
Warto dorzucić kaszę jaglaną, jest bardzo dobra na słodko z owocami. Można zrobić z niej placek, 'budyń' ( jak po ugotowaniu dorzucisz jaja i wymieszasz, to zrobi się fajna konstystencja), racuchy, mozesz też zrobić frittate z kaszą jaglaną. Oprócz kaszy jaglanej jest jeszcze komosa ryżowa i amarantus. Ostatnio Eveline wrzuciła fajny przepis na [...]
[...] ale kleiste to wyszło i zapychające, probowałam bez miodu ale zw ze orzechy mi sie skonczyły przez gardło mi nie przeszło ) 2. kefir serek wiejski 3. miesko kurak piers kasza jeczmienna drobna perłowa 80g po ugotowaniu warzywa(pomidor papryka groszek pomidor ) łyzka oleju ryzowego Wyszło mi to przepyszne powiem nieskromnie ale no naprawde [...]
Suszi z kaszy ;-) W zasadzie różni się od tradycyjnego dwoma rzeczami: - kasza zamiast ryżu - nie dodaję cukru do octu ryżowego 100 g kaszy ( ważne żeby była drobna: jaglana, jęczmienna ) 100 g łososia wędzonego Papryka czerwona Poł ogórka zielonego Awokado 3 płaty nori Wasabi Ocet ryżowy ( 2 – 3 łyżki ) Kaszę tylko opłukuję chwilę pod [...]
[...] Ponad to tluste ryby morskie, zoltka jaj, maslo,migdaly, oliwa i awokado. Zrodla weglowodanow to przede wszytskim owoce i warzywa, a takze bezglutenowe zboza takie jak kasza gryczana, jaglana, bataty, amarantus, komosa ryzowa. Warto zbadac rowiez poziom zelaza, ferrytyny, a takze witaminy D3 oraz B12. W razie potrzeby wprowadzmay [...]
[...] czy też na twardo, czy też smażone (jajecznica) lub sadzone. Najlepsze źródła białka to: mięso, jaja, ryby oraz w mniejszym stopniu nabiał. Najlepsze źródła węglowodanów: kasza gryczana, kasza jaglana, kasza jęczmienna, ryż brązowy, ryż dziki, makaron pełnoziarnisty (razowy), makaron orkiszowy, ziemniaki (ale trzeba umieć ugotować - należy [...]
[...] z pozostałymi składnikami na spód. Powstałą masą wykładamy dokładnie spód tortownicy i wstawiamy ją do lodówki. Kasze jaglaną gotujemy na mleku ze słodzikiem do momentu aż kasza będzie miękka i "wypije" całe mleko. Po ugotowaniu dodajemy masło orzechowe i blendujemy całość na gładką masę i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę [...]